Potřebujeme doplňovat vitamín D i během léta?

Většina z nás už má povědomí o tom, že náš organismus má vitamínu D v zimě málo. Otázka ale je, zda je třeba doplňovat jej do těla i během léta. A pokud ano, proč a jak?

 

Potřebujeme doplňovat vitamín D i během léta

 

Vitamin D je mnohem více než „jen“ vitamín

Každá buňka v našem těle má receptor pro vitamín D, který například podporuje imunitu a vstřebávání vápníku, ale ovlivňuje také zdraví kostí, naši náladu či kvalitu spánku.

„Déčko“ je tvořeno slunečním zářením, avšak v severních zeměpisných šířkách je slunce dostatečně silné na to, aby stimulovalo produkci vitamínu D v naší pokožce, pouze 3 až 4 měsíce v roce, obvykle od května do srpna. Během těchto měsíců si naše pokožka vytvoří dostatek „déčka“ pro udržení dobré hladiny vitamínu v krvi. 

Sluneční vitamín

Někdy se může zdát, že už v dubnu je slunce velmi silné, a je čas vytáhnout deky a slunit se někde u jezera. Jak však vysvětluje imunolog MUDr. Radovan Košturiak, pro tvorbu vitamínu D to nestačí: „Vitamin D je zvláštní v tom, že k jeho tvorbě je zapotřebí sluneční paprsek s konkrétní vlnovou délkou, respektive pouze s malým rozptylem. Tento paprsek se v dubnu veškerý vstřebá už v atmosféře. Slunce je nízko nad obzorem, paprsek letí šikměji a překonává větší tloušťku atmosféry. Na rovníku je slunce úplně nad našimi hlavami, tam je cesta paprsku nejkratší a tvoří se nejvíce vitamínu D.“

Jak dále pan doktor uvádí, v našich zeměpisných šířkách je efektivní tvorba „déčka“ možná jen v letních měsících a pouze tehdy, když je slunce nejvyšší, tedy v poledne. „Vůbec vám nepomůže, když se v krásný teplý letní večer vyberete na procházku. Už od třetí odpoledne je to z pohledu tvorby vitamínu D zbytečné.“

Lékař upozorňuje také na množství přízemního ozonu či znečištění ovzduší. Jedná se o faktory, které způsobují absorpci slunečních paprsků, které jsou nezbytné pro syntézu „déčka“ v našem těle. „No a poslední a velmi důležitá věc je používání ochranných krémů, to je absolutní zabiják pro vitamín D“, uzavírá lékař.

Ze stravy se „déčka“ nenajeme

Imunoalergioložka MUDr. Daria Buchvaldová, PhD. z Via Clinic v Bratislavě vysvětluje, že stravou si umíme do těla doplnit 10 – 20 % vitamínu D. Najdeme ho zejména v tučných rybách (například losos, makrela, tresčí játra) nebo rybím oleji, v menším množství jej obsahuje plnotučné mléko či vaječný žloutek . Jak však dodává: „ale pobyt na slunci to stejně nenahradí.“

Co se týče miminek, základem jejich stravy je mateřské mléko, ke kterému se postupně přidává další jídlo podle věku dítěte. „Mateřské mléko obsahuje malé množství vitamínu D, proto je po šestém měsíci věku dítěte zapotřebí jeho substituce v příkrmech. Dítě potřebuje dvakrát více vitamínu D na kilogram hmotnosti než dospělý člověk,“ říká docent MUDr. Milan Kuchta, CSc., prezident Slovenské pediatrické společnosti, z Dětské fakultní nemocnice v Košicích.

Vzhledem k faktu, že naše strava není bohatá na mořské ryby a také nedostatek slunečních paprsků během zimních měsíců se miminkům již od druhého týdne života podává vitamín D ve formě kapek.

„Déčko“ by se mělo kojencům podávat jeden rok, avšak dětem narozeným v zimě jej můžeme doplňovat déle. „Vyšší dávky tohoto vitamínu potřebují i nedonošené děti,“ říká pediatr MUDr. Mário Moro z pediatrické ambulance v Cíferu.

 

Sluneční vitamín

 

Potřebujeme doplňovat vitamín D iv létě?

Za normálních okolností by náš organismus měl být schopen nahromadit si během léta dostatek vitamínu D. Ovšem často se to neděje. Nedostatek vitamínu D je obtížné zjistit, protože symptomy mohou souviset is jinými problémy. Mezi hlavní příznaky nedostatku „déčka“ patří únava a málo energie, slabá imunita a ztráta kostí a jejich bolest.

Pokud si myslíte, že máte nedostatek vitamínu D, nechte si udělat krevní test, díky kterému zjistíte vaše skutečné hladiny „déčka“. Pokud pozorujete příznaky nedostatku vitamínu D, můžete užívat i doplňky stravy. V ideálním případě byste měli sáhnout po doplňku vitamínu D3, který deklaruje alespoň 2 000 IU na denní dávku.

Sáhněte po lipozomech

Jak víme, „déčko“ patří do skupiny vitamínů rozpustných v tuku. Speciálním postupem se molekuly lipozomálního vitamínu obalí molekulami tuku (lecitinu), čímž se vytvoří fosfolipidový obal, díky kterému dokáže vitamín D3 přímo přestoupit přes střevní stěnu do lymfatického systému a do krve. Kromě toho jej takový tukový obal chrání před rychlým rozkladem v játrech.

Lipozomální vitamín D3 má proto nejlepší možnou vstřebatelnost ze všech forem doplňků výživy. Náš Vitamin D3 liposomal plus se do lipozomální formy získává z lišejníku islandského, který roste v čistém, vysokohorském prostředí a je jedním z nejkvalitnějších zdrojů tohoto vitamínu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita