Věděli jste, že muži pálí energii jinak než ženy

Žijeme ve světě, kde zdravý životní styl a fyzická kondice hrají klíčovou roli. Je však velmi důležité nepodlehnout „zaručeným“ dietám, které nadělají více škody než užitku, a pochopit, jak naše tělo pracuje, a jak můžeme optimalizovat svůj metabolismus. Platí to stejně pro muže i pro ženy, protože způsob, jakým muži a ženy pálí energii, je rozdílný. Podmiňují jej různé faktory, včetně hormonálních rozdílů, složení těla a stravovacích návyků.

 

 Věděli jste, že muži pálí energii jinak než ženy

 

Mužské hormony pracují jinak

Muži a ženy mají odlišné hormonální profily, které výrazně ovlivňují jejich metabolismus. Muži mají vyšší hladinu testosteronu – hormonu, který podporuje růst svalové hmoty a urychluje metabolismus. Na druhé straně, ženy mají vyšší hladinu estrogenu, který podporuje ukládání tuků, zejména v oblasti boků a stehen.

Výsledkem je fakt, že muži mají přirozeně větší množství energie, kterou tělo spálí v klidu. Díky tomu mužské tělo dokáže spalovat kalorie efektivněji. Získat štíhlou postavu a udržet si ji je proto pro muže jednodušší než pro ženy.

Muži pálí kalorie rychleji

V porovnání s ženami mají muži obvykle vyšší podíl svalové hmoty a nižší podíl tělesného tuku. Svalová tkáň je metabolicky aktivnější než tuková, což znamená, že svaly spalují více kalorií, i když jsou v klidu. Proto muži s vyšším podílem svalové hmoty potřebují také více energie k udržení těchto svalů.

Naopak ženy mají přirozeně vyšší podíl tělesného tuku, což je z evolučního hlediska výhodné pro reprodukci a přežití. Tento vyšší podíl tuku ovšem znamená, že ženy pálí méně kalorií v klidu v porovnání s muži.

Hubne se v kuchyni

I vy jste už možná slyšeli hlášku, že břicho hubne v kuchyni. Různé stravovací návyky totiž hrají důležitou roli v tom, jak muži a ženy pálí energii. Muži mají tendenci konzumovat více bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a udržení svalové hmoty. Na druhé straně ženy často upřednostňují jídla s vyšším obsahem sacharidů a tuků.

Rychlejší metabolismus za pomoci doplňků stravy?

Doplňky stravy mohou pomoci optimalizovat metabolismus a podpořit efektivnější spalování kalorií. V naší nabídce naleznete také produkty, které mohou být při hubnutí užitečné jak pro muže, tak i pro ženy.

Slimulin obsahuje přírodní látku MOROSIL™, která snižuje BMI a zabraňuje hromadění tuku pomocí antokyanů z červených pomerančů Moro. Navíc, extrakt z karobu reguluje chuť k jídlu, hladinu glukózy v krvi a zlepšuje lipidový profil organismu, což podporuje celkový metabolismus.

 

 Rychlejší metabolismus za pomoci doplňků stravy

 

V balíčku naleznete také oblíbený produkt Probiotika plus vláknina, která optimalizují trávicí soustavu a zlepšují vstřebávání vitamínů a bílkovin díky vláknině z jablečného pektinu a výtažkům z brokolice. Kromě toho zlepšují vnitřní prostředí trávicího traktu a podporují produkci energie pomocí zeleného čaje a léčivé houby šitaku, což přispívá k celkové metabolické aktivitě.

Metabolismus nakopne indický angrešt i minerály

Amla Premium je prášek ze sušeného ovoce stromu Amalaki (indický angrešt) v BIO kvalitě. Amla je silný antioxidant, který podporuje metabolismus tím, že vysoký obsah vitamínu C a dalších antioxidantů zlepšuje vstřebávání železa a metabolismus tuků. Kromě toho podporuje tvorbu kolagenu a stimuluje činnost štítné žlázy, což přispívá k celkové metabolické aktivitě a regeneraci tkání.

V naší nabídce naleznete i Minerál komplex, který obsahuje látky důležité pro metabolismus tuků – například zinek, který aktivuje enzymy trávení a regulace pH a chrom, který reguluje hladinu glukózy a snižuje cholesterol. Draslík je nezbytný pro metabolismus sacharidů a bílkovin, a mangan přispívá k metabolismu cholesterolu, což celkově zlepšuje metabolickou funkci těla.

Štíhlá postava díky zelenému čaji?

Možná o tom slyšíte poprvé, ale zelený čaj je skutečně uznávaným pomocníkem při hubnutí. Obsahuje kofein, který zvyšuje termogenezi a podporuje spalování kalorií. Katechiny a antioxidanty v zeleném čaji zlepšují metabolismus a podporují oxidaci tuků.

Kromě toho může zelený čaj pomoci regulovat chuť k jídlu a zlepšovat fyzickou výkonnost, čímž napomáhá efektivnějšímu hubnutí při dodržování zdravého životního stylu.

Jak vidíte, doplňky stravy mohou být užitečným nástrojem pro podporu metabolických procesů, ale je důležité používat je rozumně a v kombinaci s vyváženou stravou a pravidelným cvičením.

Foto: Shutterstock
Text: Avita