Jak podpořit střeva a imunitu v zimě

Možná jste se už setkali s myšlenkou, že imunita sídlí ve střevech. Co si pod tím ale představit?

 

Jak podpořit střeva a imunitu v zimě

 

V jednoduchosti – přibližně 80 % buněk našeho imunitního systému se nachází ve střevech. Tento fakt vysvětluje, proč je zdravý střevní mikrobiom spojený se silným imunitním systémem. Kromě toho však „zdravá střeva“ podporují dobře fungující trávicí systém, ale také zářivou pokožku bez akné, silné vlasy a nehty, a dokonce prospívají i naší náladě.

Střeva v první linii proti patogenům

První obrannou linií těla proti patogenům (virům, bakteriím a jiným mikroorganismům) je právě náš střevní mikrobiom. A přestože se složení střevní mikroflóry formuje již v dětství, chladné zimní počasí a málo čerstvého vzduchu mohou toto složení narušit. Pokud naše zimní dny doplňuje nezdravý životní styl as ním spojený stres a konzumace nezdravých jídel, je velmi pravděpodobné, že během zimy onemocníme. Zima je tak ideálním obdobím, kdy je vhodné posílit střevní mikroflóru.

Zdravá střeva nám během zimních měsíců mohou pomoci s ochranou proti nachlazení či chřipce. Existuje spousta jednoduchých způsobů, jak podpořit zdraví svých střev a vyzbrojit se tak proti všudypřítomným patogenům.

Jak podpořit střeva a imunitu v zimě?

Základem je zdravé stravování. Myslete na to, že v zimě jedno jablíčko denně opravdu nestačí – zaměřte se na širokou škálu ovoce a zeleniny. Vašemu tělu tak dodáte potřebnou dávku vitamínů, minerálů a dalších výživných látek. Navíc jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která je důležitou výživou pro tělu prospěšné bakterie.

Pokud nejste fanouškem ořechů, zkuste své chuťové preference přehodnotit. Oříšky, semena, ale také luštěniny, jsou ideálním zdrojem bílkovin a vlákniny. Přihoďte si do salátu za hrst semínek nebo vařené fazole. Snídáte ovesnou kaši? Doplňte ji o pár oříšků a zdravá snídaně nabitá živinami je na světě.

Dalším výborným zdrojem vlákniny jsou zrna – zkuste zaměnit bílou rýži za ječmen, hnědou rýži, bulgur, proso, oves nebo lehce stravitelnou quinou. A co pečivo? Možná pro vás bude těžké vzdát se čerstvých bílých rohlíků – začněte pomalu a alespoň občas je vyměňte například za celozrnný chléb.

Pro naše střeva je nejzdravější, když se stravujeme lokálně a sezónně. Které potraviny ještě konzumovat během zimních měsíců?

 

Co potřebují vaše střeva v zimě

 

Odpovědí jsou funkční potraviny

V obchodě si během nákupu přidejte do košíku brokolici, česnek, cibuli, oříšky, jablka, banány a citrusové plody. Kromě toho byste měli do jídelníčku zařadit funkční potraviny, tedy takové, které obsahují probiotické bakterie. Živé mikroorganismy najdete nejčastěji v kyselých mléčných výrobcích (jogurt, kefír, bakteriálně fermentovaný sýr), výborným zdrojem je i kysané zelí, čalamáda či brynza.

Pokud se u vás po zařazení těchto potravin do jídelníčku objeví plynatost a budete se cítit nafouknutí, neměli byste se bránit jejich další konzumaci. Stačí, když si před jídlem dáte jednu tabletu Aloe vera enzymů, která napomůže správnému trávení a snížení střevních plynů. S trávením vám pomůže i Originální švédský bylinný lektvar.

Konzumace potravin obsahujících živé kultury je pro posílení zdravého složení střevní mikroflóry prospěšná po celý rok, nejen během zimy. Avšak v období, které je spojeno s nadměrným stresem, změnou diety nebo například příjmem antibiotik, je vhodné užívat probiotika ve formě výživových doplňků.

Probiotika plus vláknina

Naše Probiotika plus vláknina obsahují živé mikroorganismy, které obecně přispívají k normální funkci střevního traktu, pomáhají optimalizovat trávicí soustavu a podporují imunitu organismu. Navíc jsou vhodné i pro podporu udržení tělesné hmotnosti.

Vláknina z jablečného pektinu a výtažky z brokolice zaručují efektivní pohyblivost střev, usnadňují tak vstřebávání vitamínů, bílkovin a pomáhají zbavovat tělo odpadních látek. Kromě vlákniny obsahují také výtažky z papriky, které podporují normální funkci žaludku. Máta přispívá k přirozené obranyschopnosti a relaxaci organismu. Extrakt z papriky a indického jitrocelu pomáhá formovat přirozený hlen (mukus) ve střevech.

Zelený čaj a japonská léčivá houba šitáku zlepšují vnitřní prostředí trávicího traktu, zlepšují mentální výkon a produkci energie. Mladý ječmen spolu s chlorelou a spirulinou jsou v trávicím traktu také zdrojem vlákniny, nestravitelné složky potravy, která je kromě jiných funkcí potravou pro probiotické bakterie a umožňuje jim ve střevě rozmnožit se.

Naše probiotika jsou vhodná i pro děti již od 3 let či těhotné i kojící ženy.

Foto: Shutterstock
Text: Avita