Dar krve je darem života, dárci ale musí mít dostatek železa

Valentýnská kapka krve s cílem oslovit zejména prvodarce se zvykne konat vždy v polovině února, logicky ve dnech kolem Valentýna, svátku zamilovaných. Krev však nemocnice potřebují po celý rok.

 

Dar krve je darem života, dárci ale musí mít dostatek železa

 

Darování krve je skutečný dar života, který zdravý člověk může poskytnout nemocnému či zraněnému. Je to prospěšný, dnes velmi bezpečný, jednoduchý humánní krok. Projev lidskosti.

Celé darování krve trvá od registrace až po odchod domů asi hodinu. Samotný odběr celé krve trvá 5 až 15 minut, během kterých dárce daruje 450 ml krve. Krev se pak zpracuje (rozdělí na jednotlivé složky), které pomohou zachránit lidské životy.

Co je krev?

Krev je červená tekutina, kterou tvoří krevní plazma. V ní plavou krevní buňky, a to:

  • červené krvinky (erytrocyty),
  • bílé krvinky (leukocyty),
  • krevní destičky (trombocyty).

Červené krvinky, tzn. přenašeče kyslíku, zachraňují pacientům život během operací a po úrazech. Krevní plazma je určena pro lidi trpící poruchami srážení krve. Třetí složka, krevní destičky, zastavuje krvácení při řezných poraněních a při otevřených krváceních. Často se podávají i pacientům trpícím nádorovými onemocněními a také lidem po transplantaci.

Druhy odběrů – odběr celé krve

Při běžném darování krve se dárci odebírá 450 ml krve (někdy méně). Zvolí se vhodná žíla, provede se vpich a krev se nechá spontánně odtékat do odběrového vaku. Dárce dostane do ruky gumovou pomůcku, často míček a jeho mačkáním urychlí odběr. Celý proces trvá přibližně 10 minut. Takto celou krve mohou muži darovat každé tři měsíce a ženy každé čtyři měsíce.

Druhy odběrů – odběr krvinek

Nejčastěji se provádí odběr krevních destiček, vzácněji červených krvinek. Odběr trvá podle typu přístroje 40-90 minut. Obvykle se takový transfuzní lék připravuje cíleně pro určitého pacienta. Potřebná je i přesná organizace odběru, jelikož trombocytové koncentráty mají krátký exspirační čas. Dárce může odběr absolvovat každých 14 dní, nejvýše však 12krát ročně. Snížený počet krevních destiček se u dárce upraví do 48 hodin.

Druhy odběrů – odběr krevní plazmy

Odebírá se krev od dárce, přičemž se separuje krevní plazma a krvinky se vracejí dárci zpět do krevního oběhu. Celý odběr trvá 25-40 minut. Celkový objem odebrané krevní plazmy představuje asi 650 ml. Krevní plazma se v oběhu obnovuje a doplňuje již během hodin až dní, proto je možné ji darovat každých 14 dní, celkem do deseti litrů ročně. Přestože na Slovensku se výlučně odběr krevní plazmy neprováděl, aktuálně je to možné ve třech nemocnicích ze sítě Svět zdraví na východě Slovenska.

 

Druhy odběrů - odběr celé krve

 

Neznáte svou krevní skupinu?

Pokud neznáte svou krevní skupinu, v rámci jednoho z prvních vyšetření s cílem dárcovství se ji dozvíte. Každá odebraná krev dárce se testuje a určuje se z ní krevní skupina a Rh faktor. Nejvzácnější je na Slovensku AB Rh negativ. Má ji jen 1,2% lidí. Dárce musí mít minimálně 50 kg, věk od 18 do 60 let a musí být zdravý.

Dárce krve musí mít dostatečně vysokou hladinu hemoglobinu, krevního barviva, které krve dodává její ohnivý odstín. Hemoglobin se nachází v červených krvinkách a přenáší kyslík. Sníží-li se hladina hemoglobinu nebo poklesne-li množství červených krvinek pod hranici normálu, zhoršuje se zásobování tkáně kyslíkem. Tomuto stavu říkáme chudokrevnost, neboli anémie.

Jaká je průměrná hladina hemoglobinu v krvi?

Hladina hemoglobinu se mění – závisí na věku i pohlaví. U mužů je průměrná hodnota 155 gramů na litr, u žen 143 gramů na litr. Podle WHO je anémie chorobný stav, při kterém poklesne hemoglobin pod 130 g/l u mužů a pod 120 g/l u žen. Anémii lze zjistit z vyšetření krevního obrazu. Ze vzorku krve lze zjistit nejen výšku hemoglobinu, ale také hladinu železa a stav jeho zásob ve tkáních. Aktuální hladinu železa ovlivňuje mnoho faktorů. Hladina železa někdy může být nízká i během akutní infekce. Proto je tato hodnota orientační a je třeba ji zhodnotit v kontextu parametrů zásob železa.

Při darování krve se snižují zásoby železa. Výzkumy dokonce potvrdily, že až 10 % dárců krve, kteří mají normální hladinu hemoglobinu a jsou akceptováni k odběru krve, má tzv. skrytý nedostatek železa. Jak se projevuje? Únavou, sníženým fyzickým, ale také psychickým výkonem. Pokud tento tzv. latentní nedostatek železa přetrvává delší dobu, rozvine se anémie. Pravidelným dárcem se vymstí právě ve stravě chybějící železo a vitamíny. Pro krvetvorbu jsou nejdůležitější vitamín C, kyselina listová, vitamín B6 a vitamín B12. Bez přítomnosti těchto vitamínů by se červená krvinka nevytvořila, i kdyby měla k dispozici velkou zásobu železa.

Jak doplnit železo

Dárci krve by měli doplňovat železo zejména stravou - potravinami s jeho vysokým obsahem. Zejména jsou-li dárci krve vegetariáni či vegani, může se stát, že budou mít opravdu nedostatek železa. Zejména tehdy, ale i preventivně, je třeba uvažovat o jeho doplňování v dobře vstřebatelné lipozomální formě v kombinaci s vitamíny, které jeho vstřebávání zvyšují a podporují novotvorbu červených krvinek.

Vyzkoušejte naše lipozomální přírodní železo z listů Curry v unikátní super kombinaci s vitamíny C, nejmodernější aktivní formou kyseliny listové (B9), vitamínem B12 metylkobalaminem pro maximální využití železa v organismu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita