Tipy, jak posílit svou imunitu na jaře

I když do jarní rovnodennosti zbývá ještě pár dní, neznamená to, že chladným dnem můžeme dát sbohem. Jelikož teploty nestále stoupají a opět klesají, naše těla mohou být náchylnější k onemocnění. A to je poslední věc, po které s příchodem teplých a slunečných jarních dní toužíme. Jak nakopnout náš imunitní systém, co jíst a co dělat, aby byla naše těla zdravá a dostatečně silná na to, aby dokázala bojovat proti nachlazení nebo virům? Máme pro vás pár tipů, které můžete udělat, abyste své tělo připravili na přechod ze zimy do jara.

Céčko – král všech vitamínů

V první řadě je třeba si uvědomit, že imunitní systém se ve skutečnosti nedá posílit. Takhle prostě naše tělo nefunguje. Správná výživa mu ale může pomoci fungovat co nejlépe. Vitamin C bychom měli začlenit do naší stravy ideálně prostřednictvím konzumace čerstvého ovoce, popřípadě doplňků výživy.

Do jídelníčku bychom si měli zařadit kromě citrusových plodů jako pomeranče a citrony i chilli papričky, kapusta, kiwi, brokolici či růžičková kapusta. Rovněž jahody mají vysoký obsah vitamínu C. Důležité je myslet na pravidelnost a nečekat, až se u nás projeví začínající respirační onemocnění. Příjem vitamínu C by měl být součástí našeho každodenního života.

 

Zapomeňte na jarní diety a detoxy

 

Zapomeňte na jarní diety a detoxy

Pokud má naše tělo kalorický deficit, protože se záměrně omezujeme, abychom po zimě zhubli, neděláme dobře. Náš organismus to totiž vnímá jako hladovění. V důsledku toho sníží metabolismus a omezí vše, co tělo potřebuje, aby plně fungovalo. Tělo se tak snaží šetřit energií.

Aby bylo naše tělo dostatečně silné pro boj s nemocemi, musí mít dostatek energie. Organismus každého člověka je jiný, a proto bychom se neměli zbytečně zabývat zázračnými dietami a detoxy (které nefungují), které nám ve skutečnosti jen poškodí. Naopak, naslouchejme našemu tělu a dejme mu to, co potřebuje.

Cítíme-li se unavení, hladoví a na jídlo myslíme stále častěji, může to být způsob, jakým nám naše tělo říká, že potřebuje více energie. A tedy, že máme jíst víc. Dopřejme mu proto dostatek výživných jídel, která nám dodají spoustu živin a dostatek energie. Konzumace výlučně zelených salátů a pití smoothies je zaručenou cestou ke zdravotním problémům a podvýživě.

Sacharidy plné vitamínů

Dobře vyvážená strava, to nejsou jen proteiny z masa a listová zelenina. Nebojme se uhlohydrátů a nezapomínejme na obiloviny. Pokud například ze stravy vyloučíme obiloviny, naše tělo přichází o množství vlákniny a vitamínů, které se v ní (v sacharidech) nacházejí. Jedná se například o důležité jsou vitamíny skupiny B a vitamín A. Následně se oslabuje i náš imunitní systém.

Tělu je třeba zajistit pestrou směs živin. Nemůžeme proto jíst jen úzce omezený výběr jídel a očekávat, že náš organismus bude fungovat tak, jak má. Když totiž vyloučíme velkou skupinu potravin, as nimi třeba sacharidy či tuky, vyloučíme tak i velkou část živin, které naše tělo nutně potřebuje.

Důležité je najít rovnováhu. Jíst dostatek ovoce a zeleniny, ale dodávat do těla i dostatek bílkovin, tuků i sacharidů. Základem je rozmanitost během dne, protože každá hlavní skupina potravin nám poskytne specifické výživné látky, které naše tělo potřebuje.

Zázračná kurkuma

Existuje řada způsobů, jak můžeme zmírnit zánět v těle, který náš organismus a imunitu oslabuje. Jedním z nich je začlenění protizánětlivých potravin do naší stravy. Takovou potravinou je například kurkuma, kterou si můžeme jednoduše přidat do jídel, do smoothies nebo čajů.

Mastné ryby (jako losos, tuňák, makrela, či sardinky), listová zelenina (špenát, kapusta nebo zelí), avokádo, zelený čaj, rajčata, bobulové ovoce (jahody, borůvky, třešně), ořechy a také extra panenský olivový olej jsou známé pro své bohaté protizánětlivé vlastnosti.

Kromě potravin ale existuje ještě lepší způsob, jak snížit zánět v těle a zároveň posílit imunitu. Je jím snížení stresu. Stresový hormon kortizol je jednou z hlavních příčin zánětu v těle. Proto bychom se měli snažit co nejvíce snížit stres, který pociťujeme. Pomoci nám může pravidelný pohyb, který mimo jiné také posiluje imunitní systém, ale i různé meditační techniky.

Hydratace, odpočinek a spánek – máme jich dostatek?

I když se obecně dospělému člověku doporučuje spát alespoň 6 – 8 hodin denně, naše těla jsou specifická, a proto bychom jim měli naslouchat. Sami nejlépe víme, jestli se ráno budíme svěží, nebo unavení a podráždění. Je proto velmi důležité věnovat pozornost našemu tělu a pochopit, co potřebuje a dopřát mu kvalitní spánek.

Spánek a čas k odpočinku, ať už jde o fyzický odpočinek po dnech po silovém tréninku, nebo různé formy psychohygieny jsou nesmírně důležité, protože být celý den ve stresu není pro naše tělo vůbec dobré a oslabuje to i naši imunitu. Potřebujeme odpočívat, abyste budovali svalovou hmotu, ale potřebujeme i relaxovat a jen tak si polenošit, abychom si vyčistili a uklidnili mysl.

 

Jak posílit svou imunitu na jaře

 

Zdravá střeva

Existuje důvod, proč odborníci na výživu a dietologové neustále káží o probiotikách. Je to proto, že zdraví střev je rozhodující pro naše celkové zdraví a imunitu. Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy, které mají v případě podávání v dostatečném množství pozitivní vliv na zdravotní stav člověka. Jako probiotické kultury se nejčastěji využívají bakterie, které se přirozeně vyskytují v lidském trávicím traktu (například bakterie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium). Proto jsou potraviny, které obsahují probiotické bakterie, často označovány jako tzv. funkční potraviny.

Do našeho jídelníčku bychom proto měli začlenit potraviny, které obsahují probiotika. Nejčastěji jsou živé mikroorganismy přidávány do kyselých mléčných výrobků (jogurt, kefír, bakteriálně fermentovaný sýr), výborným zdrojem je v našich podmínkách oblíbené kysané zelí a brynza.

Konzumace potravin obsahujících živé kultury je pro posílení zdravého složení střevní mikroflóry prospěšná po celý rok. Avšak v období, které je spojeno s nadměrným stresem nebo například příjmem antibiotik, je vhodné užívat probiotika ve formě doplňků stravy.

Jarní diety nefungují

S příchodem jara přichází také množství reklam a nabídek na zaručené jarní detoxikační kúry a diety. Pamatujme na to, že žádné z nich nejsou pro naše tělo přirozené a v konečném důsledku nefungují. Naopak extrémními očistami nebo dietami si můžeme poškodit sliznici žaludku a zničit i prospěšné bakterie, které skutečně potřebujeme. A oslabit tak imunitní systém. Jak je tam vrátit? Během dne jezme pravidelně, žádné smoothies, ale celé a výživné potraviny. Když bude náš trávicí trakt zkonzumované potraviny rozkládat, prospěšné střevní bakterie budou vzkvétat. A s nimi i naše imunita.

Foto: Shutterstock
Text: Avita