STRES A MEDITÁCIA

blog4


Jak mít pod kontrolou svůj stres?

Stres je pocit přicházející ve chvíli, kdy se v životě potkáte se zátěžovou situací. V malých dávkách může být prospěšný, protože člověka činí ostražitějším a dodává mu energii na zvládnutí překážek. Pokud ale tento pocit trvá dlouhou dobu, může mít negativní vliv na naše duševní i tělesné zdraví. I když se někdy může zdát těžké najít způsob, jak se se stresem vyrovnat, je to nesmírně důležité. Vaše zdraví závisí na tom, jak stres zvládnete a jak se s ním vypořádáte.

Při stresu dochází k vyššímu zatížení organismu a k větší spotřebě energie. Tělo při strese ztrácí více živin a minerálů. Zásoby vitamínů se rychleji vyčerpávají a organismus tak přichází o potřebné látky. Krátkodobý stres působí i cvičení nebo rychlá fyzická aktivita. Takový typ stresu je ale blahodárný a pomáhá organismu budovat si odolnost.

Pokud však organismus setrvává ve stresovém stavu dlouhodobě, je jen otázkou času, kdy nastane fyzické vyčerpání a objeví se i psychické problémy.

Když už nastane stresová situace, cílem je vrátit tělo do stavu uvolnění. Jak toho dosáhnout? Jednou z mnoha účinných technik je meditace.

Existuje mnoho různých způsobů, jak meditovat. Nepotřebujete na to ani západ slunce a nemusíte se ani šplhat na vrchol kopce. Stačí jen 15 minut denně a vaše tělo se vám odvděčí lepší fyzickou i psychickou pohodou.

O tom, jak důležitou roli hraje meditace v našich životech, se přesvědčili i vědci, kteří zkoumali návyky nejvýkonnějších manažerů v Silicon Valley. Výzkum zjistil, že víc jak 98 % z nich denně medituje, některým dokonce stačí jen 15 minut.

blog1


A co vlastně je ta meditace?


Meditace je způsob vnímaní svého nitra, v klidu a při plném vědomí. Existuje mnoho meditačních technik, ke kterým nepotřebujete nic než pár minut denně a klidné místo doma nebo v přírodě.

Nejlepší technika meditace je ta, která vám vyhovuje. Neexistuje správná a špatná meditace, jen ta, která přináší pokoj vaší mysli. Meditační experti dokonce tvrdí, že meditační techniky je dobré střídat.

Vybrali jsme pro vás 3 nejpopulárnější meditační techniky, díky kterým můžete dosáhnout vnitřního pokoje.

 

  1. Sledování myšlenek

Tato meditační technika je určena všem, kdo žijí v uspěchané době a nemají čas sledovat své vnitřní myšlenkové procesy. Sledování myšlenek je technika, kterou hojně využívají vysoce postavení manažeři a vytížení profesionálové.

A jak na to? Stačí se usadit do pohodlné pozice, nastavit si odpočítávání na 15–20 minut a zavřít oči, aby vás zbytečně nerozptylovalo okolí. Pomalu začněte vnímat myšlenky, které vám běží hlavou. Nesnaže se je analyzovat ani posuzovat. Jedna myšlenka přijde, jiná přijde. Vnímejte je jako film, který běží ve vaší mysli. Lidský mozek prý vyprodukuje více jak 40 000 myšlenek za den. Odborníci na meditace tvrdí, že je zdravé nechat je alespoň krátký čas jen tak plynout.

Po 15 minutách otevřete oči a s nabytou energií vykročte do další části dne.

blog7_1

  1. Tady a teď

Meditační technika Tady a teď si získala srdce mnoha lidí po celém světě. Jde o meditaci, při které si uvědomujete části svého těla.

Jak na to? Usaďte se do pohodlné pozice, zavřete oči a pomalu si začněte uvědomovat jednotlivé části těla – nejprve konečky prstů na nohách, postupně přes kotníky, kolena a bedra přejděte až k hlavě. Tento rituál v klidu opakujte a postupně zkoušejte každý cyklus o něco zpomalit.

Po 15 minutách skončete a pokračujte v běžných denních činnostech.

 

  1. Počítání nádechů a výdechů

Svět meditace se rozrostl poté, co popularizátor dýchání Wim Hof přinesl starodávnou tibetskou meditaci tummo do západní civilizace. Uvědomění si vlastního dechu je nejjednodušším meditačním způsobem a můžete s ním začít klidně hned.

Jak na to? Pohodlně se usaďte, zavřete oči a každému nádechu a výdechu dejte v mysli číslo. Nádech a výdech 1, nádech a výdech 2, nádech a výdech 3 atd. Až dojdete k číslu 10, začněte cyklus od začátku. Když se pomýlíte nebo zapomenete, kde jste skončili, začněte bez výčitek od začátku. Tato metoda je velmi jednoduchá a dokážete ji aplikovat např. i při hře s dětmi.

Po vypršení 15 minut dopočítejte do 10 a otevřete oči.

Duševní zdraví jde ruku v ruce s kvalitní stravou, dostatečným spánkem, ale i s přísunem důležitých vitamínů a minerálů. Skvělými pomocníky při zvládání stresu jsou naše vysoce kvalitní lipozomální produkty s nejvyšší vstřebatelností.

Lipozomální B-komplex Forte a Magnesium tvoří silnou dvojici, která podpoří správné fungování vaší psychiky, nervového systému, přispěje k zdraví nehtů, vlasů, pokožky a sliznic. Pravidelné užívání této kombinace se doporučuje při nadměrné psychické zátěži a stresu, při vyčerpání z fyzické námahy a je vhodné i při menstruačních těžkostech a svalovém napětí.

Více se o této kombinace dozvíte zde.