Nemáváte chuť na sex jak zvýšit libido

Pokud pociťujete nezájem o sex a vyvolává to ve vás rozpaky či frustraci, měli byste vědět, že nejste sami. Ve studii z roku 2000 zaměřené na zjištění výskytu a rizikových faktorů sexuální dysfunkce u mužů a žen až 43 % žen a 31 % mužů přiznalo problémy se sexuální dysfunkcí, jako je například nízká sexuální touha. Mladý nebo starý, muž nebo žena, nízké libido se může týkat také vás.

 

Nemáváte chuť na sex jak zvýšit libido

 

Co je to nízké libido?

Libido je, zjednodušeně řečena, váš sexuální apetit. Řídí ho zejména hormony. U žen jde hlavně o pohlavní hormony estrogen a progesteron, ačkoli ženy produkují i nízkou hladinu testosteronu. Hlavním mužským pohlavním hormonem je testosteron. Bez ohledu na pohlaví je testosteron hnací silou sexuální touhy stejně u mužů iu žen. Hormonální změny proto mohou mít obrovský vliv na zájem o sex u obou pohlaví. Změny libida mohou postihnout muže i ženy podobným, ale i odlišným způsobem.

Změny libida u žen

Jelikož zdravé ženy mají mnohem nižší hladiny testosteronu, je mnohem méně pravděpodobné, že budou chtít mít sex. Existuje však mnoho dalších důvodů, proč mohou ženy pociťovat sníženou sexuální touhu, například:

Stres náš každodenní

Pro lidi, kteří dlouhodobě pociťují stres, může být sex to poslední, na co myslí. Přestože pro muže bývá sex často jistým odbourávačem stresu, u žen to neplatí vždy. Navíc, dlouhodobě zvýšené hladiny stresového hormonu kortizol mohou podporovat přejídání se. Ženy jsou tak nejen vystresované, ale také nešťastné z kilo navíc, což způsobuje, že se necítí atraktivní a jejich chuť na sex se proto snižuje. Je velmi důležité nadměrné množství stresu ze svého života odstranit, například za pomoci meditace.

Pozor na antikoncepci

Ve srovnání s muži se v ženském těle testosteron nachází jen v malém množství. Hormonální antikoncepce však i tuto nízkou hladinu pohlavního hormonu snižuje.

Ženy užívající hormonální antikoncepci by měly vědět i to, že tato malá pilulka je takříkajíc zbavuje ovulace – jde přitom o důležitou část menstruačního cyklu, během které ženy obvykle pociťují největší sexuální touhu.

Pokud pozorujete snížené libido poté, co jste začali užívat hormonální antikoncepci, jedním z řešení je popovídat si s vaším gynekologem o jiných možnostech ochrany. Navíc žádná antikoncepce není 100% účinná a občas se stane, že žena otěhotní. Příčinou nízkého libida u žen může být také těhotenství.

Když sex bolí

Ne vždy má žena ze sexu potěšení. Bolestivý sex neignorujte, naopak zkuste zjistit jeho příčinu. Někdy je řešením snadné použití lubrikačního gelu, jindy se však může jednat o pro ženy velmi bolestivou endometriózu. Ta nejen, že potlačuje libido, ale projevuje se silnou bolestí v podbřišku, nepravidelným krvácením a dokonce až problémy s otěhotněním.

Změny libida u mužů

Muži prý myslí na sex pořád. Na toto téma bylo provedeno několik výzkumů, jejichž výsledky potvrzují, že jde jen o mýtus. Například zjištění studie provedené na Ohio State University z roku 2011 naznačují, že i když může existovat rozdíl mezi pohlavími v jejich sexuálním vnímání, tento rozdíl je menší, než se všeobecně předpokládá.

Je proto dobré vědět, že i muži mohou pociťovat nízkou sexuální touhu, která může mít několik důvodů:

Nízká hladina testosteronu a zinek

Nízké libido u mužů nejčastěji způsobuje málo testosteronu. Ke změně jeho hladiny v mužském těle dochází například při poranění varlat, hormonálních poruchách, infekci nebo jiných chronických onemocněních. Věděli jste, že příčinou může být i nedostatek zinku?

Studie z roku 1996 ukázala velmi jasný vztah mezi nedostatkem zinku a hladinou testosteronu. Vědci se změřili se hladiny testosteronu u mladých mužů a zjistili, že po 20 týdnech diety s nízkým obsahem zinku došlo k výraznému poklesu testosteronu v jejich těle (téměř 75%).

Studie také zkoumala suplementaci zinku u starších mužů. Vědci dokázali, že se zvýšeným příjmem zinku se hladina testosteronu u starší populace téměř zdvojnásobila.

V roce 2009 se uskutečnil výzkum na potkanech. Bylo zjištěno, potkani, kterým bylo podáváno 5 mg zinku denně, měli lepší sexuální funkce. Tato konkrétní studie dospěla k závěru, že u mužů má zinek pozitivní vliv na vzrušení a udržení erekce.

 

Jak zvýšit chuť na sex

 

Bez zinku nám člověk „nevoní“

K zajímavým výsledkům došla i studie z roku 2013. Ukázalo se totiž, že čich může být pro naše libido skutečně důležitý, a to zejména u mladších mužů. Nedostatek zinku, který se projevuje i sníženým vnímáním vůní, může také snižovat libido. Zinek ovlivňuje nejen hladinu testosteronu, ale může způsobit také ztrátu schopnosti detekovat jemné chemikálie, které vyvolávají vzrušení.

Nebuďte líní

Pokud jste tip, který zvykne vylíhovat na gauči s minimální nebo žádnou fyzickou aktivitou, velmi pravděpodobně se u vás časem rozvine některý ze zdravotních problémů, jako je obezita, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol nebo cukrovka 2. typu. Všechny tyto problémy spojené s nedostatkem pohybu mohou zásadně ovlivnit vaše libido.

Věk neoklameš

Ať se nám to líbí, nebo ne, pravdou je, že s věkem v mužském těle hladina testosteronu klesá. Nejvíce testosteronu je v těle v teenagerském věku, v dospělosti se postupně jeho hladina snižuje.

Zkuste Ashwagandhu, přírodní afrodiziakum

Příčinou nízkého libida nejsou vždy jen hormonální výkyvy. Pokud jste příliš unavení, nebo se prostě emočně nebo fyzicky necítíte zrovna nejlépe, zřejmě nemáte chuť ani na večerní intimitu. Myslete na to, že i alkohol může ovlivnit váš zájem o sex. A v neposlední řadě se velmi často stává, že v dlouhodobém vztahu se po letech prostě vášeň vytrácí. Cokoli způsobuje váš nezájem o sex, nikdy není pozdě řešit to.

Ashwagandha patří mezi velmi silné sexuální stimulanty. Její účinky na sexuální touhu zmiňuje už kamasutra. Ashwagandha je jednou ze základních složek komerčních rostlinných afrodiziakálních produktů a stala se běžnou formou léčby ztráty libida a dokonce i erektilní dysfunkce.

Ashwagandha v mužském těle stimuluje produkci oxidu dusnatého. V důsledku toho jsou krevní cévy, které přenášejí krev do genitálií, rozšířeny. Výsledkem je zvýšení sexuální touhy a spokojenosti.

Kromě toho ashwagandha pozitivně ovlivňuje hladinu testosteronu a počet spermií, zbavuje tělo stresu a podporuje výdrž.

Užijte si sex bez stresu

Moringa obsahuje vysoké hladiny vitamínů a živin. Zjistilo se, že její semena zvyšují hladiny pohlavních hormonů u mužů díky vysoké koncentraci vitamínů A, C a vitamínu D.

Užívání moringy olejodárné představuje snadný způsob, jak zlepšit sexuální funkci ve stresových podmínkách. Extrakt z ní se jeví jako potenciální afrodiziakum, zejména pro lidi, kteří jsou dennodenně vystaveni nadměrnému stresu. Je tak účinná pro muže i ženy. Kromě toho moringa díky draslíku, zinku a množství obsažených živin podporuje plodnost a zdravé těhotenství.

Foto: Shutterstock
Text: Avita