Vitamin C a opalovací krém? Nejsilnější ochrana během opalování

Vitamin C a opalovací krém jsou dvě složky, které tvoří silnou kombinaci pro ochranu naší pokožky před poškozením sluncem. Během léta bychom proto měli mít po ruce nejen opalovací krém s dostatečně silným SPF faktorem, ale také ovoce a zeleninu bohatou na vitamín C, respektive kvalitní doplněk stravy, který nám dodá tento důležitý vitamín.

 

Vitamin C a opalovací krém Nejsilnější ochrana během opalování

 

Vitamin C zpomaluje předčasné stárnutí pleti

Vitamin C, nebo jinak i kyselina askorbová, je přirozeně se vyskytující antioxidant, který našemu tělu pomáhá vytvářet a udržovat pojivové tkáně, chrání imunitní systém a pomáhá snižovat zánět. Kromě toho však účinně pomáhá i pleti. „Kromě zdravotních výhod je to i fantastický zkrášlovač – je to silný antioxidant a je životně důležitý pro tvorbu kolagenu, a může zpomalit rychlost poškození způsobeného volnými radikály,“ uvádí dermatoveneroložka a odbornice se zaměřením na anti-ageing a estetickou medicínu, MUDr. Vanda Przewlocka, PhD.

Několik vědeckých studií ukázalo, že když se vitamin C aplikuje na pokožku nebo se užívá perorálně, může pomoci při produkci kolagenu, díky čemuž naše pokožka vypadá zdravě a mladistvě. Vyšší hladina kolagenu pomáhá snižovat výskyt jizev po akné a zvyšuje elasticitu pokožky, čímž brání vzniku jemných linií a vrásek. Kromě toho, lokální aplikace vitamínu C může pomoci pokožce zahojit se po poškození slunečním UV zářením.

„Vitamin C má pro pokožku neuvěřitelné antioxidační vlastnosti,“ tvrdí lékařka. „Pomáhá našemu tělu opravit poškozené kožní buňky, napomáhá zdravé regeneraci a zabraňuje předčasnému stárnutí. Stejným způsobem, jakým potraviny bohaté na antioxidanty pomáhají našemu tělu v boji proti volným radikálům, mohou topické produkty pomoci pokožce.“ Při výběru opalovacího krému se proto zaměřte i na jeho obsah vitamínu C.

Antioxidanty proti vráskám

Antioxidační vlastnosti tohoto vitamínu pomáhají chránit naši pokožku před poškozením sluncem, ale platí to pouze tehdy, pokud se na pokožku vitamín C aplikuje pravidelně. Na trhu již najdeme množství produktů zaměřených na péči o pleť s obsahem vitamínu C, a také jej můžeme užívat jako doplněk stravy, který nám může pomoci zlepšit zdraví vlasů, nehtů a samozřejmě chrání naši pokožku.

Antioxidanty jsou látky přirozeně se vyskytující v našem těle. Jejich úkolem je chránit buňky před poškozením a také chránit celkové zdraví našeho těla. Díky své schopnosti neutralizovat volné radikály antioxidanty pomáhají předcházet poškození pokožky, které na ní vytváří jemné linky a vrásky. Podporují také syntézu kolagenu a zabraňují poškození tkáně, která může vést až k rakovině kůže.

 

 Vitamin C zpomaluje předčasné stárnutí pleti

 

Oxidativní stres a vitamín C

V našem těle probíhá nepřetržitě biochemická činnost, během níž se miliony buněk mohou dostat do oxidativního stresu. Jedná se o stav nerovnováhy mezi volnými radikály a antioxidanty v našem těle. Proto platí, že má-li naše tělo dostatek antioxidantů, jsou tyto schopny působit proti tomu, aby se buňky dostaly do stavu oxidativního stresu.

„Můžeme říci, že vitamín C je nejsilnější antioxidant. Když buňka nemá dostatek antioxidantů a nevrátí se zpět do rovnovážného stavu, vzniká zánět tkáně a každý zánět generuje volné radikály. Volné radikály bojují proti patogenům a podporují zánět, který je důležitou obrannou reakcí organismu na patogen. Ale ve správný čas musí být volné radikály neutralizovány antioxidantem, jakým je například vitamín C,“ říká MUDr. Vladislav Abaffy. Dopřejte své pokožce ochranu prostřednictvím lipozomálního vitamínu C od Avity.

Tento silný vitamín také zlepšuje produkci kolagenu v pokožce, Účinky vitamínu C na pokožku jsou tak silné, že se často nachází v produktech péče o pleť proti stárnutí. Bonusem je, že tento silný vitamín také pomáhá posilovat přirozenou obranyschopnost těla před škodlivými účinky slunce.

Foto: Shutterstock
Text: Avita