Jak podpořit zdraví mozku, paměť a koncentraci

Náš mozek běží na plné obrátky – používáme jej i tehdy, když na nic nemyslíme nebo spíme. V životě se ale přirozeně vyskytují situace, kdy si mozek začneme více všímat a chceme ho takříkajíc „nakopnout“. Někdy jde o studium, jindy o náročné projekty v práci nebo ve starším věku relaxační luštění křížovky. Je ale vůbec možné zlepšit svoji paměť a koncentraci za pomoci doplňků stravy?

 

Jak podpořit zdraví mozku, paměť a koncentraci

 

Mozek – jak zlepšit paměť a koncentraci?

Ať už chcete zlepšit svoji schopnost soustředit se nebo si chcete konečně přečíst všechny knihy na seznamu, je dobré vědět, jak vám v tom mohou doplňky stravy pomoci.

Na trhu naleznete širokou škálu různých produktů, které by měly podporovat zdraví mozkových buněk, koncentraci či paměť. Každý z těchto doplňků však může fungovat jiným způsobem. Některé pomáhají organizmu lépe se adaptovat na stres. Jiné jsou zaměřeny na soustředění a další zase napravují nedostatky ve stravě a tělu doplňují základní živiny, které potřebuje i náš mozek.

Nootropika zlepšují mozkové funkce

Kromě běžných doplňků stravy existuje také speciální kategorie, která se nazývá nootropika. Jedná se o produkty, které jsou zaměřeny na pozornost, podporují produktivitu a udržují bystrou mysl. Látky v nich obsažené podporují cirkulaci krve a kyslíku v mozku, což našemu tělu pomáhá zvyšovat duševní odolnost a výkon.

Nootropika mohou působit synergicky s jinými typy doplňků pro soustředění, díky čemuž se organismus dokáže ještě lépe koncentrovat a déle v tomto stavu vydržet.

B vitamíny podporují schopnost soustředit se

Vědecké studie potvrzují, že dostatečné dávky komplexu vitamínů skupiny B podporují zdravé neurologické funkce, tedy zdravý mozek v každém věku. Komplex B vitamínů dokonce bojuje s poklesem kognitivních schopností souvisejících s věkem u starších lidí.

Pokud si vybíráte B-komplex, ujistěte se, že obsahuje také vitamíny B6 a B12, protože s přibývajícím věkem jsou jejich nedostatky v organismu podstatně častější. Dostatečný příjem vitamínu B12 je obzvláště důležitý pro ty, kteří dodržují veganskou nebo vegetariánskou stravu.

V produktu B-komplex Forte liposomal plus naleznete celou škálu vitamínů skupiny B - B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12, které podporují správné fungování nervového systému.

Stres snižuje kognitivní výkon

Znáte ten pocit, když se neumíte soustředit v důsledku stresu nebo únavy? V takových situacích by vám mohla pomoci Ashwagandha AA+. Tato adaptogenní bylina prokazatelně podporuje paměť, kognitivní funkce a náladu, čímž usnadňuje zvládání stresu a soustředění. Na trhu najdete také produkty, které kombinují ashwagandhu s jinými látkami, a společně tak působí proti únavě a zároveň podporují kognitivní výkon.

 

Magnesium sníží stres a nakopne mozek

 

Méně stresu a lepší spánek?

Pokud je příčinou vaší nesoustředěnosti stres, sáhněte po našem produktu Relaxin. Jedná se o jedinečný lipozomální komplex, který se skládá z patentovaného speciálního extraktu ze šafránu, který obsahuje komplex bioaktivních látek zodpovědných za zlepšení nálady u lidí s příznaky úzkosti, deprese, stresu a které trápí špatný spánek. Relaxin je doplněn o speciální patentovaný bioaktivní extrakt z Ashwagandhy a spolu tak podporují zdravý mozek.

Magnesium sníží stres a nakopne mozek

Hořčík hraje důležitou roli ve stresové reakci našeho organismu a jeho nedostatek vyvolává úzkost a nepohodu. Dostatek hořčíku totiž potlačuje uvolňování stresových hormonů kortizolu a adrenalinu a působí na hematoencefalickou bariéru, aby případně zabránil vstupu stresových hormonů do mozku.

Hořčík je nezbytný pro zdravou funkci mozku a nervového systému, čímž ovlivňuje také pozornost a soustředění. Některé z příznaků nedostatku tohoto minerálu jsou podrážděnost, neklid, nesoustředěnost a únava.

V naší nabídce naleznete vysokovstřebatelné lipozomální magnesium, pokud však preferujete kapsulovou formu doplňků stravy, můžete sáhnout po produktu Hořčík Bisglycinát, který je doplněn o vitamín B6.

Foto: Shutterstock
Text: Avita