Jak ochránit pleť před slunečními paprsky zevnitř?

Věděli jste o tom, že barva vaší pokožky může mít vliv na celkové zdraví a vzhled? Od jemných linek a vrásek až po riziko poškození sluncem. Na světě existuje několik typů pleti, které mají množství různých odstínů, ale právě u nás – bělochů, je rakovina kůže hlavním typem zhoubného nádoru. U tmavších typů pleti totiž zvýšená pigmentace kůže působí jako „přirozená bariéra“ proti ultrafialovému záření, a pomáhá tak předcházet nadměrnému poškození způsobenému slunečními paprsky.

 

 Jak ochránit pleť před slunečními paprsky zevnitř

 

Proč opalovací krém nestačí?

Opalovací krém se často používá k prevenci spálenin a mnozí se domnívají, že dokáže zabránit vzniku rakoviny kůže. Existují však studie, které naznačují opak. Například vědecká metaanalýza z roku 2018 zveřejněná v European Journal of Dermatology zkoumala 29 studií, kterých se zúčastnilo 313 000 lidí, a dospěla k závěru, že pravidelné používání opalovacích krémů nechrání před rakovinou kůže – pokožku chrání „jen“ před spálením, které však může být bolestivé.

Pomůže strava?

K ochraně pokožky před slunečním zářením výrazně přispívá také strava. Ta by měla být zejména během léta bohatá na potraviny s vysokým obsahem antioxidantů a karotenoidů. V letních měsících je proto ideální zařadit do svého jídelníčku například bobulové ovoce, které je plné antioxidantů. Ty do těla dostaneme také pitím zelených šťáv.

Ideálním osvěžením v horkých letních dnech je také vodní meloun, který je na antioxidanty nesmírně bohatý. Důležité karotenoidy tělu doplní nejen mrkev, ale také taková paprika, dýně, kapusta, špenát či rajčata. Nezapomínejte na citrusové ovoce, kiwi a mango, které tělu doplní vitamín C.

Kromě změny jídelníčku však svoji pleť můžete vyživit zevnitř i za pomoci doplňků stravy, u nichž vědecké studie prokázaly příznivé účinky na zdraví pokožky. Které to jsou?

Železo je plné antioxidantů, které zdravá pleť potřebuje

V našem e-shopu naleznete tekuté železo Blueiron, které kombinuje vysokou dávku železa a kyseliny listové s úžasnou chutí severských borůvek. Je plné antioxidantů, vitamínů E, C, B12, minerálů a také vysokého množství již zmiňovaného betakarotenu. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály vyvolané slunečním zářením, které mohou způsobovat poškození buněk kůže a přispívat k jejímu stárnutí.

Vitamíny pro zdravou pokožku

Vitamin C a opalovací krém jsou dvě složky, které tvoří silnou kombinaci pro ochranu pokožky před poškozením sluncem. Během léta byste proto měli mít po ruce nejen zmiňovaný opalovací krém s dostatečně silným SPF faktorem, ale také ovoce a zeleninu bohatou na vitamín C, respektive kvalitní doplněk stravy, který tělu tento důležitý vitamín dodá.

Studie z roku 2018, ve které se vitamín C užíval perorálně spolu s kolagenem, prokázala výrazné zlepšení zdraví pokožky již po 12 týdnech. V naší nabídce naleznete dva výhodné balíčky - Balíček pro hydratovanou a čistou pleť, který v sobě kombinuje ceramidy a kolagen pro dokonalou regeneraci pleti.

B-komplex pro kompletní péči o pleť

Náš vysoce kvalitní lipozomální B-komplex Forte je významným doplňkem péče o pleť během letních měsíců. Obsahuje totiž vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro zdravou pokožku a celkové fungování organizmu.

Tyto vitamíny podporují regeneraci buněk pokožky. Niacin (vitamin B3) a riboflavin (vitamin B2) chrání kůži před poškozením volnými radikály vyvolanými slunečním zářením a zároveň snižují zánětlivé procesy. Kyselina pantotenová (vitamin B5) přispívá k hydrataci pokožky, biotin (vitamin B7) zase zlepšuje vzhled pleti a pomáhá zachovat její zdravý vzhled a jas. Pravidelné užívání lipozomálního B-komplexu může výrazně podpořit celkové zdraví pleti během léta a zmírnit nepříznivé účinky slunečního záření.

 

 ochrana pokozky před sluncem

 

Zinek podporuje regeneraci kůže

Zinek je důležitý minerál, který hraje klíčovou roli v procesu opravy DNA a buněčné obnovy. Když je naše tělo vystaveno UV záření, v buňkách kůže dochází k poškození DNA, což vede k předčasnému stárnutí pokožky a zvýšenému riziku vzniku rakoviny kůže. Je vědecky dokázáno, že pravidelné užívání zinku může podpořit přirozené opravné mechanismy pokožky, čímž pomáhá minimalizovat škody způsobené UV zářením.

Kromě toho má zinek protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit záněty a zarudnutí způsobené slunečním zářením. Zinek také podporuje imunitní systém, což je důležité pro zdravou pokožku a její schopnost bojovat proti poškození způsobenému vnějšími faktory, včetně UV záření.

Kolagen ocení nejen klouby, ale i pleť

Užívání Lipozomálního kolagenu patří mezi inovativní způsoby, jak podpořit zdravou pleť a chránit ji před škodlivými účinky slunečního záření. Liposomy jsou mikroskopické struktury, které umožňují efektivně přenášet účinné látky do hlubších vrstev pleti, což zvyšuje jejich účinnost.

Kolagen je hlavním strukturálním proteinem v pleti, který pomáhá udržovat její pevnost, elasticitu a hydrataci. Při pravidelném užívání našeho lipozomálního kolagenu dokážete podpořit obnovu poškozených buněk kůže, což je klíčové zejména po vystavení slunečnímu záření. Díky dostatečné hladině kolagenu je pleť lépe schopna odolávat škodlivým účinkům UV záření a minimalizovat riziko jeho negativních následků, jako jsou vrásky, pigmentové skvrny a ztráty elasticity.

Lipozomální kolagen také pomáhá pokožku hydratovat, což je důležité během letních měsíců, kdy sluneční záření pokožku vysušuje. Kolagen působí také protizánětlivě, a pomáhá tak zmírnit zarudnutí a podráždění způsobené slunečním zářením.

Foto: Shutterstock
Text: Avita