5 důvodů, proč by měly kojící ženy a ženy po porodu užívat magnesium

V období po porodu je pro čerstvé maminky, zejména ty, které kojí, velmi důležité zaměřit se vedle všech povinností péče o své zdraví. Podpoří tak rychlejší zotavení po porodu a poskytnou optimální výživu pro dítě. Často přehlíženou živinou, která hraje velmi důležitou roli během kojení a po samotném porodu, je magnesium (hořčík). Přečtěte si 5 důležitých důvodů, proč by kojící ženy a ženy po porodu měly zvážit užívání doplňku hořčíku.

 

Kojící ženy a ženy po porodu užívat magnesium

 

Magnesium podporuje zotavení po porodu

Období po porodu je pro tělo každé ženy náročným časem hojení a regenerace. Hořčík je minerál nezbytný pro správnou funkci svalů, včetně dělohy. Pomáhá jí vrátit se do stavu před otěhotněním. Kromě toho hořčík podporuje zdraví kostí. U většiny žen jsou ale hladiny tohoto minerálu vyčerpány již během těhotenství, proto je užívání hořčíku po porodu mimořádně důležité.

Potvrzuje to i gynekolog MUDr. Tomáš Danys, PhD., MPH z Gynekologické a porodnické ambulance z Nových Zámků, který říká, že: „Těhotnost představuje stav magnesiového nedostatku a potřeba hořčíku se v I. a II. trimestru zvyšuje o 10%, ve III. trimestru o 30%, v období kojení o 25%. Nejnižší hodnoty magnézia v těle jsou mezi 24. - 30. týdnem těhotenství.“

Hořčík zvyšuje kvalitu mateřského mléka

Každá kojící žena chce poskytnout svému dítěti vysoce kvalitní mateřské mléko. Právě hořčík hraje velmi důležitou roli při tvorbě a složení mateřského mléka. Navíc zajišťuje, aby dítě dostávalo základní živiny, které potřebuje.

Mateřské mléko nejlépe podpoří imunitu malých dětí

Základ imunitního systému se tvoří již v prenatálním období, tedy v době, kdy je miminko ještě u maminky v bříšku. Toto období, a první roky po narození děťátka, je pro vývoj imunity nejdůležitější. Po porodu jsou však funkce a množství některých složek imunitního systému sníženo. V současnosti se opět stále více mluví o významu kojení a mezi maminkami můžeme pozorovat trend kojit miminko déle, než tomu bylo v minulosti. Výživa v raném období je totiž nejvýraznějším faktorem, který má zásadní vliv na vývoj imunity dítěte. Optimální výživu pro malé dítě představuje právě mateřské mléko. Magnesium podporuje tvorbu a složení mateřského mléka.

Děťátko, které je kojeno, dostává v potravě kromě důležitých nutričních látek i imunoaktivní složky a další látky (například oligosacharidy), které pomáhají vytvořit v trávicím traktu zdravou mikroflóru. Ta zajišťuje správné fungování slizničního imunitního systému. Střevní mikroflóra dětí, které nejsou kojené, je odlišná a tento fakt má výrazný vliv také na vývoj imunity děťátka.

Zapomeňte na poporodní depresi

Období po porodu bývá doprovázeno hormonálními výkyvy a emočními změnami, včetně často až těžké poporodní úzkosti (deprese) a výkyvů nálad. Hořčík je minerál, který má uklidňující účinek na náš nervový systém, podporuje relaxaci a snižuje úzkost.

Po porodu je zdravý imunitní a nervový systém matky velmi důležitý – díky omega-3 mastným kyselinám, které společně s hořčíkem zaručují psychickou pohodu, maminky zvládají stresové situace při péči o miminko lépe. Produkt Moringa Premium přirozeným způsobem zvyšuje energii těhotným ženám a ženám po porodu a její užívání se doporučuje i po porodu na podporu produkce mateřského mléka.

Proto zařazením doplňku hořčíku do každodenní rutiny mohou kojící ženy podpořit svoji psychickou pohodu a stabilizovat si náladu, díky čemuž se budou cítit lépe i jejich miminka. Potvrzuje to i MUDr. Eva Beňová, pediatrička s více než 35letou praxí: „V tomto období plném změn a nových výzev je základem podpora okolí a vytvoření psychické pohody matky, která se pak přenese i na dítě.“

 

Zdravá strava pro kojící ženy

 

I kojící matky mohou být plné energie

Péče o novorozence vyžaduje značné množství energie a trpělivosti. Hořčík se v lidském těle podílí na tvorbě energie, podporuje metabolismus sacharidů a tuků. Suplementací hořčíku mohou kojící ženy zvýšit svoji energetickou hladinu a bojovat proti poporodní únavě. Čerstvé maminky by navíc neměly zapomínat na dostatečný kalorický příjem, protože kojící žena by měla denně přijmout o 300 – 500 kalorií víc.

Spěte jako miminko

Nedostatek spánku je běžnou součástí většiny kojících žen a žen po porodu. Začleněním hořčíku do stravy mohou čerstvé maminky podpořit klidný spánek, díky čemuž budou cítit více energie, což bude v konečném důsledku prospěšné pro matku i děťátko.

Zdravá matka díky lipozomálnímu magnesiu

Zvýšenou spotřebu magnézia mají nejen ženy po porodu a v době kojení, ale už i během těhotenství. Hořčík se totiž podílí na stavbě orgánů plodu, tvorbě jeho kostí a vývoji centrální nervové soustavy. Jeho nedostatek se projevuje křečemi v nohou těhotné ženy a může vést až k předčasnému porodu.

Ať už jste těhotná, nebo milované miminko právě kojíte, nezapomeňte na doplňování hořčíku. MUDr. Kateřina Vicianová, I. dětská klinika DFNsP a LFUK uvádí, že: „Doporučená denní dávka hořčíku je pro těhotné ženy 400 mg a pro kojící 450 mg.“ Nejúčinnější, lipozomální (tekutá) forma hořčíku již v 1 čajové lžičce zvýší hladinu magnézia ve vašem těle. Dávku stačí zamíchat v 1dcl džusu či vody a vypít.

Foto: Shutterstock
Text: Avita