Vitamin D – kdy je nejvhodnější doba k jeho užití?

Pandemie koronaviru zvýšila povědomí o potřebě vitamínu D, jehož nedostatek nemá negativní dopady jen na naši imunitu, ale ovlivňuje i zdraví kostí, naši náladu či kvalitu spánku. Adekvátní doplňování vitamínu D prostřednictvím doplňků výživy můžeme považovat za jednoduché a levné opatření, které našemu organismu přináší zdravotní benefity. Je však třeba vědět, kdy má z užití tohoto „slunečního vitamínu“ naše tělo největší prospěch.

Sluneční vitamin

Díky potravě (například vaječným žloutkům či mastným rybám) umíme našemu tělu zajistit jen 5 až 10 % vitamínu D. Jeho hlavním zdrojem by mělo být dostatečné vystavování se slunci, kdy si jej náš organismus přirozeným způsobem vytváří sám. I proto se mu říká „sluneční vitamín“. Množství syntetizovaného vitamínu D v organismu závisí na mnoha faktorech (např. na ročním období, nadmořské výšce, věku, množství smogu v ovzduší, typu pokožky a podobně).

 

Slunečný vitamin

 

S nadcházejícím sychravým podzimním počasím a následnou zimou ale nastává problém. V našem mírném pásmu je totiž vlnová délka UVB paprsků během pozdního podzimu, zimy a časného jara nedostatečná, slunce je příliš nízko a paprsky dopadají pod takovým úhlem, že se „déčko“ v kůži netvoří, resp. tvoří se ho jen velmi málo.

Kdy během dne bychom měli užít „déčko“?

Jelikož vitamin D je rozpustný v tucích, nejvhodnější je užít ho během jídla – ideální hned ráno během zdravé a výživné snídaně. Pokud vám to ale váš denní režim nedovoluje, je v pořádku, pokud si zvyknete na užívání „déčka“ i během oběda. Důležité je, aby jídlo, které právě konzumujete, bylo bohaté na kvalitní tuky.

Ať už užijeme vitamín D ráno nebo během oběda, důležité je vybudovat si pravidelnost. Tento „sluneční vitamín“ bychom měli mít během přípravy jídla vždy „po ruce“, aby se jeho ranní nebo polední užívání stalo pro nás rutinou. Určitě není vhodné užívat vitamín D nalačno – může to vést k bolesti žaludku či trávicím obtížím.

Dokáže vitamin D zlepšit kvalitu spánku?

Tak, jak má užívání vitamínu D pro náš organismus obrovské benefity, může nám také uškodit. A to právně tehdy, rozhodneme-li se užívat ho večer. „Déčko“ totiž potlačuje melatonin, což se projeví na zhoršení kvality našeho spánku.

Stejně ale platí, že i nedostatek vitamínu D se projevuje ve zhoršení kvality spánku. Rozhodnete-li se začít pravidelně užívat „déčko“, je velmi důležité užívat ho, jak již bylo zmíněno, během dne, ne večer.

 

Vitamin D

Sáhněte po lipozomech

Jak víme, „déčko“ patří do skupiny vitamínů rozpustných v tuku. Speciálním postupem se molekuly lipozomálního vitamínu obalí molekulami tuku (lecitinu), čímž se vytvoří fosfolipidový obal, díky kterému dokáže vitamín D3 přímo přestoupit přes střevní stěnu do lymfatického systému a do krve. Kromě toho jej takový tukový obal chrání před rychlým rozkladem v játrech.

Lipozomální vitamín D3 má proto nejlepší možnou vstřebatelnost ze všech forem doplňků výživy. Náš Vitamin D3 liposomal plus se do lipozomální formy získává z lišejníku islandského, který roste v čistém, vysokohorském prostředí a je jedním z nejkvalitnějších zdrojů tohoto vitamínu.

Foto: Shutterstock
Text: Redakce