Jak vám může vápník pomoci při léčbě senné rýmy

Senná rýma umí každoročně „pěkně“ potrápit miliony lidí po celém světě. Možná to znáte i vykýchání, ucpaný nos a svědění očí. Ano, začalo období alergií.

Vedle konvenční léčba za pomoci antihistaminik a nosních sprejů, které se běžně používají ke zvládnutí symptomů senné rýmy, můžete sáhnout i po kalciu. Nové výzkumy totiž naznačují, že právě vápník může hrát důležitou roli při zmírňování některých projevů senné rýmy.

 

Ako vám môže vápnik pomôcť pri liečbe sennej nádchy

 

Role vápníku při alergických reakcích

Vápník je životně důležitý minerál, který přispívá k mnoha fyziologickým procesům v těle – podporuje svalovou funkci, nervový přenos i zdraví kostí. Kromě toho ale některé studie poukazují na antihistaminové vlastnosti vápníku, které by mohly pomoci zmírnit alergické reakce.

Senná rýma a histaminy

Imunitní systém v reakci na alergeny uvolňuje chemické látky zvané histaminy. Ty stojí za symptomy jako kýchání, svědění a ucpaný nos. Proti účinkům histaminů působí antihistaminika. I když k úplnému pochopení antihistaminových vlastností vápníku je zapotřebí dalšího výzkumu, dosavadní výsledky vědeckých studií naznačují, že kalcium může poskytnout určitou úlevu pacientům trpícím sennou rýmou.

Dokáže vápník modulovat imunitní systém?

Vápník se podílí na regulaci imunitní funkce, která hraje klíčovou roli při rozvoji a progresi alergických stavů, včetně senné rýmy. Studie hovoří o tom, že dostatečný příjem vápníku může pomoci modulovat imunitní reakce a potenciálně snížit závažnost symptomů senné rýmy – což vede k menšímu počtu alergických reakcí a mírnějším příznakům.

 

Dokáže vápník modulovat imunitní systém

 

Vápník podporuje zdraví sliznic

Dalším způsobem, jak může vápník prospět lidem trpícím sennou rýmou, je podpora zdraví sliznic, které senná rýma dráždí a způsobuje příznaky jako výtok z nosu. Dostatečný příjem vápníku pomáhá posilovat bariérovou funkci sliznic a snižuje náchylnost k podráždění.

Využití vápníku v léčbě senné rýmy

Potraviny bohaté na vápník zahrnují mléčné výrobky (mléko, sýr, jogurt), jakož i listovou zelenou zeleninu či tofu. Začlenění těchto potravin do stravy může podpořit lepší zvládání senné rýmy, včetně podpory celkového zdraví kostí a snížení rizika osteoporózy. V případě nedostatečného příjmu vápníku ze stravy můžete sáhnout po našem lipozomálním vápníku. Věříme, že s dalším výzkumem se vápník může stát cennou doplňkovou terapií při komplexní léčbě senné rýmy.

Foto: Shutterstock
Text: Avita