Jak podpořit mužskou plodnost a zvýšit šance na otcovství?

V posledních desetiletích jsme svědky alarmujícího poklesu počtu spermií u mužů v Severní Americe, Evropě, Austrálii a na Novém Zélandu. Podle studie z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě se počet spermií ve zmíněných regionech mezi lety 1973 a 2011 snížil o 50-60%. Jedná se o velmi znepokojující trend, který poukazuje na vážné problémy v mužském reprodukčním zdraví a předpokládá se, že v roce 2060 bude většina mužů neplodných. Co lze s tím dělat?

 

 Jak podpořit mužskou plodnost a zvýšit šance na otcovství

 

Proč klesá počet spermií?

I vy máte ve svém okolí pár, kterému se nedaří otěhotnět? Historicky se při tématu neplodnosti věnovala pozornost zejména ženám, ale dnes se už vědci zaměřují i ​​na mužskou neplodnost. A ptají se otázku, zda počet spermií skutečně klesá. Tato studie však již v roce 2012 přinesla kvalitní data, která pokles spermií potvrzují. Nejpravděpodobnějším vysvětlením tohoto jevu jsou změny v životním prostředí. Výzkum naznačuje, že mužský plod je obzvláště citlivý na vystavení se znečišťujícím látkám, což může mít později významný vliv i na dospělého muže.

Jak podpořit mužskou plodnost?

I když plodnost ovlivňuje řadu faktorů, existuje několik kroků, které mohou muži podniknout ke zlepšení své fertility. Podívejme se na některé z nich.

Zdravý životní styl

Udržování zdravé hmotnosti je klíčové. Je totiž vědecky dokázáno, že obezita je spojena nejen s poklesem počtu spermií, ale také s poklesem jejich kvality. Pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a libové bílkoviny může výrazně přispět ke zlepšení reprodukčního zdraví. Kromě toho se doporučuje doplnit stravu o vhodné doplňky výživy, jako například zinek, který je důležitý pro produkci spermií a jejich kvalitu. Minerál zinek může podpořit zdraví spermií a přispět ke zlepšení celkové plodnosti mužů.

V našem e-shopu nyní naleznete výhodný balíček obsahující až 3 balení produktu Zinek Forte.

 

>> Přečtěte si více o tom, jak zinek ovlivňuje spermie a mužskou plodnost v našem BLOGU. <<

 

Pozor na toxiny

Muži by se měli vyhýbat vystavení se chemikáliím, například bisfenolu A (BPA), který se často nachází v plastových výrobcích a obalech potravin. Také je důležité přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu. Pokud hledáte silný antioxidant, který pomáhá chránit spermie před oxidačním stresem a poškozením, sáhněte po produktu Glutathion liposomal plus. Je prokázáno, že tato životně důležitá látka může přispět ke zlepšení kvality a pohyblivosti spermií, čímž podporuje celkové reprodukční zdraví mužů.

 Podpora mužské plodnosti díky doplňkům výživy

 

Podpora mužské plodnosti díky doplňkům výživy

Nejen změna životního stylu, ale i zařazení doplňků výživy do stravy může být nápomocné při podpoře mužské plodnosti. Zmínili jsme už glutation a zinek.

V našem e-shopu naleznete také produkt Zinek + Selen liposomal plus. Selen je také minerál důležitý pro mužskou plodnost, neboť pomáhá chránit spermie před poškozením oxidativním stresem, což může zlepšit jejich kvalitu i pohyblivost. Navíc podporuje tvorbu zdravých spermií a přispívá k optimální funkci varlat, což je klíčové pro úspěšné oplodnění. V kombinaci se zinkem se jedná o top produkt pro podporu mužské plodnosti.

Kyselina listová není jen pro ženy

Kyselina listová (vitamin B9) je známá tím, že podporuje zdraví ženy během těhotenství prevencí vrozených vad. Tento důležitý vitamín však podporuje i mužskou plodnost. Hraje důležitou roli při tvorbě DNA a RNA, což je klíčové pro tvorbu zdravých spermií, a může zlepšit jejich kvalitu tím, že snižuje množství genetických abnormalit. Dostatečný příjem kyseliny listové může také zvýšit počet spermií a snížit riziko jejich defektů. Díky antioxidačním vlastnostem chrání spermatické buňky před poškozením volnými radikály, což přispívá k lepší integritě a funkčnosti spermií. Některé výzkumy navíc naznačují, že vitamín B9 může zlepšit pohyblivost spermií, což je důležité pro úspěšné oplodnění.

Vitamin C chrání spermie před oxidačním stresem

Vitamin C má silné antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit spermie od poškození volnými radikály, což může zlepšit jejich kvalitu a pohyblivost. Také pomáhá při syntéze testosteronu, což je klíčový hormon pro mužskou reprodukční funkci. Vitamin C také zvyšuje účinnost spermií a tedy zlepšuje jejich schopnost oplodnit vajíčko tím, že podporuje jejich zdravou funkci a optimalizuje prostředí ve varlatech.

Ashwagandha chrání duševní i reprodukční zdraví

Ashwagandha je bylinný doplněk, který pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu, čímž podporuje produkci zdravých spermií a zlepšuje jejich pohyblivost. Ashwagandha má také antioxidační vlastnosti, které mohou chránit sperma před poškozením volnými radikály, což přispívá k jejich celkovému zdraví a funkčnosti.

 

>> Přečtěte si více o účincích Ashwagandhy na našem BLOGU. <<

 

Samozřejmě, v případě, že na miminku usilovně „pracujete“, ale nedaří se vám, je na místě vyhledat lékaře. Také je důležité nezapomínat na pravidelné prohlídky, které mohou pomoci včas odhalit a léčit jakékoli problémy, které mohou ovlivnit plodnost.

Foto: Shutterstock
Text: Avita