Jak dlouho bychom měli užívat doplňky výživy?

Když se rozhodneme napravit jakoukoli nerovnováhu v našem těle, často si vedle změny životního stylu zvolíme i cestu užívání doplňků výživy. Chceme se tak ujistit, že jsme udělali opravdu vše pro to, abychom snížili riziko vyplývající z nedostatku některé z látek nezbytných pro správné fungování našeho organismu. Někdy je tento proces jednoduchý, jindy je návrat k rovnováze zdlouhavý. Jak dlouho bychom tedy měli užívat doplněk výživy? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď – záleží to na množství faktorů.

 

Po jak dlouhou dobu bychom měli užívat doplňky výživy

 

Zapomeňte na multivitamínové koktejly v jedné pilulce

Pro organismus každého člověka je obtížné dostat se z nutričního nedostatku a je dobré myslet na to, že jedna multivitaminová pilulka denně nás z této nerovnováhy nedostane. To platí rovněž pro děti i dospělé, zejména tehdy, máte-li velmi selektivní stravovací návyky.

Proto platí, že to, jak dlouho budete právě vy muset určitý vitamín či minerál suplementovat, bude ovlivněno i vaším stravováním. Pokud během užívání doplňku stravy přistoupíte i ke změně vašich stravovacích návyků, abyste konzumovali potraviny s vyšším obsahem potřebných živin, lze předpokládat, že vaše potřeba dlouhodobého doplňování dané látky se sníží.

„Déčko“ a železo se projeví nejdříve až za 3 měsíce

Proč jste se rozhodli užívat doplněk stravy? Možná jste si dali udělat krevní testy, které potvrdily nedostatek některého vitamínu či minerálu ve vašem těle. V tomto případě je velmi pravděpodobné, že potřebnou látku budete muset doplňovat (spolu se změnami ve stravování) minimálně 3 měsíce.

Tato doba se samozřejmě bude lišit v závislosti na tom, o který vitamín nebo minerál jde. Například při léčbě nedostatku vitaminu D je obvykle třeba počkat alespoň 3-6 měsíců, než se změny v jeho hladině projeví. Krevní testy byste si proto určitě neměli dělat dříve.

Stejně je to i se železem – lidskému tělu trvá až 3 měsíce, než si vytvoří nové červené krvinky. Proto se u železa obecné doporučuje užívat jej po dobu alespoň 3 měsíců. Následně byste si jeho hladinu měli opět zkontrolovat – pokud se vrátila do zdravého rozsahu, je to výborná zpráva.

Pokud však hladina železa stále není zcela optimální, budete možná muset upravit užívané množství či způsob doplňování. U železa je to o to složitější, že občas je třeba zkoumat hlouběji, aby váš lékař dokázal nalézt příčinu slabé absorpce železa.

Zinek je další běžně doplňovanou živinou a opět trvá v průměru 3-4 měsíce, než se jeho suplementace projeví na vyšší hladině tohoto minerálu v krvi.

Magnesium omlazuje mozek, ale počkáme si na to

Ne všechny doplňky stravy jsou vytvořeny na stejné bázi. Dobrým příkladem je magnesium, tedy minerál hořčík.

Magnézium najdeme v nabídce v různých formách. Jednou z nich je citrát hořečnatý (magnesium citrát), kde je minerál hořčík navázán na aminokyselinu - kyselinu citrónovou. A právě to je klíčové pro jeho vstřebatelnost – to, na který prvek nebo aminokyselinu je hořčík navázán, totiž následně ovlivňuje to, jak se vstřebává a jak jej naše tělo využívá.

Magnézium citrát se vstřebává v trávicím traktu a má přirozený projímavý účinek, proto se často používá k léčbě zácpy. Pokud jste se rozhodli užívat právě tuto formu hořčíku, projevů vyšší hladiny v těle si všimnete již během několika dní.

Jiné je to u hořčíku ve formě magnesium treonátu, který proniká hematoencefalickou bariérou a je vynikající formou hořčíku na podporu zdraví mozku, včetně poruch nálady, poruch chování a spánku. Na rozdíl od magnesium citrátu, denní suplementace magnesium treonátu se projeví až po přibližně 6 týdnech.

Naše lipozomální magnesium obsahuje dicitrát trihořečnatý, který patří k nejlépe stravitelným magnesiovým solím.

 

Klíčová je důslednost a pravidelnost  

Klíčová je důslednost a pravidelnost

Při užívání doplňku stravy by mělo být naším cílem paradoxně „zbavit se ho“ a udržet si dobré zdraví jednoduše tím, že se zdravě stravujeme a vedeme zdravý a vyvážený životní styl. Proto bychom měli být při suplementaci živin důslední. Pravidelné a správné užívání doplňků výživy nám pomůže rychleji navrátit našemu tělu rovnováhu.

Čas od času se však v našem životě vyskytne potřeba vrátit se k doplňování živin. Vezměme si například probiotika – pomocí suplementace můžeme do trávicího traktu znovu zavést rozmanitou škálu bakterií a udržet si tak zdravou střevní mikroflóru. Během období extrémního stresu, cestování nebo po užívání antibiotik je namístě vrátit se k suplementaci probiotik v krátkodobém horizontu.

Nutriční nedostatek u dětí zpomaluje vývoj těla i mozku

U dětí je důležité napravit zjištěný nedostatek základních živin co nejrychleji. Dětství je období rychlého růstu a rozvoje – nejen fyzického, ale také psychického. Výživové nedostatky v dětství jsou sice běžné, ale přinášejí s sebou značná rizika. Závažné nutriční nedostatky mají například potenciál zpozdit fyzický růst a vývoj. Zasahují i do způsobu, jakým se vaše dítě chová, soustřeďuje a uchovává naučené informace.

Doplňujte alespoň 3 měsíce a nezapomeňte na pravidelnost

Jak jsme již na více příkladech ukázali, obecně platí, že při užívání doplňku stravy byste měli setrvat alespoň 3 měsíce. Nezapomínejte na pravidelnost a vedle suplementace dané látky se zkuste zaměřit i na potraviny, které mají přirozeně vysoký obsah potřebné živiny.

Foto: Shutterstock
Text: Avita