Zvyknete se během svátků najíst až do prasknutí? Nevadí, máme pro vás návod, jak se po přejezení cítit lépe

Stres z příprav na Vánoce, obrovské množství chutně vypadajících svátečních jídel všude kolem, lákavé jedlé dárky, ale i stravovací návyky lidí kolem nás, to vše vytváří dokonalý recept k přejídání.

 

Návod, jak se po přejezení cítit lépe

 

Velké množství lidí si zvykne o svátcích dopřát podstatně více jídla, než v běžné dny, což však s sebou nese i riziko vzniku trávicích potíží. Pokud si ani vy neumíte vánoční svátky představit bez koláčků a množství svátečních pokrmů, máme pro vás návod, jak se po jejich konzumaci cítit co nejdříve opět fit.

Všichni si občas dopřejeme

I když většina z nás považuje přejídání za něco nesprávného, ve skutečnosti si občas dopřejeme všichni. Během svátků, jako jsou například Vánoce, dokonce existuje kulturní očekávání, že se budeme „nacpávat“. Proto platí, že pokud si chcete vychutnat všechny chody štědré večeře a najít se „do prasknutí“, nebijte se s tím. Pokud se takto nestravujete každý den, vaše tělo vám to odpustí.

Je ale dobré pochopit, proč po takovém přejezení se pociťujeme bolest nebo nadýmání. Kombinace zkonzumovaného jídla, tekutin a k tomu spolknutého vzduchu způsobuje vznik plynných vedlejších produktů trávení. Náš žaludek, břišní svaly a tenké střevo se natáhnou na maximum a my můžeme pociťovat bolest.

Jakmile však překročíme bod pohodlné sytosti, začne nám být těžko, přicházejí zažívací potíže a tehdy je dobré vědět, co je třeba udělat pro to, abychom se co nejdříve opět cítili dobře.

Mátový čaj pro dobré trávení

Byla vaše vánoční večeře opravdu štědrá a vy jste si neodpustili ještě ze dva koláčky? Dejte vašemu tělu čas na to, aby se soustředilo na trávení a nevynakládejte energii na jiné činnosti. To znamená, bezprostředně po bohatém jídle si sedněte a pár minut odpočívejte.

Pocit relaxu navodí i pohodlné oblečení, protože čím více jste omezeni například staženým páskem na kalhotách či obtaženou úzkou sukní, tím nepříjemněji a méně uvolněně se budete cítit a váš trávicí systém bude více vystresován. Platí, že když jste vy uvolněni, i vaše trávení je uvolněno.

Myslíte si, že sklenice vody či nebodaj minerálky by mohla pomoci? Právě naopak, tekutina jen zvýší objem žaludku a vy se budete cítit ještě hůře. Pokud pociťujete žízeň, je vhodný teplý mátový čaj, který může pomoci uvolnit trávicí trakt, včetně jícnového svěrače. Díky tomu budete moci odříhnout veškerý vzduch zachycený v žaludku. Věděli jste o tom, že pokaždé, když si odříhnete, stimulujete trávení tím, že všechno jídlo ve vašem trávicím systému rozhýbete?

Hledejte rozptýlení

Místo toho, abyste se od svátečního stolu přemístili na nejbližší pohovku, nebo si zdřímli, zkuste zůstat ve vzpřímené poloze. Ležení totiž může způsobit tlak na žaludek, čímž se žaludeční kyselina dostává do jícnu a vás může začít pálit žáha. U sedu je ideální naklonit se trochu dozadu, čímž se snižuje tlak na žaludek.

Pokud začínáte pociťovat bolest žaludku nebo jiné zažívací potíže, zkuste se rozptýlit. Sleduje televizi, povídejte si s přáteli či rodinou, zahrajte si hru. Takové rozptýlení vám pomůže nejen zapomenout na bolest, kterou cítíte z přejezení, ale pomůže i zahnat negativní myšlenky či dokonce ostudu z toho, že jste to s jídlem takto přehnali.

Zapomeňte na projímadla

V případě, že pociťujete bolest v takové míře, že se nedokážete na televizi či společnou aktivitu s přáteli soustředit, nemusíte hned utíkat do lékárny. Pomoc najdete v přírodě – stačí, když ve vaší lékárničce nebude chybět Originální švédský bylinný lektvar. Jedná se o tradiční produkt používaný již po staletí nejen v Evropě, ale i ve světě. Byliny, z nichž je vyroben, byly pečlivě vybrány tak, aby podpořily správnou funkci trávicího traktu a pomáhaly odstranit poruchy trávení, jako je například průjem, žaludeční bolesti, zvracení či pomalé trávení. Jeho verze bez alkoholu je vhodná i pro děti od 6 let.

 

Zvyknete se během svátků najíst až do prasknutí

 

Díky tomuto přírodnímu receptu se plynové bubliny ve vašem trávicím traktu neutralizují a sníží se tak nadýmání. Elixír také přispívá ke snížení nadměrné tvorby kyseliny, ke které dochází při přejídání.

Velmi špatným nápadem je snažit se urychlit trávení za pomoci projímadla. Jídlo se z vašeho žaludku vyprazdňuje svojí vlastní rychlostí, přičemž jídla s vyšším obsahem tuku, kořeněnější a komplexnější potraviny se tráví déle. Je třeba dát tomu čas.

Jděte se projít

Od večeře uběhla půl hodina a vás už nebaví sedět na gauči? Možná by vám nenáročná fyzická aktivita zlepšila náladu. Vydejte se například na lehkou procházku. Chůze dobře stimuluje trávení. Po návratu si můžete dopřát masáž břicha – dělá se to tak, jako když se snažíte malému děťátku pomoci odříhnout si. Taková masáž břicha vám pomůže uklidnit nervový systém, což vašemu tělu usnadní trávení.

Nicméně, pokud ve vás už jen představa, že se máte postavit, vyvolává chuť vracet, nedělejte to. Raději si ještě chvíli odpočiňte a na procházku se vydejte později.

Pozor na reflux

Pokud se po hodině či dvou cítíte lépe, ale stále ne úplně fit, zkuste si udělat jemný strečink nebo regenerační jógu. Sedněte si na zem a vykruťte se z pasu, nebo si lehněte na záda a kolena si jemně obejměte u hrudníku. Pokud vám to způsobuje nevolnost, zkuste se zhluboka nadechnout.

Určitě se vyvarujte pózám, u kterých se hlava táhne k žaludku až k břichu. Mačkání žaludku může způsobit reflux a žaludek ještě více podráždit.

Je čas vrátit se k normálu

Přibližně po 3 hodinách by se většina jídla, která jste snědli, měla vyprázdnit ze žaludku, což snižuje riziko, že budete trpět refluxem. Nyní byste se měli cítit pohodlně i ve vodorovné poloze.

Po 5 až 6 hodinách byste se měli cítit mnohem lépe. Nejdůležitější věc, na kterou nyní musíte myslet je, že je třeba vrátit se do „normálu“ a tedy jíst jako obvykle.

A ještě malá rada na závěr – neomlouvejte si sváteční přejídání tím, že po Vánocích začnete s novoroční dietou. Diety, které slibují rychlé hubnutí, se mohou zdát jako záchrana po svátečním přejídání, ale žádná z nich nefunguje. Pokud si váš zdravotní stav nevyžaduje speciální stravování, dieta je projevem toxické stravovací kultury a vašemu organismu může dokonce vážně poškodit.

Foto: Shutterstock
Text: Avita