Jak se zbavit vaků a tmavých kruhů pod očima?

Zdravý životní styl a dostatek spánku, ale stále pytle pod očima. Poznali jste se? Váčky a tmavé kruhy pod očima mohou být výsledkem mnoha faktorů. Patří mezi ně například vysoký věk, nezdravé jídlo, nedostatek vitamínů a minerálů, špatné spánkové návyky, ale i životní prostředí, které nás obklopuje. Proto, pokud patříte mezi lidi, kteří se každé ráno sice budí čerství jako rybička, ale s vaky pod očima, berte to jako znamení, že ve vašem životě je třeba něco změnit.

 

Jak se zbavit vaků a tmavých kruhů pod očima

 

Tmavé kruhy pod očima – co to je a co je způsobuje?

Tmavé kruhy pod očima pozorujeme tehdy, když pokožka pod oběma očima ztmavne. Jedná se o výsledek dvou dermatologických stavů:

  • řídnutí kůže pod očima, díky čemuž jsou krevní cévy viditelnější,
  • oteklé oči, které vedou ke vzniku tmavých kruhů pod očima.

Tmavé kruhy pod očima se mohou objevit z různých příčin, a mohou, ale nemusí být spojeny se zdravotním problémem. Kvalita a dostatek spánku, strava a pravidelná cvičení ovlivňují náš fyzický vzhled včetně toho, jak vypadají naše oči. Alergie a některé léky mohou také způsobit, že naše oči budou působit otekle.

Vaky pod očima a tmavé kruhy mohou být také dědičným znakem, který se vyskytuje v raném dětství, a který se může zhoršovat s přibývajícím věkem.

Tmavé kruhy se však obvykle dají léčit v závislosti na tom, co je způsobuje. Jaké jsou tedy příčiny vzniku vaků a tmavých kruhů pod očima?

Nedostatek spánku a věk neoklameme

Stárnutí je přirozený proces, který se nejvíce projevuje zejména na naší pokožce. Platí, že s přibývajícím věkem tkáň kolem očí začíná řídnout. Proto oči působí unaveně a otekle.

I nedostatek spánku je problém. Může totiž způsobit, že naše pokožka ztratí barvu a bude bledá. Následkem toho se krevní cévy pod kůží stávají zřetelnějšími. Výsledkem je stav, kdy pozorujeme tmavé kruhy pod očima. Měli bychom si proto dát záležet na tom, abychom spali kvalitně a zdravě.

Pokud večer co večer usínáte se stresem a myslíte na to, kolik jste toho dnes nestihli, měli byste si uvědomit, že všechny starosti se lépe řeší, když má člověk dostatek energie a je vyspalý. Protože kvalitní spánek zlepšuje také naše kognitivní funkce.

Během stresového období vám může pomoci užívání lipozomálního hořčíku, které podporuje nervový systém a působí regeneračně – před spánkem uvolňuje svaly a tělo příjemně zrelaxuje. Kromě magnézia doporučujeme užívat také Ashwagandhu-aa, která přispívá ke snížení stresu a také zlepšuje spánek.

Lipozomální komplex Relaxin se skládá kromě Ashwagandhy i ze speciálního extraktu ze šafránu, který obsahuje komplex bioaktivních látek zodpovědných za zlepšení nálady u lidí s příznaky úzkosti, deprese, stresu a které trápí špatný spánek.

Tmavé kruhy pod očima potrápí alergiky

Pokud jste alergik a často míváte pocit suchých očí, také to může přispívat k tvorbě tmavých kruhů a pytlů pod očima. Při alergické reakci tělo uvolňuje histaminy, které způsobují svědění a zarudnutí očí. Často to vede k tomu, že si začneme přetírat oči, čímž se zvyšuje podráždění, otok a zhoršuje se vzhled tmavých kruhů pod očima. Tmavé kruhy jste mohli dostat do vínku

Tmavé kruhy ste mohli dostať do vienka

Tmavé kruhy a pytle pod očima mohou mít mnoho příčin. Jednou z nich bývá i genetika. Studie z roku 2015 publikovaná v brazilském lékařském časopise Anais Brasileiros de Dermatologia zkoumala fyziologické faktory a faktory životního stylu, které přispívají k riziku a závažnosti vzniku tmavých kruhů v brazilské populaci.

Výzkumníci zjistili, že rodinná anamnéza byla nejvýznamnějším faktorem spojeným se vznikem tmavých kruhů pod očima, a že průměrný věk jejich vzniku byl mezi účastníky studie 24 let.

Genetika může určit několik faktorů, které přispívají ke vzniku tmavých kruhů: hladiny kolagenu a produkce melaninu.

Kolagen jako důležitý protein v našem těle pomáhá udržovat elasticitu pokožky a snižuje výskyt vrásek. Melanin vytváří tmavě hnědé nebo černé pigmenty v kůži. Tento stav se často označuje jako „genetická hyperpigmentace“ a může ji léčit dermatolog.

 

Dbejte na zdravý životní styl

 

Dbejte na zdravý životní styl

Anémie je závažný zdravotní stav charakteristický nedostatečným množstvím červených krvinek. Obvykle ji způsobuje nedostatečný příjem železa ve stravě.

Při anémii nejsou krvinky schopny přenášet dostatek kyslíku do tělesných tkání – včetně těch, které se nacházejí pod očima. To může mít za následek vznik tmavých kruhů pod očima.

Studie z roku 2014 publikovaná v Indian Journal of Dermatology zjistila, že přibližně polovina z 200 pacientů s tmavými kruhy měla anémii z nedostatku železa. I když léčba anémie je zcela nezbavila tmavých kruhů pod očima, mnozí účastníci studie hlásili zlepšení stavu v důsledku léčby jejich anémie.

Kuřáci stárnou rychleji – a to platí i pro jejich pokožku

Kouření a konzumace alkoholu mohou zvýšit výskyt tmavých kruhů pod očima tím, že dehydratují pokožku.

Alkohol rozšiřuje krevní cévy pod očima, čímž se tmavé kruhy stávají ještě výraznějšími. Alkohol může také negativně ovlivnit spánek, a tedy opět zhoršit vzhled tmavých kruhů.

Oxid uhelnatý v cigaretách zbavuje pokožku kyslíku, což může způsobit, že pokožka bude tmavší na místech, kde je tenká. Například pod očima. Kouření také urychluje stárnutí pokožky rozkladem kolagenu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita