Má stres vliv na hormonální rovnováhu

I vy máte pocit, že žijeme v době plné stresu? A den co den je na nás kladeno velké množství požadavků, ať už v pracovním nebo soukromém životě? Pro zachování dobrého zdraví je schopnost zvládat stres a dopřát si dostatek odpočinku v tomto chaotickém světě klíčová. Výsledkem ovšem není jen zlepšení nálady – stres má totiž významný vliv i na vaše hormony.

 

 Má stres vliv na hormonální rovnováhu

 

Stresový hormon, kortizol

Naše tělo si díky evoluci vybudovalo přirozený systém reakce na stres, kdy naše nadledvinky produkují hormon kortizol. Ten nám mimo jiné pomáhá dostat nadměrné napětí pod kontrolu. V běžných situacích podporuje zdraví našeho těla tím, že reguluje spánek, příliv energie, ale i zvládání zánětů.

Možná vás to překvapí, ale když naše tělo čelí zranění nebo infekci, zasáhne právě kortizol. Kontroluje imunitní odpověď těla a brání nadměrnému zánětu. Tato jeho regulační funkce je pro udržení zdravého a vyváženého vnitřního prostředí těla nesmírně důležitá.

Stresový hormon a energie?

Kortizol se stará io zdravý spánkový cyklus, díky čemuž se ráno dokážeme vzbudit, a v noci zas usnout. Kromě toho nám stresový hormon dodává energii, která se uvolňuje během fyzické aktivity nebo v napjatých situacích. Tento nárůst energie je totiž potřebný při řešení různých výzev nebo zvládání náročných situací. Pomáhá nám soustředit se a budovat si odolnost.

Když je kortizol v nerovnováze

Pokud dlouhodobě žijeme ve velkém napětí a stres se stane pevnou součástí našeho života, hladiny kortizolu mohou být nevyvážené. Výsledkem je hormonální nerovnováha, narušené trávení, ale také nálada či menstruační cyklus. V reakci na stres totiž naše nadledvinky produkují mnohem více stresového hormonu, než je pro tělo přirozené a hlavně zdravé.

A proto to, co bylo kdysi jen normální reakcí na stres, se nyní stává neustálým nezdravým „bojem“ našeho těla. Kortizol je najednou všude a rovnováha organismu je narušena.

Stres a trávení

Určitě jste už zažili chvíle, kdy se vám ze stresu sevře žaludek nebo máte problémy s trávením. Když jste v napětí a hladina kortizolu stoupá, negativně to může ovlivňovat trávení a vznikají zažívací potíže či nadýmání, nebo dokonce závažnější gastrointestinální problémy.

Kortizol je navíc zodpovědný i za regulaci metabolismu, a jeho nadměrná hladina v organismu může vést k přibývání na váze.

Stres a nálada

Stane se vám někdy, že se v jednom momentě cítíte dobře, a v dalším vás zachytí vlna podrážděnosti nebo smutku? Příčinou může být právě stres. Napětí a kortizol totiž mohou ovlivnit neurotransmitery v mozku zodpovědné za regulaci nálady. Máte-li pocit, že vaše emoce si užívají jízdu na horské dráze, vězte, že jde jen o reakci na vysoké hladiny stresových hormonů a přetížený nervový systém.

Stres a menstruační cyklus

Mnohé ženy dobře vědí, že stres negativně ovlivňuje jejich menstruační cyklus. Když je tělo ženy vystaveno chronickému stresu, může to zasahovat do hormonální rovnováhy, která řídí ženský cyklus. Výsledkem může být nepravidelná menstruace, intenzivnější premenstruační symptomy nebo narušení celkového cyklu.

Zdraví ženského reprodukčního a endokrinního systému podporuje Wild Yam extrakt, který má pozitivní vliv na zdraví dělohy a pravidelný menstruační cyklus a pomáhá tonizovat dělohu – snižuje silné menstruační křeče.

Lidské tělo představuje složitý ekosystém, ve kterém by různé systémy měly spolupracovat v harmonii. To je ideální stav. Stres však tuto přirozenou jemnou rovnováhu narušuje, což se projevuje různými způsoby – od fyzického nepohodlí až po emocionální turbulence.

Pro zachování hormonální rovnováhy je proto velmi důležité naučit se rozpoznat vliv stresu na naše tělo a efektivně jej zvládat.

 

 Jak zvládat stres a zachovat si hormonální rovnováhu

 

Jak zvládat stres a zachovat si hormonální rovnováhu?

Pokud máte pocit, že hladina stresu je u vás dlouhodobě vysoká a negativně ovlivňuje vaši hormonální rovnováhu, možná je čas zavést do života nové návyky na zvládání stresu. Zde je několik tipů, které by vám mohly pomoci začít.

Změna životního stylu

Naše každodenní návyky hrají významnou roli při regulaci stresu. Určitě to pro vás nebude žádná novinka, ale pravidelná fyzická aktivita není jen o udržování těla v kondici, je to také velmi silný a účinný prostředek ke zvládání stresu.

Můžete začít rychlou chůzí, přihlásit se na hodiny tance, nebo si kupte permanentku do fitka. Při každém pohybu vaše tělo uvolní endorfiny, které u vás vyvolají pocit štěstí.

Dostatek zdravého spánku

Berte spánek jako způsob, jakým tělo obnovuje svoji rovnováhu. Pokud si dopřejete kvalitní spánek, a budete spát dostatečně dlouho, budete schopni podstatně lépe zvládat stres během bdění.

Máte pocit, že jste extrémně zaneprázdněni a snižování stresu je pro vás luxus, který si nemůžete dovolit? V tom případě byste měli své priority přehodnotit. Dívejte se na snižování stresu jako na něco, co vám do života přinese pohodu a požitek. Na této schopnosti závisí vaše hormonální rovnováha, emocionální pohoda a celkové zdraví.

„Antistresové“ doplňky stravy

S úlevou vůči stresu a úzkosti vám může pomoci ashwagandha. Podle studie ashwagandha kromě mnoha jiných benefitů snižuje hladinu stresového hormonu.

Ashwagandhu obsahuje také jedinečný lipozomální komplex Relaxin, který sestává také ze speciálního extraktu ze šafránu. Ten obsahuje komplex bioaktivních látek zodpovědných za zlepšení nálady u lidí s příznaky úzkosti, deprese, stresu a které trápí špatný spánek. Působí jako přírodní antidepresivum bez vedlejších účinků.

Při nervovém vypětí a dlouhodobém stresu se také doporučuje zvýšit dávky vitamínů a minerálů – například vitamínu D, omega-3 nenasycených kyselin či magnézia.

Foto: Shutterstock
Text: Avita