Sezónní vypadávání vlasů – mýtus nebo realita?

Léto je úžasné - je to období, kdy se cítíme krásní a plní života. A platí to i pro naše vlasy – během léta se vlasy zdají být hustší, lesklejší a celkově vypadají zdravěji. Když však léto skončí a my zpozorujeme, že naše „letní hříva“ začíná řídnout, nemusíme hned podléhat panice. Je totiž naprosto normální, že po létě začnou vlasy vypadávat ve větší míře.

Sezónní vypadávání vlasů – opravdu nám na podzim vypadává víc vlasů?

Naše vlasové folikuly procházejí normálním růstovým cyklem, během něhož je v jakékoli chvíli až 90% vlasů v anagenní fázi cyklu, tedy ve stádiu růstu. Tato růstová fáze vlasu trvá dva až šest let. Zbývajících 10% prochází telogenní fází, jsou tedy ve stádiu „klidu“. Právě během fáze odpočinku se naše tělo „zbavuje“ již zcela vzrostlých vlasů, aby tak vytvořilo prostor pro růst nových. A proto nám vlasy vypadávají.

 

Sezónní vypadávání vlasů

 

Za podzimní vypadávání vlasů může evoluce

V průměru vypadne člověku každý den 50 až 100 vlasů, ale většinou si toho nikdo z nás ani nevšimne. S příchodem podzimu se ale mění také cyklus růstu našich vlasů. Pokožka hlavy začne vlasy uvolňovat asi čtyřikrát rychleji, než tomu bylo během léta.

 

Zdá se, že za sezónní vypadávání vlasů může evoluce – příroda si během léta vytvořila způsob, jak ochránit pokožku hlavy před horkým letním sluncem a škodlivým UV zářením, a to „hustší hřívou“. Když se počasí ochladí a slunce je na podzim méně intenzivní, taková ochrana již není moc potřebná a vlasy tak na podzim vypadávají ve větší míře.

Jak zabránit nadměrnému vypadávání vlasů na podzim

Téměř všechny ženy, ale stejně i muži, ztrácejí během podzimních měsíců více vlasů než v kterémkoli jiném období roku. I když je tento proces naprosto normální, někdy se může stát, že ztráta vlasů je viditelná až do té míry, že si jí začne všímat i vašeho okolí. Pokud se kvůli tomu cítíte nepříjemně a nechcete čekat, až se cyklus růstu vašich vlasů vrátí do normálu, máme pro vás pár tipů, díky kterým se vaše vlasy po přibližně šesti týdnech podzimního vypadávání vrátí silněji než kdykoli předtím.

Základem je zdravá strava plná vitamínů

Ano, iu vlasů platí, že pestrý a vyvážený jídelníček podpoří jejich zdraví. Pokud jste si dosud mysleli, že vlasy stačí vyživovat jen zvenčí, tedy pomocí různých speciálních kúr, masek či vlasových sér, mýlíte se. Dodejte prostřednictvím stravy vašim vlasům živiny, které pro svůj růst potřebují. A které to jsou?

Vaše strava by měla obsahovat dostatek bílkovin, které najdeme v kvalitním mase, plnotučném mléce a mléčných výrobcích. I vlasy potřebují kvalitní tuky – vyhýbejte se proto smaženým jídlům a polotovarům, které jsou navíc plné škodlivých přísad. Zaměřte se na potravu s obsahem vitamínu A (kvalitním zdrojem jsou potraviny živočišného původu jako játra, mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, i rostlinné zdroje jako mrkev, meruňky či rajčata), vitamínu E (zdrojem je špenát, oříšky, semínka, mango i rajčata) a vitamínu D3 (najdeme jej v kvalitních mořských rybách jako treska, tuňák a losos, ale i vaječném žloutku).

Z minerálů našim vlasům prospívá dostatek zinku, mědi i železa, důležitý je koenzym Q10, selen i kolagen. Dostatek minerálů a stopových prvků v našem těle zajistí pravidelné užívání lipozomálního Minerál komplexu, který svým unikátním složením obohaceným o vitamín D3 pokrývá velké spektrum minerálů, které zajišťují správný chod životně důležitých procesů v těle a podporují i zdraví vlasů. Vedle zdravého jídelníčku nezapomínejte na pitný režim, naše vlasy totiž až z 24% tvoří voda.

Vlasům pomůže i meditace

Zní to zvláštně? Ne, meditace neslouží jen k uvolnění naší psychiky a zrelaxování těla, ale dokáže podpořit i zdraví vlasů. Ptáte se jak? Pokud je v našem každodenním životě přítomno nadměrné množství stresu, dochází ke stažení cév, což následně brání živinám, aby se v dostatečném množství dostávaly do vlasů. Proto platí, že čím více stresu máme, tím méně jsou naše vlasy vyživeny. Nebo tedy, že „ze stresu vypadávají vlasy“.

Zkuste se proto seznámit se meditačními technikami, které podpoří zdraví vašeho organismu a přispívají k životní pohodě, zlepšují kvalitu spánku a v neposlední řadě podpoří zdraví vlasů.

 

Ztráta vlasů zdraví

 

Když zdravá strava nestačí

Stále častěji se stává, že ani zdravý jídelníček nedokáže našemu tělu zajistit dostatek živin. Je tomu tak i proto, že kvalita potravin se rapidně snižuje a ovoce a zelenina obsahují kromě potřebných vitamínů a minerálů také množství nežádoucích a pro naše tělo škodlivých látek. Co s tím?

„Béčko“ proti vypadávání vlasů

Pokud v těle nemáme dostatek biotinu, tedy vitamínu B7, náš organismus nám to dá najevo i zvýšeným vypadáváním vlasů. Biotin podporuje tvorbu aminokyselin, tedy stavebních prvků proteinů. Jelikož naše vlasy tvoří aminokyseliny a protein keratin, díky přítomnosti biotinu v organismu jej naše vlasy mají dostatek. Biotin je součástí lipozomálního B-komplexu.

Železo pro silné a zdravé vlasy

Železo patří mezi minerální látky, které náš organizmus potřebuje již v prenatálním období. Pro dýchání buněk v našem těle je klíčové, neboť jeho hlavním úkolem je přenos kyslíku krví z plic do tkání. Pokud v těle nemáme dostatek železe, obvykle se to projevuje jako zvýšená únava, naše pokožka je bledá, lámou se nám nehty a vypadávají vlasy.

Zvýšené vypadávání vlasů je způsobeno tím, že při nedostatku železa se náš organismus rozhodne upřednostnit ty nejdůležitější orgány. Dodávky železa se proto z vlasových kanálků přesunou do jiných oblastí, čímž vlasy ztrácejí potřebné živiny, jsou slabé a vypadouvají. Vyzkoušejte lipozomální železo obohacené o vitamín C a vitamíny skupiny B, které podpoří nejen vaši imunitu, ale i zdraví vlasů.

Zinek nejen na imunitu

Zinek hraje klíčovou roli pro správné fungování imunitního systému. Ovšem je třeba si uvědomit, že pokud je naše obranyschopnost organismu nedostatečná, ohroženy jsou i naše vlasy. Zinek má antioxidační vlastnosti a navíc posiluje folikuly vlasů, díky čemuž zdravé vlasy jen tak lehce nevypadnou.

Také selen je důležitým antioxidantem, který posiluje imunitní systém a jeho nedostatek může brzdit schopnost růstu vlasů, což následně vede k jejich nadměrnému vypadávání. Liposomální zinek a selen má tu nejvyšší vstřebatelnost a podpoří vaši imunitu a růst vlasů.

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita