I vás se zmocní nervozita při slově opar? Víte o tom, že lze léčit i přírodní cestou?

Ať už je nazveme opary nebo herpesy, jedná se o puchýře naplněné tekutinou, které vznikají v důsledku viru rodu herpes simplex a jeho dvou druhů, viru HSV-1 nebo HSV-2. Jejich výskyt je extrémně častý a tyto viry postihují více než polovinu světové populace.

 

Jak léčit opar, herpes

 

I když se ve většině případů opary vyléčí samy v průběhu několika týdnů, jejich propuknutí s sebou přináší nepohodlí, svědění, a občas i nepříjemné společenské situace. Proaktivní přístup k léčbě oparu však může celý proces hojení urychlit, výsledkem čehož bude čistý obličej bez herpesu a méně nepříjemností spojených s jeho výskytem.

Jak se tedy co nejrychleji „popasovat“ s oparem?

Všímejte si varovných signálů

Klíčem k rychlému zastavení propuknutí oparu je léčit jej v momentě, kdy zpozorujete první příznaky jeho vzniku. I když je zřídkakdy možné zcela se vyhnout jeho rozvinutí, včasná léčba je dobrým způsobem, jak rozvoj herpesu omezit a vypořádat se s menším a méně zjevným oparem.

Časná léčba oparu celý proces hojení urychlí, a proto je důležité uvědomit si první varovné příznaky jeho vzniku. Které to jsou?

  • Svědění nebo mravenčení kolem rtů – je velmi častým signálem pomalu se vytvářejícího oparu. Tato fáze se nazývá prodrom. Pokud jste už někdy opar měli, určitě tento pocit rozpoznáte snáze a měl by ve vás vzbudit podezření na vznikající herpes.
  • Stres, únava a snížená imunita – toto nejsou varovné signály, jde spíše „spouštěče“. Je dobré vědět, že opary mají tendenci vznikat, když je organismus déle vystaven nadměrnému stresu, únavě nebo má sníženou imunitu. Kromě toho vznik herpesu spouští i pobyt na slunci či výkyvy hormonů. Proto, pokud se vás některý z těchto „spouštěčů“ týká, je dobré věnovat pozornost varovným příznakům vzniku oparu.

Jak léčit opar dříve, než se rozvine

Pokud jste si všimli výše uvedených varovných signálů a myslíte si, že se vám na rtech nebo v jejich okolí vytváří opar, je důležité co nejrychleji zakročit.

Existuje několik způsobů, jak léčit opary, dokud jsou stále ve stádiu svědění/mravenčení. Pokud se u vás opar objeví jen zřídka, volně prodejné lokální krémy mohou poskytnout mírnou úlevu a potenciálně zkrátit čas potřebný k zahojení.

Topické (lokální) léky jsou však účinné pouze na oblast, na kterou se aplikují. Většina z nich sice urychlí proces hojení, ale zřídka jsou tou nejlepší možností pro prevenci oparů.

Jak léčit herpes po jeho vzniku

I když je nejlepší léčit opar ve stadiu jeho vzniku, není to vždy možné. Jakmile se opar rozvine do otevřené rány, možnosti léčby zůstávají stejné, jako při jeho vzniku – použijte lokální krémy.

Opary mohou být po vzniku dost bolestivé a mohou se i značně rozšířit, což znamená, že se můžete dostat do situace, že budete chtít použít i volně prodejné léky proti bolesti. V tomto stadiu je nejlepší vyhnout se kořeněným jídlům nebo horkým tekutinám (jako je horký čaj nebo káva), a také kyselým potravinám, protože dokážou opary podráždit a způsobit bolest a pálení. Jedná se například o rajčata, pomeranče a jiné citrusové plody.

 

Vznik oparu, prevence herpesu

 

Tipy a taktiky k urychlení hojení oparů

Chcete-li se vyhnout lékům, máme pro vás několik tipů k urychlení procesu hojení oparu:

  • Oparu se nedotýkejte - opary totiž obsahují infekční tekutinu, která může následně postihnout jiné části vašeho těla - například i oči či genitálie. Kromě toho, dotykem můžete opar podráždit, zhoršit jeho vzhled a prodloužit čas potřebný k jeho zhojení. Dotýkání se oparu také zvyšuje riziko šíření viru na jiné lidi. Pokud se náhodou oparu dotknete, i když je v počátečním stadiu vývoje, co nejdříve si důkladně umyjte ruce.
  • Na opar neaplikujte masti a jiné produkty, které k léčbě oparu nejsou určeny.
  • Zaměřte se na zdravý životní styl. Nedostatek spánku, nadměrné množství stresu a špatná strava mohou oslabit váš celkový zdravotní stav a zpomalit proces hojení oparu. Dopřejte si dostatečný odpočinek, kvalitní jídlo a vyhýbejte se příliš namáhavé činnosti, dokud se rána nezahojí.

Herpes má rád sladké

I při infekci virem herpesu záleží na tom, co jíst a co nejíst. Některé potraviny dokáží imunitu a regeneraci organismu podpořit, jiné působí právě opačně – v těle podporují zánět, díky čemuž se infekce rychleji rozšiřuje.

Pokud se u vás objeví opar, měli byste se vyhnout zvýšené konzumaci bílého pečiva, mléka a mléčných výrobků, masných polotovarů a velký pozor byste si měli dávat na cukry, i ty skryté. Nepijte proto slazené nápoje ani ovocné džusy, vyhněte se koláčkům a jiným sladkostem i polotovarům s množstvím skrytého cukru.

Vyléčte opar přírodní cestou

Výskyt oparu je nepříjemný pro každého a většina lidí se ho chce zbavit ihned i za cenu koupě zbytečných „léčebných“ produktů, které nakonec dokážou stav ještě zhoršit. Je proto důležité vědět, co opar v těle „živí“ a naopak, co ho oslabuje. Odpovědí jsou aminokyseliny.

Virus herpesu pro své přežití a další množení potřebuje arginin. Jedná se o aminokyselinu, která vzniká v játrech a ledvinách. Snížením jejího množství v organismu se snižuje i riziko šíření oparu. Během výskytu oparu byste proto měli omezit potraviny bohaté na arginin, jako ořechy (zejména arašídy, lískové oříšky či vlašské ořechy) nebo rýže.

Výsledky studie integrované medicíny ukazují, že suplementace lysinu může zlepšit stav herpesu a urychlit jeho hojení. Proč tomu tak je? Vysoká hladina lysinu blokuje tvorbu argininu a celý proces replikace viru potlačuje. Cíleným dodáváním lysinu do těla lze tedy zabránit rozvoji oparu.

L-lysin je základní aminokyselina, kterou si tělo neumí vytvořit samo, a proto je třeba ji do organismu doplňovat. Díky ní se bakterie a viry v těle dokáží podstatně méně rozšiřovat. Najdeme ji v luštěninách, drůbeži, rybách, ale i bramborách a vajíčkách.

Pokud vás často trápí opary, ve vaší lékárničce by neměl chybět náš lipozomální lysin, který je doplněn o vitamin C, zinek a přírodní zdroj neuraminidázy z oliv ISENOLIC®, stimuluje tělo v boji proti virům, aktivuje imunitní systém a je účinný i proti viru herpes . Kromě toho usnadňuje trávení, podporuje pevnost kostí a zmírňuje stres.

Foto: Shutterstock
Text: Avita