Dokáže magnesium snížit krevní tlak?

Jíst stravu bohatou na hořčík má mnoho zdravotních benefitů. Jedním z často komunikovaných výhod je regulace krevního tlaku. Je to ale opravdu tak? Existují vědecké důkazy, které toto tvrzení podporují?

 

Dokáže magnesium snížit krevní tlak

 

Jaké má hořčík účinky na naše tělo?

Hořčík podporuje správnou funkci svalů a nervů. Pomáhá tělu při tvorbě bílkovin, kostí a DNA.

Vyšší příjem hořčíku může pomoci zvýšit hustotu kostí, snížit riziko osteoporózy a zlomenin kostí. Magnesium také snižuje riziko a symptomy diabetu 2. typu tím, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Magnesium – jaký má vliv na krevní tlak?

Krevní tlak se zvyšuje tehdy, když krevní cévy ztuhnou a stáhnou se. O hořčíku se tvrdí, že pomáhá snižovat krevní tlak, neboť tento minerál pomáhá udržovat cévy uvolněné. Hořčík také působí jako antioxidant, který chrání krevní cévy před poškozením.

Některé studie zjistily, že výhody hořčíku při snižování krevního tlaku jsou nepřesvědčivé, nebo poskytují jen malý přínos. Na druhé straně stojí studie, jejichž výsledky podporují tvrzení, že magnesium krevní tlak skutečně reguluje. Jejich výsledky se ale liší v tom, jaké množství hořčíku je zapotřebí k dosažení požadovaného účinku.

Co říkají studie?

Například studie z roku 2016 analyzovala výsledky 34 různých klinických studií. Zjistilo se, že užívání perorálních (podávaných ústy) doplňků hořčíku výrazně snížilo krevní tlak. Účinek byl ale zaznamenán pouze u lidí, kteří už měli hořčíku nedostatek.

V roce 2021 zase další studie analyzovala výsledky 49 klinických studií perorálních doplňků hořčíku na vysoký krevní tlak. Vědci zjistili, že lidé s neléčenou hypertenzí potřebují ke snížení krevního tlaku doplňky hořčíku v množství 600 miligramů denně, někteří i více.

I další studie potvrdily, že lidem, kteří se léčili na hypertenzi, pomohlo snížit krevní tlak užívání magnézia. Naopak lidé s kontrolovanou hypertenzí nebo bez hypertenze nezaznamenali v těchto analýzách žádné snížení krevního tlaku suplementací hořčíku.

Z vědeckých studií vyplývá, že suplementace hořčíkem snižuje vysoký krevní tlak iu lidí s cukrovkou, inzulínovou rezistencí a srdečními chorobami.

Potraviny bohaté na hořčík

Stejně jako u ostatních minerálů a vitamínů, iu hořčíku se doporučuje přijímat jej prostřednictvím přírodních potravin, protože přirozená strava poskytuje tělu zároveň další živiny. Hořčíku je ale nedostatek v půdě, a proto iv potravinách.

 

Potraviny bohaté na hořčík

 

Pokud patříte mezi lidi, kteří netrpí vážným nedostatkem hořčíku, zaměřte se na konzumaci potravin bohatých na magnesium. Patří mezi ně například dýňová a chia semínka, mandle, kešu oříšky, arašídy nebo arašídové máslo. Pokud semenům a ořechům neholdujete, do svého jídelníčku můžete přidat špenát, fazole, hrách, čočku nebo brambory. Z ovoce banány nebo sušené meruňky. Hořčík najdete také v rybách.

Mají Slováci dostatek hořčíku?

Faktem je, že dnešní populace přijme v jídelním lístku minimum hořčíku. V jablkách se dnes nachází o 50 % méně hořčíku než v 80. letech. Velké množství hořčíku se z potravin ztrácí také technologickým zpracováním. Úpravou mouky se ztrácí až 80 % tohoto minerálu, o další pak přicházíme nevhodnou přípravou jídel jako smažení či konzervace. Za poslední desetiletí se zaznamenal v ovoci a zelenině především pokles hořčíku a vitamínu C.

Před několika lety se realizoval unikátní průzkum na vzorku Slováků ve věku 17 - 84 let o hořčíkové bilanci u slovenské populace. Nedostatek hořčíku v organismu měla přes třetina účastníků.

Vysoký krevní tlak a užívání magnézia

Lidský organismus vstřebá jen 30 – 40 % přijatého hořčíku, a toto vstřebávání zhoršuje přítomnost tuků, cukrů, vlákniny či volného vápníku. Všechny formy hořčíku se lépe vstřebávají, pokud se užívají současně s jídlem.

Pokud vás trápí vysoký krevní tlak, podle zmíněných studií by vám suplementace hořčíkoma mohla pomoci. Při výběru doplňku stravy s obsahem hořčíku byste si měla všímat doporučené dávky a jeho vázání na různé soli. Tyto hodnoty vypovídají o schopnosti minerálu vstřebat se v organizmu.

V naší nabídce naleznete lipozomální magnesium, které má vysokou, 90-95% vstřebatelnost. Hořčík je v tomto případě uzavřen v mikrobublince z lecitinu a tato transportní molekula přírodního původu umožní jeho přechod membránami buněk. Denní dávka našeho lipozomálního hořčíku (10 ml) obsahuje 120 mg elementárního hořčíku s vysokou vstřebatelností.

Pokud preferujete kapsle, sáhněte po produktu Hořčík Bisglycinát, který navíc obsahuje i vitamín B6.

Foto: Shutterstock
Text: Avita