Doplňky stravy v létě - co naše tělo potřebuje?

Blíží se léto a sním i spoustu času stráveného na slunci, občas to možná přeženeme se zmrzlinou a pořádně se najíme na zahradní párty. To vše k létu neodmyslitelně patří, nicméně letní pohoda a aktivity s přáteli mohou z našeho těla odčerpat potřebné živiny a způsobit jejich nedostatek. Na co bychom se měli během léta zaměřit, abychom se i na konci sezóny cítili a vypadali dobře?

 

Doplňky stravy v létě – co naše tělo potřebuje

 

Léto plné požitků

Pokud je vaše léto nejen o relaxu, ale dodržujete svůj tréninkový plán, vězte, že i fyzická aktivita má v létě své nevýhody – nadměrným pocením ztrácíme více minerálů než v chladnějších měsících. Lidé, kteří si léto neumí představit bez slunění by také měli zbystřit, protože vystavování se slunci může způsobit oxidační poškození naší pokožky, a proto bychom měli dodržovat pravidla bezpečného pobytu na slunci.

Během léta často upouštíme od zdravějšího jídelníčku a dopřejeme si spoustu dobrot, stravujeme se nepravidelně, a to zase může v našem těle vytvářet různé záněty a zažívací potíže.

I když se to možná nezdá, takový režim trvající tři měsíce představuje pro naše tělo velkou zátěž a je možné, že se na konci letní sezóny nebudeme cítit nebo vypadat zrovna nejlépe. To je důvod, proč je velmi důležité i během léta jíst plnohodnotnou stravu s vysokým obsahem živin, dopřát si dostatek zdravého spánku, být aktivní a cvičit, a přitom všem nezapomínat na hydrataci.

To hlavní, na co bychom se měli za horkých letních měsíců zaměřit, je dostatečná hydratace, příjem antioxidantů a zdraví pokožky. Pomoci nám s tím mohou také doplňky stravy vhodné na léto. Které to jsou?

Hydratace a elektrolyty

Možná jste si všimli, že se během léta potíte mnohem víc. Pocení není zdravotní problém, právě naopak – je to způsob, jakým se naše tělo ochlazuje, a zároveň zbavuje škodlivin. „Kůže přirozeně dýchá a odpařuje vodu. Množství potu, které tělo vyloučí, se liší na základě několika faktorů, jako je například zvýšená fyzická zátěž nebo vysoké venkovní teploty. V běžném středoevropském počasí ze sebe denně vypotíme průměrně půl litru vody. Během dnů, kdy rtuť sebevědomě stoupá po teploměru vzhůru a nezastaví se ani na 30 nebo 35 °C, to však klidně může být až pět litrů za den,“ říká MUDr. Tomáš Kampe, specialista v oboru dermatovenerologie a alergologie.

Nadměrné pocení během letních veder s sebou přináší také ztrátu množství mimořádně prospěšných minerálů, které nazýváme elektrolyty. Elektrolyty jsou jako zapalovací svíčky pro naše buňky. Pomáhají vést elektrický náboj přes naše tělo a pomáhají také zajistit, aby se voda a jiné živiny dostaly do buněk a odpad se mohl dostat ven.

Jak doplnit elektrolyty

Ztratíme-li velké množství elektrolytů, je mnohem jednodušší dehydratovat se. Pít více vody ale stačit nemusí, je třeba doplnit hořčík, sodík, vápník a draslík, který naše tělo vypotilo. Ve skutečnosti je to tak, že když pocítíme žízeň, jsme již pravděpodobně dehydratovaní.

Hladinu minerálů ve vašem těle pomohou doplnit již tři kapsle Minerál komplexu denně. Jeho unikátní složení obohacené o vitamín D3 pokrývá velké spektrum minerálů, které zajišťují správný chod životně důležitých procesů v těle.

Meloun hydratuje a osvěží

I když přijímáme skromné množství elektrolytů z čerstvého ovoce a zeleniny, které zkonzumujeme, je pravděpodobné, že jich v organismu (zejména během letních měsíců) prostě nemáme dostatek. Máte rádi meloun? Tato zelenina je skvělým zdrojem elektrolytů, a během horkých letních dnů by měl být součástí vašeho jídelníčku.

Jednoduchým trikem pro zvýšení hydratace našeho organismu je přidat velkou špetku mořské soli do sklenice vody. Zvýšíme si tak hladinu minerálů, zvláště sodíku.

Máte-li během léta pocit, že vaše pleť ztrácí pružnost a pevnost, pomůže vám s tím Balíček pro hydratovanou a čistou pleť. Obsahuje Francouzský patentovaný komplex CERAMOSIDES™, jehož účinek je podložen klinickými studiemi. Tento komplex dokáže udržet v pokožce dostatek vody, díky čemuž pokožka není suchá, nesvědí a nevznikají v ní trhliny a vrásky. V balíčku naleznete také Lipozomální kolagen, který zvyšuje elasticitu pokožky, podporuje tvorbu elastinu a současně zvyšuje i hydrataci pleti.

Vyhýbejte se slunci a jezte mořské plody

Bohužel, v našich končinách se dozlatova opálená pokožka stále považuje za krásnou. Sami jste si jistě všimli lidí, kteří slunění vedou do extrému. Měli bychom si uvědomit, že přílišné vystavování naší pokožky slunci pro naše tělo není vůbec zdravé. Příliš mnoho slunce může způsobit oxidační poškození pokožky, což vede ke spálení, tmavým skvrnám, vráskám a dokonce až k rakovině kůže. Antioxidanty mohou být obrovskou pomocí v boji proti oxidačnímu stresu v celém našem těle.

Nejlepší je, když naše tělo přijímá antioxidanty z celých potravin. Pokud si můžete dopřát zdravého lososa, čerstvé mořské plody jako humr a krevety, určitě se jim nevyhýbejte. Tyto potraviny jsou vždy nabité dalšími živinami, jako jsou tuky Omega-3 a bílkoviny, a navíc výborně chutnají. Antioxidační procesy v těle podpoří i Aloe vera enzymy, které kromě toho dokáží kontrolovat chuť k jídlu a pomoci s trávením, když to například přeženeme na nejednom letním grilování.

 

Doplňky stravy vhodné na léto

 

Doplňky stravy vhodné pro léto? Jednoznačně Vitamin C

Všichni známe vitamín C. Taková brokolice je jím přeplněná, a měli bychom si ho dopřát více zejména tehdy, když onemocníme. Vitamin C má pro naše tělo velmi mnoho benefitů, během letních měsíců oceníme zejména pomoc při syntéze kolagenu, omezování oxidačního poškození našich buněk či pomoc jiným antioxidantům při regeneraci těla. Všechno to souvisí se zdravím naší pokožky.

Když se naše pokožka při nadměrném vystavení slunci poškodí, jedná se o oxidační poškození - podobné rezivění kovů. Navíc konzumace stravy s vysokým obsahem rafinovaných rostlinných olejů jako je řepka a sója může způsobit ještě větší škody (uvolněním volných radikálů).

Vitamin C se nachází v množství běžně dostupných potravin, jako jsou pomeranče, brokolice, špenát nebo paprika. Dopřejte si světlou, barevnou zeleninu a ovoce pro velkou antioxidační podporu vašeho organizmu.

Pokud ale máte pocit, že potřebujete trochu více vitamínu C, vyzkoušejte náš tekutý Lipozomální vitamín C, který patří mezi doplňky stravy vhodné na léto.

Hovězí vývar pro zdravou pleť

Kolagen je skupina bílkovin, které podporují pevnou strukturu pokožky, vlasů, nehtů a pojivových tkání. Je důležitý také pro zdraví střev, pomáhá chránit bariéru mezi trávicím traktem a zbytkem našeho těla. Vitamin C je pro naše tělo nezbytný i proto, že organismu pomáhá syntetizovat kolagen z dostupných aminokyselin. Dostatek vitamínu C během letních měsíců je klíčový, protože příjem kolagenu v potravě v létě může být problém.

Během léta, kdy jsme více vystaveni slunci, se kolagen v naší pokožce může poškodit nebo dokonce rozpadnout. Antioxidanty nám pomáhají udržet takové oxidační poškození na minimu. Zvýšený příjem aminokyselin také pomůže opravit a obnovit spojení mezi kožními buňkami, zvláště jsou-li poškozeny sluncem.

Kolagen se ve velké míře nachází v pojivové tkáni živočišných produktů, jakož i v kostech a chrupavkách. Skvělý způsob, jak získat kolagen ze stravy, je jíst pomalu vařené a dušené maso, nebo si připravit vlastní vývar s hovězími kostmi a kuřecíma nohama.

Teplé vývary plné kolagenu ovšem nejsou jídlem, na které bychom měli během horkých dnů právě chuť. A proto je možné, že během léta nepřijímáme z potravy tolik kolagenu jako na podzim nebo v zimě. Kolagen liposomal plus je hydrolizovaný kolagen z bioaktivních peptidů a dobrou zprávou je, že si jej stačí jednoduše přidat do ranní sklenice džusu či čaje a vypít.

Jak podpořit tvorbu kolagenu během léta?

Dostatečný příjem kolagenu je během léta výzvou i pro aktivní lidi. Joy flex je unikátní výživový doplněk pro podporu zdravých kostí, kloubů, chrupavek a svalů. Ocení ho všichni, kteří mají zvýšenou zátěž na klouby jako jsou sportovci, fyzicky těžší pracující lidé, ale také lidé s nadváhou.

Obsahuje aminokyselinu L-prolin, která podporuje tvorbu kolagenu v organismu. Napomáhá regeneraci poškozených chrupavek, tkání a vaziva. S pomocí kyseliny hyaluronové je pohybový aparát hydratován a jeho buňky mají dostatek vody pro své nejdůležitější procesy.

Foto: Shutterstock
Text: Avita