Věděli jste, že stres může být pro nás i pozitivní? Většinou nám však škodí

Přítomnost stresu v našem životě může být velmi zatěžující, ale je zcela přirozená. V průběhu vývoje života na Zemi se u živých organismů vyvinuly složité systémy stresové reakce, které nám pomáhají zvládat situace, v nichž se cítíme ohroženi nebo které nám způsobují velké potíže. Stres může být do jisté míry pozitivní, ale pokud je ho příliš mnoho, projeví se to negativně na našem zdraví.

Pozitivní stres

Stres může být skutečně prospěšný, ale pouze tehdy, není-li ho v našem životě příliš mnoho a máme ho pod kontrolou. V opačném případě jde o chronický stres, který takříkajíc kontroluje (ovládá) nás a my na podněty, které v nás vyvolávají napětí, reagujeme neadekvátně. Organismus, který je dlouhodobě vystavován nekontrolovanému stresu, to pocítí na zhoršené zdravotní kondici. Stres se totiž podepisuje pod vznik řady nemocí, které postihují kardiovaskulární systém, imunitu i psychické zdraví.

Naše tělo ne vždy vnímá stres jako něco negativního. Existují situace, kdy má na nás pozitivní vliv. Jednoduchým příkladem je jakákoli sportovní aktivita. Pro naše tělo totiž představuje stresový podnět. Během cvičení posilujeme kardiovaskulární systém i metabolismus, zvyšujeme si nejen fyzickou, ale i mentální kondici a celkový výkon. Cvičení je pro náš organismus jistou formou stresu, která má ale pro naše tělo spoustu benefitů a kterou vnímáme jako něco pozitivního a příjemného.

Stresové hormony

Pokud se ocitneme ve stresové situaci, která na nás působí stresující, nadledvinky začnou vylučovat dva stresové hormony, které nám pomáhají danou situaci zvládnout. Jedná se o adrenalin a kortizol.

K tomu, abychom dokázali překonat zátěžovou situaci, je nezbytný adrenalin. Jedná se o hormon, který zvyšuje krevní tlak a činnost srdce. Po překonání stresové situace se vylučování adrenalinu vrátí do normálu. Avšak při chronickém stresu naše srdce stále pracuje velmi rychle a hladina adrenalinu je vysoká, což může vést k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, zvýšenému riziku mrtvice nebo srdečního infarktu

Druhým stresovým hormonem je kortizol, jehož příliš vysoká hladina může vést k poškození mozku a rozvoji psychických poruch.

 

Väčšinou nám stres škodí pozitivny stres prejavy stresu

Projevy stresu

V životě člověka jsou období, kdy je stresových podnětů zkrátka příliš mnoho. Jsou-li velmi intenzivní, přetrvávají dlouho a my si s nimi nevíme rady, mohou se na nás začít projevovat negativní důsledky stresu – změny nálady, podrážděnost, pocit úzkosti, depresivní nálady, bolesti hlavy či nespavost.

Během zátěžových situací, které v nás vyvolávají stres, spotřebuje náš organismus až 20krát více hořčíku. Proto se mu také říká antistresový minerál a v období zvýšeného stresu či napětí nám dokáže užívání magnézia pomoci.

Stres neškodí pouze naší psychice

Během stresové reakce produkují játra glukózu navíc, aby tělu dodala energii. Při chronickém stresu tělo nemusí být schopno zvýšené množství glukózy v krvi zpracovat a vzniká zde riziko rozvoje diabetu druhého typu.

Stres negativně ovlivňuje i naše trávení. Kromě pocitu refluxu či pálení žáhy způsobuje i průjmy nebo zácpu.

Dlouhodobé či příliš časté vylučování stresových hormonů oslabuje náš imunitní systém a snižuje odolnost organismu vůči patogenům. Je prokázáno, že během stresu se z nemoci či úrazu zotavujeme podstatně déle.

Pozor na riziko infekce pohlavních orgánů

Chronický stres ovlivňuje i naše pohlavní ústrojí. U mužů dlouhotrvající stres snižuje tvorbu testosteronu, což má za následek pokles tvorby spermií a může vést k erektilní dysfunkci až impotenci.

U žen má stres výrazný vliv na menstruační cyklus, kdy dochází k nepravidelné menstruaci, výrazné změně intenzity krvácení nebo zvýšené bolesti.

Chronický stres navíc u obou pohlaví zvyšuje riziko infekce pohlavních orgánů.

Zvládněte stresové situace lépe

Život bez stresu není možný. Pro naše zdraví je ale zásadní zvládat stresové situace a nenechat se stresem ovládat.

Prvním krokem je zaměřit se na faktory, které v nás stres vyvolávají, a pokusit se jim co nejčastěji vyhnout. Pokud se jim ale vyhnout nedá, musíme nalézt způsob, jak se s nimi vyrovnat.

Mnoha lidem pomáhá změnit svůj životní styl a zaměřit se na zdravé stravování, je třeba dopřát si dostatečný noční spánek, pravidelně se věnovat sportovní aktivitě, setkávat se s rodinou či přáteli, ale i dostatečně odpočívat a vyhýbat se alkoholu a kofeinu.

Ashwagandha podporuje zdravou stresovou reakci

Ashwagandha je přírodní adaptogen, který snižuje oxidační stres a tím, že snižuje stresový hormon kortizol, podporuje zdravou stresovou reakci.

Adaptogeny ovlivňují procesy v organismu tak, aby se vytvořila odolnost organismu proti nepříznivým vlivům.

Chronický stres způsobuje sníženou tvorbu testosteronu, což může mít za následek problém s otěhotněním. Užívání Ashwagandhy může pomoci ke zvýšení produkce testosteronu a podporuje sexuální a reprodukční zdraví.

Foto: Shutterstock
Text: Avita