Probiotika zlepšují náladu i kognitivní funkce

Všichni dobře víme, že naše trávení pomohou „dát dohromady“ probiotika. Ty však dokážou víc než jen zlepšit zdraví vašich střev. Nepřímo totiž zlepšují zdraví mozku.

 

 Probiotika zlepšují náladu i kognitivní funkce

 

Střevo a mozek jsou propojeny

Jak je to možné? Vědecké výzkumy poukazují na fakt, že střevo a mozek jsou propojeny. Děje se to prostřednictvím biochemické signalizace mezi nervovým systémem v trávicím traktu a centrálním nervovým systémem, který zahrnuje také mozek. Primárním informačním spojením mezi mozkem a střevem je bloudivý nerv. Učili jsme se o něm i ve škole, jedná se o nejdelší nerv v těle.

Střevo je „druhý mozek“

Střevo produkuje množství stejných neurotransmiterů jako mozek, například serotonin či dopamin, které hrají klíčovou roli při regulaci nálady. I když při náladě se mylně domníváme, že ji „řídí“ mozek, ve skutečnosti se odhaduje, že až 90 % serotoninu se tvoří právě v trávicím traktu.

Když jsme ve stresu a „máme po náladě“, mozek vysílá varovné signály do střeva. V napětí hladina kortizolu stoupá, což může negativně ovlivňovat trávení. Důsledkem jsou zažívací potíže či nadýmání, nebo dokonce závažnější gastrointestinální problémy.

Pomáhá střevo mozku?

Zvýšené hladiny kortizolu jsou mimo jiné zodpovědné i za zpomalení metabolismu a přibývání na váze. Přirozeně to funguje tak, že střevo pomáhá regulovat chuť k jídlu tím, že mozku vyšle signál, kdy je čas přestat jíst. Asi 20 minut po jídle produkují střevní mikroby proteiny, které dokáží potlačit chuť k jídlu.

 

 Jak ovlivňují mozek probiotika

 

Jak ovlivňují mozek probiotika?

Některé vědecké výzkumy uvádějí, že probiotika mohou pomoci zlepšit náladu a kognitivní funkce, dokonce snížit stres a úzkost.

Počet duševních chorob v naší společnosti neustále roste. Existuje řada vědeckých studií, jejichž výsledky opakovaně potvrzují, že střevní flóra lidí s duševními chorobami se drasticky liší od flóry zdravých lidí. Zároveň tyto studie mluví o tom, že střevní bakterie ovlivňují zdraví mozku.

Znamená to, že změna střevních bakterií, nebo přesněji pozitivní změna složení střevního mikrobiomu, může zlepšit zdraví mozku.

Probiotika plus vláknina

Střevní mikroflóra je komplexní ekosystém, ve kterém mikroorganismy žijí v symbióze a navzájem kooperují. Vědci předpokládají, že v tomto ekosystému žije 500 – 1000 různých druhů bakterií. Přestože se složení střevní mikroflóry formuje již v dětství, stres, nezdravý životní styl i užívání antibiotik mohou toto složení narušit. Tehdy je vhodné posílit střevní mikroflóru a sáhnout po probiotikách.

Ne všechna probiotika jsou však stejná. Dnes už dokonce existuje skupina probiotik, která ovlivňují mozek, a označují se jako „psychobiotika“.

Naše probiotika jsou vhodná i pro podporu udržení tělesné hmotnosti a jsou vhodná i pro děti již od 3 let či těhotné i kojící ženy.

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita