Zinek a mužská plodnost

Mužskou plodnost ovlivňuje množství faktorů. Věděli jste ale o tom, že jedním z nich je i nedostatek zinku? Zinek je totiž minerál, který je nezbytný pro normální fungování mužského reprodukčního systému. Toto tvrzení podporuje množství vědeckých studií, které zjistily souvislost mezi hladinou zinku ve semenné plazmě a mužskou plodností. Může vám tedy suplementace zinkem pomoci zvýšit pohyblivost spermií a podpořit tak plodnost?

 

Zinek a mužská plodnost

 

Má zinek vliv na mužskou plodnost?

Zinek běžně najdeme ve tkáni lidského těla, ale jeho nejvyšší koncentrace je právě v semenné plazmě. Koncentrace zinku ve spermiích se dokonce s jejich vývojem zvyšuje.

Ve studii z roku 2009, v níž výzkumníci testovali semennou plazmu u mužů, bylo zjištěno, že hladiny semenného zinku byly pozitivně spojeny s mužskou plodností. Výsledky studie potvrdily, že nedostatečný příjem zinku ve stravě může přispět k nízké kvalitě spermií.

V roce 2016 provedla skupina výzkumníků metaanalýzu 17 studií s cílem prozkoumat vztah mezi zinkem ve semenné plazmě a mužskou plodností. Výsledkem bylo opět jen konstatování, že koncentrace zinku v semenné plazmě jsou skutečně pozitivně spojeny s mužskou plodností.

Jak zinek ovlivňuje sperma?

Na základě výsledků zmíněné metaanalýzy vědci dospěli k závěru, že suplementace zinkem významně zvýšila objem spermií, jejich pohyblivost a procento normální morfologie spermií. Kromě toho zinek ovlivňuje také mužské libido.

Má suplementace zinkem vliv na pomalé spermie?

Jak vidíme, minerál zinek hraje velmi důležitou roli při vývoji spermií. A proto má smysl doplňovat jeho nízké hladiny v případě, že máte potíže s plodností. Do těla ho můžete dostat změnou jídelníčku, ale nejlepší způsob, jak výrazně zvýšit jeho hladiny, je užívání doplňku stravy.

 

Zinek zvyšuje množství spermií

 

Zinek zvyšuje množství spermií

Zinek je důležitý pro mužské sexuální zdraví a funkce, a jeho nedostatek je charakterizován kromě mnoha jiných věcí také sníženou hladinou testosteronu a počtem spermií. Studie z roku 1996 ukázala velmi jasný vztah mezi nedostatkem zinku a hladinou testosteronu. Vědci se zaměřili na hladiny testosteronu u mladých mužů a zjistili, že po 20 týdnech diety s nízkým obsahem zinku došlo k výraznému poklesu testosteronu v jejich těle (o téměř 75 procent).

Studie zjistila, že hladiny zinku jsou obvykle mnohem nižší u neplodných mužů s nízkým počtem spermií, což naznačuje, že nízký stav tohoto stopového prvku může přispívat k neplodnosti.

Jak je uvedeno v lékařském článku Úloha zinku v procesu reprodukce, „Zinek má nezastupitelnou roli v procesu reprodukce. Spoluodpovídá za vývoj a správnou funkci pohlavních orgánů, produkci testosteronu a spermiogenezi. Dále chrání spermie a jejich DNA před poškozením oxidačním stresem a snižuje imunitní odpověď organismu proti spermiím. Několik studií prokázalo výrazné zlepšení kvality spermií u mužů, jejichž strava obsahovala větší množství zinku.“

Vyzkoušejte výhodné trojbalení - Balíček Zinek Forte nyní ve slevě - 20 procent.

Foto: Shutterstock
Text: Avita