Vedete i vy život bez lepku?

Možná si občas při pohledu na regály plné bezlepkových produktů v obchodě i vy kladete otázku, proč lidé přestávají jíst lepek. Jedná se opět o nějaký dietní hit? Bohužel, pro stále větší množství lidí vyloučení lepku z jídelníčku není volbou.

 

 Vedete i vy život bez lepku

 

Co je to celiakie

Celiakie patří mezi autoimunitní onemocnění. Je vyvolána intolerancí bílkovin obilných zrn (lepek, nebo jinak i lepek), které obsahuje pšenice, ječmen, žito a oves. Tato nemoc postihuje zejména tenké střevo. Pokud je včas diagnostikována a pacient upraví svůj jídelníček, může tím zamezit poškození svého zdraví. Na celiakii totiž neexistují léky a jediným způsobem, jak toto onemocnění „léčit“, je dodržování přísné diety.

Důležitá je včasná diagnostika

Neléčená intolerance lepku má za následek poškození sliznice tenkého střeva a zmenšení jeho absorpční plochy. V konečném důsledku může dojít až k poškození orgánů a tkání celého těla.

„Význam včasné diagnostiky spočívá především v předcházení komplikací a omezení vzniku asociovaných autoimunitních chorob, jakými jsou například zánět štítné žlázy, jater a tlustého střeva či cukrovka 1. typu. V ojedinělých případech i závažnějších typů onemocnění, jakými jsou například. systémový lupus erythematosus a plicní fibróza,“ říká česká všeobecná lékařka Jana Dajková.

V České republice o své diagnóze neví až 80 procent pacientů s celiakií - jde o přibližně 75.000 nediagnostikovaných celiatiků. Na Slovensku se tento počet odhaduje na 45 000. Počet Slováků, kterým byla celiakie diagnostikována, dosáhl ke konci roku 2021 téměř 33 000 lidí.

Větší z nás netuší, co stojí za našimi zdravotními problémy

Většina lidí, které trápí zdravotní problémy, o jejich původu netuší. Jak uvádí Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., problémem je, že asi 55 procent pacientů nemá klasické příznaky celiakie, jakými jsou například průjem a hubnutí. Celiakii však dokáže odhalit neinvazivní krevní test.

„Lidé o celiakii stále ještě moc nevědí a stává se, že pacient s příznaky intolerance lepku na ni není vyšetřen. Mně trvalo šest let, než jsem si sama na internetu vyhledala, že bych mohla mít celiakii. Když jsem si stěžovala na častou svalovou slabost, okolí si myslelo, že jsem hypochondr,“ popisuje svou zkušenost herečka a celiatička Jana Krausová. Dále dodává, že je velmi důležité zjistit, že celiakii máte, a poté dodržovat několik zásadních pravidel, která vám zajistí běžnou kvalitu života.

Potvrzuje to i její herecká kolegyně Miluše Bittnerová: "Dávám si pozor na to, co jím, a funguji normálně."

Jaké jsou projevy celiakie?

Naneštěstí, celiakie nemá jeden častý projev, díky kterému by u vás mohlo vzniknout podezření, že toto onemocnění máte. Někdy se dokonce neprojevuje vůbec. Jindy má jen jeden symptom, který s ní na první pohled vůbec nemusí souviset. MUDr. Božena Pekárková, předsedkyně pracovní skupiny pro celiakii při výboru Slovenské gastroenterologické společnosti, uvádí tyto symptomy:

  • Častým prvním projevem celiakie bývá chudokrevnost z nedostatku železa.
  • Neléčený celiatik se může ocitnout i na psychiatrii pro depresi, která se vyskytuje až u 73% neléčených celiatik oproti 7% u léčených celiatik.
  • Celiakie může být příčinou osteoporózy a tím i opakovaných zlomenin u mladých lidí a to nejen u žen, ale také u mužů v kterémkoli věku. Kromě toho se celiakie může skrývat i za neplodností žen – přečtěte si skutečný příběh Lucie, u které kvůli léty neléčené celiakii vznikla těžká osteoporóza, a navíc pro celiakii, o které nevěděla, nedokázala ani vynosit vytoužené děťátko.
  • Celiakie se vyskytuje častěji než v běžné populaci u lidí s Diabetes mellitus 1. typu (cukrovky závislé na inzulínu).
  • Dalším častějším výskytem jsou charakteristické systémové choroby pojiva jako je Revmatoidní artritida, Sjógrenův syndrom, Lupus erythematodes a podobně.
  • Příčinou poruchy jater může být i celiakie. Jsou kauzisticky známé případy, kdy byla celiakie diagnostikována u pacientů již čekajících na transplantaci jater a po stanovení diagnózy celiakie a zahájení bezlepkové diety se stav pacienta natolik stabilizoval, že transplantace nebyla nutná.
  • Ataxie (porucha koordinace tělesných pohybů) může být jedinou manifestací celiakie.
  • Mezi další neurologické projevy celiakie patří brnění prstů, svalová slabost, snížená citlivost.
  • Prvním projevem celiakie může být herperiformní (herpesu podobný) zánět kůže.

Kromě těchto projevů bývá častým signálem i velké vyčerpání. S nevysvětlitelnou únavou bojovala během své sportovní kariéry i nejlepší plavkyně v historii Slovenska - Martina Moravcová. Přečtěte si její příběh o tom, jak se u ní toto onemocnění projevovalo, a jak se změnil její život po diagnostikování celiakie.

 

 Jaké jsou projevy celiakie

 

Desatero zásad pro celiatiky

Česká všeobecná lékařka Jana Dajková sestavila desatero zásad, podle kterých by se měli chovat celiatici:

  1. Vybírejte si pouze výrobky od certifikovaných výrobců bezlepkových potravin.
  2. Vařte z primárních a přirozeně bezlepkových potravin.
  3. Dávejte pozor na to, kde se tyto přirozeně bezlepkové suroviny zpracovávají – v továrnách, které zpracovávají i jiné potraviny, totiž může dojít ke kontaminaci bezlepkových potravin lepkem.
  4. Čtěte složení potravin – dávejte si pozor zejména na dochucovadla, sladidla a jejich původ.
  5. Pozor, bezlepkové neznamená vždy zdravé – lepek dodává cestu vláčnost. Často se stává, že pokud v cestě lepek chybí, vláčnosti se dosahuje přidáváním nevhodných chemických aditiv.
  6. Buďte aktivní a motivujte školní jídelny, aby nabízela i bezlepková jídla.
  7. Neváhejte požádat vaši pojišťovnu o příspěvek na bezlepkovou stravu.
  8. Příbuzní 1. a 2. stupně osob s celiakií, pacienti s Downovým syndromem, únavovým syndromem a cukrovkou 1. typu, či autoimunitním zánětem štítné žlázy, anémií z nedostatku železa a trávicími obtížemi chronického charakteru by měli podstoupit disgnostické vyšetření.
  9. Pokud trpíte laktózovou intolerancí (míváte například průjmy a bolesti břicha po konzumaci mléčných výrobků), dodržujte bezlaktózovou dietu.
  10. Důležitá je fyzická aktivita – zbavíte se díky ní stresu, uvolníte se a Váš mozek vyplaví do těla endorfiny, zlepší se metabolismus a celkově tak pomůžete tělu, které trpí autoimunitním onemocněním.

Pokud vašemu tělu chybí některý z důležitých vitamínů či minerálů a zároveň dodržujete bezlepkovou dietu, neváhejte a vyberte si z široké nabídky AVITA doplňků výživy, které neobsahují lepek.

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita