Wild Yam pro zdraví ženy

Jedlá rostlina Wild Yam pochází z atlantického pobřeží Severní a Střední Ameriky. Na zemském povrchu může připomínat révu, ale její síla se ukývá pod povrchem – ve velkém oddenku (hlíze), který se podobá sladké bramborě. To je Yam.

 

Vaše děloha si Wild Yam oblíbí

 

Kořen – Yam je důležitou součástí mnoha tradičních jídel v Japonsku, Číně či Vietnamu. Najdeme jej v polévkách, hlavním jídle, naservírují nám ho jako součást přílohy či sladkého dezertu i osvěžujícího nápoje. Číňané věří, že Yam dokáže naše tělo zbavit únavy a posílit jeho „chi“ energii, díky čemuž si udržíme dobrou náladu a zaženeme ďábly. Navíc díky konzumaci Yam bude naše pokožka krásná a mladistvá. Je to ale opravdu tak?

Wild Yam znali již starověcí Číňané

První zmínky o terapeutickém využití rostliny Wild Yam sahají až do 13. století. Ve starověké Číně jej využívali ke stimulaci chi energie a jako výživu krve, také jím léčili průjmy. Nejen starověcí Číňané znali sílu Yamu, stejně jako Aztékové a Inkové si cenili jeho medicínských účinků – využívali ho jako ženský lék ke zmírnění menstruačních křečí a dokonce i ke zmírnění porodních bolestí.

Podíváme-li se dnes na Wild Yam z pohledu biochemie, stejně jako středověcí čínští lékaři musíme ocenit obsah množství účinných a jedinečných látek, z nichž mnohé v žádné jiné rostlině nenajdeme. Yam obsahuje zejména dva fytosteroly dioscin a diosgenin. Diosgenin obsažený v Yamě označujeme jako fytoestrogen. Jedná se o rostlinnou molekulu velmi podobnou molekule progesteronu.

Wild Yam plný rostlinných „hormonů“

Rostlina dále obsahuje katecholaminy podobné hormonům produkovaným kůrou nadledvinek či dopamin - chemickou látku, která dokáže aktivovat přenos nervových impulzů v mozku.

Můžeme proto říci, že rostlina Wild Yam jakoby obsahovala hormony. Kromě nich i množství vitamínů (například vitamín B1, vitamín C či niacin (vitamín B3)). Tyto pečují o ochranu buněk naší kůže i nervové tkáně před poškozením - potlačují aktivitu škodlivých volných radikálů, mají hojivý a regenerační účinek a pomáhají zpomalit stárnutí. Ve Wild Yamu se nachází také kyselina fytová, karoten, vápník, měď a několik vzácných oligo prvků – zejména baryum, kobalt a berylium.

Pomoc v období menopauzy

S věkem hladina ženských hormonů (estrogenů) klesá a po období menopauzy (klimakterium) je velmi nízká. Tento fakt způsobuje, že pokožka je tenčí, ztrácí část ochranných lipidů, syntéza kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové je nízká. Snižuje se také citlivost pokožky na estrogeny, proto se často stává, že ani hormonální léčba výrazně nezlepší stav pokožky.

Kromě horšího stavu pokožky má menopauza i další příznaky – menstruační bolesti, premenstruační syndrom (PMS) či vaginální suchost. Všechny tyto nepříjemné projevy klimakteria vám může pomoci zvládnout právě obsažený diosgenin.

 

Pomoc v období menopauzy Wild Yam pro zdraví ženy

 

Vaše děloha si Wild Yam oblíbí

Extrakt z oddenku rostliny Wild Yam obsahuje množství prospěšných rostlinných složek, které se používají k podpoře zdraví dělohy a pravidelného menstruačního cyklu. Dokáže tonizovat dělohu, čímž pomáhá ženám náchylným k silnější menstruační křeče. Pozitivně také ovlivňuje pokožku a trávení.

Kromě toho obsahují hlízy rostliny Wild Yam i látku dioscoretin, jejíž příznivé účinky byly prokázány během výzkumu na diabetických králících – podávaný dioscoretin extrahovaný z hlíz Wild Yamu pomohl králíkům snížit hladinu cukru v jejich krvi.

Wild Yam podpoří zdravé stárnutí

Tobolky Wild Yam extrakt jsou doplněny o PQQ – disodnou sůl pyrolochinolinchinon, která je nezbytná pro správnou funkci buněk. V lidském těle nepřímo podporuje tvorbu buněčné energie, kterou následně využívá mozek, ale i svaly. Výsledkem je pocit energie a lepší výkon nejen při sportu, ale v kognitivním zdraví a paměti. PQQ je navíc účinný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem.

PQQ dodává tělu více energie, pozitivně ovlivňuje mozkovou činnost a zlepšuje paměť a koncentraci. Je tak účinnou látkou, která podpoří zdravé stárnutí.

Foto: Shutterstock
Text: Avita