Nedokážete shodit povánoční kilogramy Možná máte přetížená játra

V kalendáři už svítí únor a vy se stále vymlouváte na sváteční přejídání? Pokud se vám nedaří shodit povánoční kilogramy, na vině může být stav vašich jater. Platí totiž, že když jsou játra zahlcena toxiny, negativně ovlivňuje metabolické procesy v těle a může pro nás připravit nepříjemné zdravotní problémy.

 

Nedokážete shodit povánoční kilogramy Možná máte přetížená játra

 

Játra – centrum metabolismu

Játra jsou součástí trávicí soustavy a na starosti mají detoxikaci, syntézu proteinů a produkci biochemikálií potřebných pro trávení a růst. Neustálé hromadění toxinů však ovlivňuje její fungování as tím spojený rozklad tuků a produkci energie. Když je tento důležitý orgán zahlcen toxiny, všechny metabolické aktivity jsou narušeny.

Přetížená játra = pomalý metabolismus

Přetížená játra nedokáže fungovat na 100% a nedostatečně metabolizuje živiny a tuky. Vede to ke zpomalení metabolismu, čehož následkem mohou být vážnější zdravotní problémy. Pomalý metabolismus má za následek i tloustnutí, protože tuk se ukládá iv jiných částech těla.

Jak si zachovat zdravá játra?

Zaměřit bychom se měli na zdravou životosprávu – alkohol, množství tuku ve stravě či rafinovaný cukr, to vše játra přetěžují. Přidáme-li k tomu sedavý způsob života, nadměrnému ukládání tuku se nevyhneme. Toto vše zvyšuje riziko zánětu (ztukovatění) jater. Pokud je tento stav dlouhodobý a závažný, může vést k cirhóze, trvalému zjizvení jater nebo dokonce jejímu selhání. Každý pátý člověk má stukovaná játra.

Většina jaterních onemocnění však probíhá skrytě. Lékař onemocnění často odhalí zcela náhodně, většinou během preventivní prohlídky, na základě zvýšených jaterních testů z krve. Přečtěte si v našem starším blogu, co nám říkají hodnoty jaterních enzymů.

Pomoc pro „nemocná játra“

Když játra nejsou fit a „ucpává ji tuk“, přirozeně jí pomůže snížení hmotnosti. To pozitivně ovlivňuje také přidružené zdravotní problémy jako cukrovka, vysoký krevní tlak či bolesti kloubů.

Radikální diety však nejsou na místě, protože tělo a imunitu oslabují a kromě jiných zdravotních problémů mohou způsobit také žlučové kameny. Při „léčbě“ jater bychom se proto měli zaměřit na zdravý životní styl – konzumaci zdravé stravy, dostatečný spánek či zdravý pohyb. Toto vše pomůže našemu tělu snižovat hladiny toxinů, což velmi prospívá i játrům.

 

Pomoc pro nemocná játra

 

Zbavte se toxinů díky přírodě

Zdraví jater nám pomohou podpořit i dary přírody. Při očistě organismu a jater se doporučuje mrkvová, červená řepa či jablečná šťáva, která podporují i zdravé trávení. Důležitý je i dostatečný pitný režim, který podpoříme například pitím zeleného čaje, a ani kávičkáři se nemusí omezovat – v malém množství totiž kofein působí na zdraví jater pozitivně. Káva prokazatelně snižuje riziko vzniku chronických i tukových onemocnění, a dokonce i rakoviny jater.

Do jídelníčku bychom si měli zařadit i grep, který obsahuje naringin a naringenin, antioxidanty, které játra chrání. I hrozny, borůvky či brusinky obsahují látky, které tento detoxikační orgán pomáhají chránit a v našem těle dokáží snižovat zánět.

Chceme-li se stravovat zdravě, neměli bychom zapomínat na konzumaci superpotravin, jakými jsou například i zcela „obyčejný“ česnek, řepa, luštěniny, ovesné vločky, brokolice či probiotické jogurty.

Játra ochrání bylinky

Nejen zdravou stravou umíme podpořit zdraví našich jater. Pomohou nám také léčivé bylinky. Unikátní kombinaci látek a bylin, které mají blahodárné účinky na funkci jater, ukrývá lipozomální jaterní booster. Jeho základem je ALTILIX™ vyráběný z extraktu listů artyčoky, které se již od nepaměti používají v bylinářství při problémech s játry, vysokým cholesterolem, jakož i pro celkovou detoxikaci těla.

Jaterní booster dále obsahuje ostropestřec mariánský a glutathion. Ostropestřec má příznivý vliv na regeneraci jaterního parenchymu, pomáhá při obnově jaterních buněk a podporuje jejich činnost. Kromě toho působí silně antioxidačně, čímž podporuje imunitní i trávicí systém a jeho užívání se projeví také na zlepšení stavu pokožky.

Glutathion svými antioxidačními účinky chrání tělo před poškozením jater, poruchami imunity a také nervového systému. Tuto silnou trojici jsme v boostru doplnili o kurkumovník pečující o správné fungování trávicího systému a selen posilující imunitu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita