Je betaglukan zázrak pro imunitu?

Slyšeli jste už o funkčních houbách? Označují se také jako léčivé či vitální, a jde o houby s prokázanými benefity pro lidské zdraví, které se například v tradiční čínské medicíně využívají už tisíce toků. Jedním z důvodů, proč tyto léčivé houby dokáží pomoci imunitnímu systému, trávení nebo zlepšit zdraví našeho srdce, je jejich obsah biologicky aktivních vláken nebo polysacharidů s prokázaným medicínským významem – betaglukanů. O co jde a jaké jsou jejich přínosy pro naše zdraví?

 

Je betaglukan zázrak pro imunitu

 

Betaglukan – co to vlastně je?

Betaglukan je rozpustná vláknina nacházející se především v buněčných stěnách funkčních hub a celých zrn (například oves, ječmen či pšenice). Klinické přínosy betaglukanu byly zkoumány a prokázány během uplynulých 50 let v mnoha vědeckých studiích. Díky jeho různorodosti má betaglukan využití v různých oblastech: pomáhá například zmírnit respirační symptomy, kontroluje glykémii, pomáhá snížit cholesterol, je nápomocný při hojení ran a zlepšuje spánkový režim a fyzickou odolnost.

Lidské tělo si ale nedokáže vyprodukovat betaglukan přirozeně, jediný způsob, jak získat tyto polysacharidy, je prostřednictvím vnějších zdrojů potravin. Nejčastěji jsou získávány z různých druhů funkčních hub, kvasinek (včetně pekárenských kvasnic) a obilí.

Jak betaglukany fungují?

Betaglukan je ve vodě rozpustná vláknina, která vytváří gelovitou, nestravitelnou látku. V takové konzistenci prochází trávicím traktem, aniž by ho naše tělo rozložilo nebo vstřebalo. Během této cesty s sebou může přenášet přebytečné lipidy, například cholesterol. Tento fakt má pozitivní vliv na metabolismus, hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Je známo, že betaglukany mají imunomodulační účinky. Dokáží stimulovat a aktivovat imunitní buňky v krvi (T-lymfocyty a makrofágy), proto jsou využitelné nejen v prevenci, ale také léčbě virových či bakteriálních onemocnění. Betaglukany stimulují aktivitu imunitních buněk tak, že tyto buňky dokáží „požírat“ a ničit invazní patogeny a povzbuzují ostatní imunitní buňky k útoku. Je dokázáno, že rozvoj imunitního systému již v dětství pomáhá snižovat riziko akutních infekcí v dětství, ale může mít vliv i na celoživotní zdraví.

Zdravotní účinky betaglukanů

Studie ukazují, že betaglukany, zejména ty, jejichž zdrojem jsou funkční houby, stimulují imunitní systém, pomáhají bojovat proti patogenním bakteriím, virům a nádorům, a jsou také schopny předcházet infekcím. Jak?

Betaglukany stimulují zvýšenou imunitní odpověď a umožňují účinnější reakci na boj proti infekcím. Dokáží také tělu pomoci v boji proti bakteriím a virům odolným vůči antibiotikům, které způsobují infekce horních cest dýchacích. Studie z roku 2008, jejímiž účastníky byli hasiči, ukázala, že betaglukany mohou zmírnit příznaky běžného nachlazení. Konzumenti betaglukanů měli o 23 % méně infekcí horních cest dýchacích.

Jak ovlivňují betaglukany imunitu?

Představme si receptory, které se nacházejí na povrchu lidských bílých krvinek, jako zámek na dveřích. K jeho otevření potřebujeme správný klíč. Tyto receptory se váží na polysacharidy. Když tedy betaglukan, jako správný klíč, „odemkne tyto dveře“, dojde ke stimulaci bílých krvinek, které se (v jednoduchosti řečeno) přichytí na nádorech a patogenech a začnou uvolňovat chemikálie potřebné k jejich zničení.

Výzkumy ukazují, že betaglukany pomáhají optimálnímu fungování imunitního systému, například:

  • pomáhají zvýšit hladiny sekrečního imunoglobulinu A (IgA) – jde o ochrannou látku, jejímž úkolem je vázání mikroorganismů na sliznice,
  • aktivují makrofágy, monocyty a neutrofily, specializované bílé krvinky, které aktivně pohlcují a ničí bakterie a nádorové buňky,
  • posilují NK buňky (natural killer cells), které dokážou ničit rakovinové buňky a buňky infikované viry.

A co vliv betaglukanů na zdraví srdce?

Výzkum naznačuje, že betaglukan podporuje zdraví srdce a má řadu pozitivních účinků:

  • tím, že reguluje vstřebávání cukrů, pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi,
  • váže se na cholesterol přijatý v potravě a pomáhá jej vylučovat z těla ven, díky čemuž snižuje hladinu cholesterolu,
  • podle studie z roku 2020 konzumace tří gramů betaglukanu denně po dobu osmi týdnů dokáže snížit hladinu LDL („špatného“) cholesterolu o 15 % a celkový cholesterol o necelých 9 %,
  • antioxidační vlastnosti betaglukanu mohou pomoci neutralizovat škodlivé volné radikály a předcházet zánětům.

Zdravé trávení díky betaglukanům

Nerovnováha střevní mikroflóry může vést k přemnožení potenciálně škodlivých mikroorganismů a narušit celkové zdraví člověka. Betaglukan je rozpustná vláknina, která fermentuje v dolním trávicím traktu a vyrovnává střevní mikrobiom.

Dá se říci, že betaglukany působí na naše trávení jako prebiotika, tedy jako potrava pro dobré bakterie, které se díky nim ve střevě množí. Následkem tohoto procesu může být snížení plynatosti, nadýmání a bolesti břicha.

Betaglukan – naděje pro onkologické pacienty?

Studie potvrzují významný potenciál betaglukanů v boji proti rakovině díky stimulaci imunitního systému, který dokáže útočit na maligní buňky a inhibovat růst nádorů. Například několik studií z Asie ukazují, že polysacharid lentinan, typ betaglukanu nacházející se v houbách shiitake, může snížit aktivitu nádoru a také snížit vedlejší účinky léčby rakoviny. Další výzkum poukazuje na význam lentinanu při léčbě rakoviny žaludku.

 

Japonsko útočí na rakovinu houbami

 

Japonsko útočí na rakovinu houbami

Japonsko používá v oblasti medicíny polysacharid extrahovaný z houby zvané mycelium pro klinickou léčbu nádorů již od roku 1977. V roce 1989 země dokonce rozšířila použití tohoto typu betaglukanu v kombinaci s chemoterapií u pacientů s rakovinou žaludku, kolorektálním karcinomem a malobuněčným. V roce 2019 Japonci provedli revizi, jejímž výsledkem bylo zjištění, že diety obsahující betaglukany mohou zabránit nebo zpomalit rozvoj rakoviny, včetně rakoviny prsu a žaludku.

Zkuste naši novinku – BETAGLUKAN PLUS

Betaglukany jsou stejně účinné i při prevenci zánětů močových cest a gynekologických infekcí. Vědecké studie potvrdily, že betaglukany jsou vhodné i jako doplňková léčba při alergii s projevy v oblasti respiračního systému, ale také při kožních projevech alergie.

Produkt BETAGLUKAN PLUS je doplněn o zinek a vitamín D3. Zinek je minerál nezbytný pro správnou funkci buněk imunitního systému – zvyšuje aktivitu T-lymfocytů a NK buněk, které likvidují viry. Rovněž vitamín D3 posiluje imunitní systém a zvyšuje ochranu horních cest dýchacích. Kromě toho děti chrání před poruchami vývoje kostí.

Foto: Shutterstock
Text: Avita