Zvýšené jaterní testy? Co to znamená?

Většina jaterních onemocnění probíhá skrytě. Lékař onemocnění jater často odhalí zcela náhodně, většinou během preventivní prohlídky, na základě zvýšených jaterních testů z krve. Co nám říkají hodnoty jaterních enzymů?

Onemocnění jater někdy lékař spatří na první pohled

I když nemocná játra nebolí, často se stává, že praktičtí lékaři umí některé pacienty s onemocněním jater odhalit již od dveří ambulance. Jsou to zejména obézní pacienti, pacienti s cukrovkou nebo s poruchou metabolismu tuků.

Typickými znaky pokročilejšího onemocnění jater jsou zežloutnutí a svědění kůže (následkem ukládání žlučových kyselin do kůže), voda v břiše, bolest pod pravým žebrovým obloukem, nadýmání, pobolívání kloubů či svalů a říhání (nebo různé jiné poruchy trávení). Dohromady se všem těmto příznakům říká metabolický syndrom.

"Pacienti s takovými příznaky mají téměř s jistotou ztukovatění jater, tzv. steatózu," říká MUDr. Diana Baranová, praktická lékařka pro dospělé.

Jak a kde si můžete dát vyšetřit játra

Od roku 2017 je v náplni preventivní prohlídky u praktického lékaře také vyšetření jaterních testů a ty následně mohou lékařům napovědět o onemocnění jater. Ke standardní náplni takové prohlídky patří vyšetření krevního obrazu, cukru, hladiny tuků a cholesterolu v krvi a již zmíněné jaterní parametry. Pokud jsou zvýšeny, lékař pokračuje dalšími testy.

Praktický lékař může například vykonat i sérologii virových hepatitid, kdy z krve zjišťuje, zda pacient nemá infekční zánět jater, který ji poškozuje. Například hepatitidou C, proti které nelze očkovat, mohou trpět dárci krve nebo pacienti, kteří dostali transfúzi před rokem 1992, ale i lidé s tetováním či piercingem provedeným v nehygienickém prostředí. Často nikdo z těchto lidí o onemocnění netuší.

 

Zvýšené jaterní testy Onemocnění jater jaterní enzymy

Kdy vyhledat specialistu

Praktický lékař může pacienta odeslat také na sonografické vyšteření (USG) břicha se zaměřením na játra. Genetická onemocnění jater jako Wilsonova choroba či jiná závažná stadia poškození jater v podobě pokročilé fibrózy a jaterní cirhózy již patří do rukou specialisty, hepatologa.

„Ztukovatění jater je ještě plně zvrátitelné a i ve stádiu fibrózy jsou játra do velké míry schopna fungovat,“ říká MUDr. Diana Baranová. „Pacienti s komplikacemi jaterní cirhózy, jako je přítomnost vody v břišní dutině, nebo s karcinomem jater potřebují limitovanou léčbu z rukou specialistů, jakými jsou hepatologové.“

V nejbližší budoucnosti by se měl uskutečnit rozsáhlý program Sirius 21+, který vznikl zejména z iniciativy Banskobystrického hepatologického centra, a jeho cílem je komplexně zmapovat situaci v oblasti jaterních diagnóz na Slovensku.

Játra si „nerada vypijí“

Velmi častou příčinou poškození jater je v našich zeměpisných šířkách alkohol, ale ani zdaleka to není jediná příčina. „Ztukovatění jater už pozorujeme i u mladších lidí často jen s nevelkou nadváhou, kteří však mají nezdravý životní styl - konzumují jídla rychlého občerstvení, mražené polotovary, často mastná a smažená jídla, slazené nápoje s obsahem fruktózy a k tomu si často dají skleničku. Takoví mohou onemocnět i v relativně mladém věku,“ upozorňuje Diana Baranová.

A co léky?

Je dobré mít na paměti, že až za 40 % případů akutního selhání jater může paracetamol, který obsahuje řada volně prodejných léčiv na snižování bolesti a horečky. Paracetamol je navíc velmi nebezpečný v kombinaci s alkoholem!

Zvýšené jaterní testy, a co teď?

Možná ani netušíte, co všechno vám může zvýšit jaterní testy. K jejich jednorázovému zvýšení totiž může dojít i z určitých „nevinných příčin“. Nemusí jít vždy jen o onemocnění. Patří sem například:

  • nadměrná fyzická zátěž, například intenzivní cvičení
  • dehydratace organismu
  • zvracení
  • chřipková (nebo jiná virová) infekce
  • dieta s vysokým obsahem karbohydrátů (čili sacharidů, cukrů)

„Před odběrem krve na jaterní testy je proto vhodné dva až tři dny intenzivně necvičit, nezatěžovat organismus a nepřijít na vyšetření hned po nemoci,“ zdůrazňuje odbornice. Zvýšení jaterních enzymů (ALT, AST) může způsobit i dieta s vysokým obsahem sacharidů.

Jak číst výsledky jaterních testů?

Hodnoty jaterních enzymů lékař získá z krve pacienta. Při testech sleduje tyto enzymy:

  • Alaninaminotransferáza (ALT)
  • Aspartátaminotransferáza (AST)
  • Gamaglutamyltransferáza (GMT)
  • Alkalická fosfatáza (ALP)
  • Bilirubin (žlučové barvivo)

Co nám tedy říkají naměřené hodnoty jaterních enzymů?

  • AST > ALT například při nadměrném pití alkoholu nebo předávkování paracetamolem
  • AST : ALT = 3: 1 velmi specifické pro nadměrnou konzumaci alkoholu
  • ALT > AST časté při virové nebo autoimunitní hepatitidě (zánět jater) nebo při zanícených ztukovatěných játrech
  • GMT a ALP > ALT a AST mohou svědčit pro stenózy (zúžení, zhoršení průchodnosti) žlučových cest

Jak můžeme podpořit zdraví našich jater?

Unikátní kombinaci látek a bylin, které mají blahodárné účinky na funkci jater, ukrývá lipozomální jaterní booster. Jeho základem je ALTILIX™ vyráběný z extraktu listů artyčoku, které se již od nepaměti používají v bylinkářství při problémech s játry, vysokým cholesterolem i na celkovou detoxikaci těla. Kromě toho podporují také vylučování žluči a mají i silnou hepatoprotektivní a cholereticko-cholagogovou aktivitu.

Dalšími složkami boosteru jsou ostropestřec mariánský a glutathion. Ostropestřec má příznivý vliv na regeneraci jaterního parenchymu, pomáhá při obnově jaterních buněk a podporuje jejich činnost. Kromě toho ostropestřec působí silně antioxidačně, čímž podporuje imunitní i trávicí systém, a jeho užívání se projeví i na zlepšení stavu pokožky.

Glutathion svými antioxidačními účinky chrání tělo před poškozením jater, poruchami imunity a také nervového systému. Tuto silnou trojici jsme v boostru doplnili o kurkumovník pečující o správné fungování trávicího systému a selen posilující imunitu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita