Nastartujte nový rok zdravě. Jak nastavit zdravé cíle?

Novoroční předsevzetí už desítky let dělí lidi na dvě skupiny. I když jsou mnohými zavrhovány, faktem je, že když na Silvestra hodiny odbijí půlnoc, velké množství lidí využívá příležitost stanovit si pro nový rok nové cíle. A ty se týkají i zdraví a změny životního stylu.

 

Nastartujte nový rok zdravě

 

Novoroční předsevzetí jsou často mimo reality

K běžným novoročním předsevzetím patří také změna životního stylu. Důležité je pečlivě si promyslet vytyčené zdravotní cíle a nastavit je realisticky. Co to znamená? Vaše cíle by měly být dosažitelné. Protože cestu ke zdravějšímu já ovlivní váš vztah ke cvičení a pohybu jako takovému, změní i vaši spánkovou rutinu, myšlení a stravovací návyky a spoustu dalších věcí.

Cíle, které jsou jen velmi obtížně dosažitelné, ve vás mohou vyvolat pocit úzkosti a zklamání, což může mít v konečném důsledku právě opačný efekt, než byste si přáli.

Jak si nastavit novoroční cíle realisticky?

  • Myslete na sebe – žijeme v době plné stresu a v každodenním chaosu řešíme zejména štěstí a pocit spokojenosti druhých, přičemž zapomínáme na sebe. Při nastavování cílů se zastavte, najděte si dostatek času a udělejte si plán – upřímně vyjádřete své touhy a přání.
  • Svůj progres měřte - pokud jste tip, který miluje data a práci s nimi, nastavte si měřitelné cíle. Chtěli byste do roka zaběhnout půlmaraton, ale s běháním teprve začínáte? Nastavte si tréninkový plán, ve kterém můžete sledovat, jak se mění a zlepšuje váš výkon za jednotlivé měsíce. Vždy si ale stanovte realistický časový rámec a nechtějte všechno hned.
  • Plánujte dlouhodobě – myslete na to, že výsledky neuvidíte hned. Buďte trpěliví a pamatujte, že změna životního stylu není jen o rychlém zhubnutí.
  • Podpora – vysvětlete nejbližšímu okolí své pohnutky a požádejte je o podporu. Budete tak mít po boku někoho, s kým můžete sdílet radost z úspěchu, ale zároveň se budete mít o koho opřít, pokud cesta ke zdravějšímu já nepůjde úplně podle vašich plánů.

Tipy ke zdravějšímu já

Už víte, jak si nastavit cíle realisticky. Možná ale nevíte, co změna životního stylu vyžaduje. Máme pro vás proto pár tipů, jak si nastavit zvládnutelné cíle, které mohou pozitivně ovlivnit vaše duševní a fyzické zdraví. Pokud se jimi budete řídit, vaše novoroční předsevzetí nemusí být omezena jen na první týden či měsíc nového roku, kdy to už lidé často vzdají.

Ranní rutina – co to je?

Ranní rutina vás připraví na den už od chvíle, kdy se postavíte z postele. Nabízí vám možnost nastartovat den způsobem, který váš mozek zná. Když každé ráno víte, co bude následovat, vaše tělo na to reaguje pozitivně.

Navrhněte si ranní rutinu, která vyhovuje vašemu životu. Může jít o ranní běh, který vás nabije endorfiny a zalije energií, či klidnou jógovou meditaci. Přečtěte si další kapitolu knihy, vychutnejte si šálek lahodného čaje či zdravou snídani. Najděte si na ráno aktivitu, která je pro vás ta nejlepší.

Zajímejte se o sebe

Během dne máme někdy pocit, že ke zvládnutí tak velkého množství povinností bychom potřebovali i dva životy. A tak se péče o sebe dostává na úplný konec seznamu, nebo tam dokonce vůbec není. Duševní zdraví nám to ale nakonec spočítá. Zdravý životní styl není jen o zdravé stravě a cvičení – nezapomínejte také na své emocionální potřeby.

Jak na to? Péče o sebe může vypadat velmi jednoduše – mohou to být každodenní procházky nebo setkání s přáteli. Najděte si nový koníček, nebo vyhledejte odbornou pomoc, pokud to potřebujete. Rozhovor s člověkem, který vidí věci odosobněně a s nadhledem, je někdy to pravé ořechové.

Spěte zdravě

Není žádným tajemstvím, že dostatečný spánek a zdravá spánková hygiena nám pomáhá cítit se během dne fyzicky i psychicky lépe.

 

Jak si nastavit zdravé cíle

 

Základem zdraví jsou zdravá střeva

Ve střevech sídlí imunita a propojení trávicího systému a mozku souvisí s celkovým zdravím. Zvažte proto, zda při navrhování novoročních cílů neupřednostníte svá střeva.

Jezte stravu bohatou na živiny, do jídelníčku zařaďte potraviny obsahující probiotika a stravujte se sezónně.

Jděte ven

Příroda má skutečně léčivou moc a přináší nám řadu zdravotních výhod. Čas strávený na slunci našemu tělu například umožňuje absorbovat velmi potřebný vitamín D. Díky tomu nám pobyt v přírodě může pomoci zmírnit úzkost a dokonce i zlepšit spánek.

Při stanovování zdravotních cílů proto myslete také na pobyt v přírodě - naplánujte si pravidelné procházky, turistiku, běh lesem, nebo si v parku zacvičte jógu. Vezměte s sebou děti a budujte zdravou rutinu spolu.

Pravidelně cvičte

Při jakékoli pohybové aktivitě je velmi důležitá pravidelnost. Najděte si pohyb, který vyhovuje vám a zakomponujte jej do svého týdenního plánu. Výmluvy na nedostatek času zde neplatí. Pokud se to dá, vydejte se ráno do práce pěšky, vezměte dítě na kolo a klusejte vedle něj, přihlaste se na skupinová cvičení ve vašem okolí, kde možná poznáte nové přátele.

Pravidelný pohyb vám pomůže cítit se lépe a kromě toho budete také lépe vypadat. Pohyb totiž zpomaluje proces stárnutí, podporuje zdraví kostí a svalů a přináší duševní pohodu.

Pokud v práci hodně a dlouho sedíte, myslete na každodenní natahování. Strečink svalů se rozproudí krev a nakopne váš mozek.

Foto: Shutterstock
Text: Avita