Proč bychom se měli stravovat sezónně? + Recept

Určitě jste o tom už slyšeli – v našem stravování bychom měli dbát na sezónnost potravin. Čím jsou však sezónní produkty tak výjimečné? A existuje jednoduchý způsob, jak sledovat, které druhy ovoce či zeleniny jsou právě v sezóně?

 

Proč bychom se měli stravovat sezónní recept

 

V první řadě pohodlí?

Ať se nám to líbí nebo ne, pravdou je, že pohodlnost se stává stále větší součástí našich životů, stravu nevyjímaje. Mobilní telefony máme neustále po ruce, tak proč si jídlo jednoduše neobjednat? Čeká na nás široký výběr a my máme oběd doručen rychle a bez starostí.

Pokud už se dostaneme na nákup, chceme mít vše pod jednou střechou, dostupné celoročně. Řekněme si ale upřímně, chutnají vám jahody či maliny v zimě? Cítíte v nich zde lahodnou chuť léta? Asi ne. To, že je něco dostupné, ještě neznamená, že je to pro nás dobré. Navíc, dopady tohoto systému již od samotného zemědělství až ke globální přepravě zboží jsou pro životní prostředí katastrofální.

Nakupujme s rozumem – lokální a sezónní

Namiesto toho, aby ste si počas nákupu vybrali čokoľvek, čo je v obchode k dispozícii, siahnite radšej po sezónnych produktoch. Aké sú ich výhody? 

  • Mnoho lidí používá argument, že místní potraviny jsou drahé. Sezónní produkce je však obecně levnější, protože nákup potravin na vrcholu nabídky (sezóny) je pro distribuci a zemědělce nákladově efektivnější.
  • Sezónní produkty jsou čerstvé a plné živin – najdeme v nich přesně ty látky, které naše tělo v dané sezóně potřebuje nejvíc. Například výsledky studie monitorující obsah vitamínu C v brokolici potvrzují, že brokolice pěstovaná během její hlavní sezóny měla podstatně vyšší obsah vitamínu C než brokolice pěstovaná na jaře. Nebo taková růžičková kapusta - obsahuje celou škálu vitamínů skupiny B, které zatočí s únavou, dodají elán a energii. A to během sychravé a chladné zimy potřebujeme.
  • Chuť. Zelenina a ovoce chutnají mnohem lépe, když jsou čerstvé. Vždyť si jen vzpomeňte, jak chutnají taková „obyčejná“ domácí jablka od babičky. Takovou chuť nenajdete v supermarketu. Zajděte si raději na místní tržiště plné farmářských produktů, nebo ve vašem okolí vyhledejte stále populárnější samosběry ovoce či zeleniny.
  • Nákupem sezónních produktů snižujeme dopad na životní prostředí. Nakupujeme lokálně, čímž se redukuje potřeba dálkové dopravy, což znamená méně emisí, plynu, obalů, atp.
  • V neposlední řadě, když nakupujeme produkty na farmářském trhu nebo ze dvora, podporujeme tím domácí produkci a místní komunitu farmářů.

Jaké sezónní produkty nakupovat během zimních měsíců?

Mezi hlavní sezónní potraviny během zimy patří kořenová a listová zelenina. Na místním farmářském trhu v zimních měsících určitě najdete celer a kořenovou zeleninu jako mrkev, řepa, pastinák, ale i brokolici, květák, kapusta a brambory. Toto vše jsou suroviny, ze kterých si umíte připravit chutné a zdravé zeleninové vývary, které vás v chladných dnech zaručeně zahřejí.

Sáhněte po kysané zelí, které je plné probiotik, obsahuje velké množství vlákniny a příznivě působí na trávení. Kromě toho obsahuje mnoho živin, například vitamíny C, E a K, vitamíny skupiny B, železo, draslík či zinek.

Pokud k snídani jíte ovesné kaše, děláte dobře. Ovesné vločky jsou totiž považovány za superpotravinu, která je lokální a vždy dostupná. Zajděte si na trh, kde i během zimy najdete vše, čím si můžete kaši dochutit – sušené ovoce, semínka, ořechy, mák i med.

Zařaďte do jídelníčku křen, který je bohatý na živiny a působí antibakteriálně a také pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru. Nezapomínejte na cibuli a česnek, který má také antibakteriální a antivirové účinky.

Během zimní sezóny naleznete na trhu množství lokálních koření a sušených bylinek, nezapomeňte na zázvor a skořici, které organismus zahřejí.

 

Jaké sezónní produkty nakupovat během zimních měsíců

 

V hlavní roli růžičková kapusta

Růžičková kapusta je typicky zimní zeleninou. Mnoho lidí se mu zvykne vyhýbat pro jeho nahořklou chuť. Růžičková kapusta by však měla být součástí našeho jídelníčku, protože obsahuje velké množství vitamínu B1 a kyseliny listové, dále obsahuje například mangan, draslík a vlákninu. Růžičková kapusta má také velmi vysoký obsah vitamínu C. Konzumujte jej hlavně v zimě čerstvý ne mražený, protože chlad dokáže zničit některé živiny (například vitamín B1), které jsou v něm obsaženy.

Připravte si růžičkovou kapustu se sýrovou omáčkou a pestrobarevnou rýží

K přípravě jídla potřebujeme:

  • 250 g růžičkové kapusty
  • 150 g hnědých žampionů
  • 100 ml smetany na vaření nebo šlehání
  • 60 g plátkové slaninky
  • 50 g mozzarelly
  • 20 g parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 PL másla (15 g)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • pestrobarevná rýže (mix rýže dlouhozrnná, červená a indiánská)

K dochucení:

  • rozmarýn
  • olivový olej

Jak na to?

  1. Hlavičky růžičkové kapusty rozkrojíme na poloviny.
  2. Vodu necháme vařit, osolíme, přidáme pokrájenou kapusta a vaříme 5 minut.
  3. Po uvaření přecedíme.
  4. Na pánvi opečeme slaninu pokrájenou na malé kousky a po opečení ji dáme stranou. Na pánvi necháme roztát máslo, přidáme prolisovaný česnek a opékáme 1 minutu.
  5. Přidáme pokrájené žampiony, osolíme a pod pokličkou dusíme 10 minut.
  6. Následně přimícháme růžičkovou kapustu, zalijeme smetanou, přidáme nastrouhanou mozzarellu a parmazán a spolu vařím 3-4 minuty, na závěr přimícháme křupavou slaninu.
  7. Rýži propláchneme a vaříme v osolené vodě 40-45 minut v poměru 1:2 (rýže: voda).
  8. Růžičkovou kapustu se sýrovou omáčkou podáváme s rýží, kterou posypeme rozmarýnem a olivovým olejem. Dobrou chuť!

Autor receptu: Mirka Chvosteková, Food blogger, chudnemjedlom.sk

Vaření z lokálních surovin přináší radost

Existuje staroindický koncept zvaný ritucharya, který (mimo jiné) pro dosažení nejlepších výsledků v oblasti zdraví a životního stylu spojuje určitá roční období s určitými potravinami. I když uplatňování tohoto konceptu přesahuje sezónní stravování, stačí se zaměřit na jeho základ: čím více jíme sezónně, tím se cítíme zdravěji.

Pokud se na ingredience, ze kterých si připravujeme pokrmy, podíváme jako na prostředky ke zlepšení našeho zdraví, naše vaření bude inspirativnější a radostnější. Zkuste to i vy!

Foto: Shutterstock
Text: Avita