5 benefitů zinku pro vaše zdraví

Zinek je kritický stopový prvek, který najdeme v každé buňce lidského těla. Je součástí více než 200 enzymů, které jej využívají k tvorbě mnoha důležitých sloučenin potřebných pro fungování lidského organismu. Ve srovnání s jinými minerály se zinek vyskytuje v největším množství enzymatických reakcí.

 

5 benefitů zinku pro vaše zdraví

 

Většinu enzymů tvoří bílkoviny a základní minerály, někdy je přítomen také vitamín. Enzym nemůže správně fungovat, pokud mu chybí esenciální minerál nebo vitamín. Proto jsou-li hladiny zinku nízké, narušuje to prakticky každý tělesný systém. Kromě své role v enzymech je tento stopový prvek potřebný pro správné působení mnoha tělesných hormonů, včetně inzulínu, růstového hormonu a pohlavních hormonů, jako je testosteron a estrogen.

Dostatečná hladina zinku je nezbytná pro dobré zdraví – obzvláště důležitá je pro správnou imunitní reakci, hojení ran, mozkové a smyslové funkce, sexuální funkce a zdraví pokožky.

Zinek pomáhá s kožními problémy a akné

Zinek hraje důležitou roli při podpoře struktury a zdraví nejen pokožky, ale i vlasů a nehtů. Ukázalo se, že suplementace zinku nabízí značné výhody při zlepšování těchto problémů. Tento stopový prvek posiluje nehty, je rozhodující pro růst a strukturu vlasů, a je potřebný také k tomu, aby si pokožka zachovala správnou hydrataci.

Jak uvádí MUDr. Jana Kováčová Gajanová, „Zinek, jako součást mnoha enzymů a transkripčních faktorů, se účastní většiny patofyziologických procesů probíhajících na úrovni kůže.“ Lékařka ve svém článku potvrzuje, že existují mnohé odborné práce, které poukazují na terapeutický potenciál zinku v léčbě některých kožních onemocnění.

Doplňování zinku je užitečné zejména tehdy, když je pleť namáhána akné, neboť zinek má příznivé účinky na tvorbu kožního mazu a hormonální metabolismus. Deficit zinku se často vyskytuje u dospívajících a může vést až ke vzniku akné.

Nejen čas, ale také zinek hojí rány

Zinek také prokázal výhody při podpoře hojení ran. Potvrzuje to i doc. MUDr. Dušan Buchvald, PhD., který ve svém článku uvádí, že „Zinek se v kůži uplatňuje především v průběhu hojení ran a při regulaci zánětlivých procesů.“ Tento účinek je velmi důležitý u lidí s cukrovkou, protože jsou vystaveni riziku špatného hojení ran a následných infekcí.

Význam zinku pro hojení ran byl jasně prokázán ve dvojitě zaslepené studii u 60 pacientů s takzvanou diabetickou nohou. U pacientů, kterým bylo podáváno 50 mg zinku denně, došlo po 12 týdnech k výraznému zlepšení hojení vředů na noze, jakož i ke zlepšené kontrole krevního cukru. Tito pacienti měli zlepšenou hladinu glutathionu v krvi a snížené markery zánětu. Všechna tato zlepšení byla zjevným výsledkem obnovení adekvátní hladiny zinku v těle.

Cukrovkáři, máte dostatek zinku?

Zinek se účastní prakticky všech aspektů metabolismu inzulínu, avšak jeho nedostatek je u pacientů s cukrovkou běžný. Bez dostatečného množství zinku inzulín nefunguje správně. Jelikož lidé s cukrovkou obvykle vylučují příliš mnoho stopových prvků a jiných živin rozpustných ve vodě v moči, suplementace zinku a ostatních vitamínů a minerálů rozpustných ve vodě je pro ně nezbytná.

 

Cukrovkáři, máte dostatek zinku

 

Zdravý mozek si ptá zinek

Nedostatek zinku způsobuje změny v chemii mozku, které mohou vést až k depresi a zhoršení mentálních funkcí. Jeho dostatečná hladina je kritická zejména pro děti a starší lidi. Předpokládá se, právě zinek je hlavním faktorem při rozvoji slabé mentální funkce a nedostatečné paměti i poruch nálady právě v těchto věkových skupinách.

Další skupinou, kde nedostatek zinku může být základním faktorem poruch nálady a funkce mozku, jsou lidé s nadváhou nebo se špatnou kontrolou hladiny cukru v krvi.

Výhody zinku při zlepšování nálady mohou vyplývat ze zlepšené kvality spánku. Ve dvojitě zaslepené klinické studii zaznamenalo 54 sester pracujících na jednotce intenzivní péče (JIS), které užívaly 50 mg zinku jednou za tři dny během jednoho měsíce, výrazné zlepšení kvality spánku. Tato zlepšení odpovídala zvýšení hladin zinku v krvi.

Zinek zvyšuje množství spermií

Zinek je důležitý pro mužské sexuální zdraví a funkce. Podílí se na metabolismu hormonů, tvorbě spermií a jejich pohyblivosti. Nedostatek zinku je charakterizován kromě mnoha jiných věcí také sníženou hladinou testosteronu a počtem spermií. Studie z roku 1996 ukázala velmi jasný vztah mezi nedostatkem zinku a hladinou testosteronu. Vědci se změřili se hladiny testosteronu u mladých mužů a zjistili, že po 20 týdnech diety s nízkým obsahem zinku došlo k výraznému poklesu testosteronu v jejich těle (téměř 75%).

Studie také zkoumala suplementaci zinku u starších mužů. Vědci dokázali, že se zvýšeným příjmem zinku se hladina testosteronu u starší populace téměř zdvojnásobila.

Navíc, hladiny zinku jsou obvykle mnohem nižší u neplodných mužů s nízkým počtem spermií, což naznačuje, že nízký stav tohoto stopového prvku může přispívat k neplodnosti.

Jak je uvedeno v lékařském článku Úloha zinku v procesu reprodukce, „Zinek má nezastupitelnou roli v procesu reprodukce. Spoluodpovídá za vývoj a správnou funkci pohlavních orgánů, produkci testosteronu a spermiogenezi. Dále chrání spermie a jejich DNA před poškozením oxidačním stresem a snižuje imunitní odpověď organismu proti spermiím. Několik studií prokázalo výrazné zlepšení kvality spermií u mužů, jejichž strava obsahovala větší množství zinku.“

Zinek jako bojovník za dobrou imunitu

Zinek se podílí prakticky na každém aspektu imunitní funkce. Vědecké studie potvrzují, že suplementace zinku dokáže zvrátit nízkou imunitní reakci, zejména sníženou imunitu charakteristickou pro stárnutí. Tento účinek může být způsoben obnovením hladin tymulinu v krvi. Jedná se o hormon podporující imunitu a produkovaný týmusovou žlázou, jehož hladina se stárnutím přirozeně snižuje. To vede k narušení imunitní funkce a zvýšenému riziku infekce.

Stopový prvek zinek také působí antivirově proti několika virům, které mohou způsobit běžnou rýmu. Jeho účinky v rámci protivirové obrany jsou velmi důležité – podporuje tvorbu interferonů i buněčné mechanismy protivirové imunity. Při běžném nachlazení může jeho včasné dodání podle studií zkrátit trvání onemocnění o 1-3 dny a v laboratořích (ve studiích in vitro) se prokázala schopnost zinku zabránit rozmnožování rinovirů (způsobují nachlazení) a koronavirů SARS-CoV.

Vyzkoušejte Zinek forte v lipozomální formě pro vysokou vstřebatelnost v organismu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita