Spaní s ponožkami jaké přináší benefity

Spaní s ponožkami je tématem pro dlouhou diskusi – jsou lidé, kteří nedají na spaní s ponožkami dopustit, a jsou takoví, kteří milují pocit „holých“ nohou. Ať už patříte do první nebo druhé skupiny, možná vás zajímá, jak to vidí věda. Měli bychom spát s ponožkami, nebo raději ne? Má to pro nás zdravotní výhody? A pokud ano, přispějí ponožky k lepšímu spánku?

 

Spaní s ponožkami jaké přináší benefity

 

Spaní s ponožkami urychluje usínání

Pokud si dáte ponožky na spaní, vaše nohy zahřejí, díky čemuž se zvýší krevní oběh, sníží tělesná teplota a do mozku se vyšle signál, že je čas jít spát.

Nošení ponožek do postele je prospěšné pro proces distální vazodilatace. Pokud jsou vaše nohy studené, může se tělesná teplota zvýšit. Děje se to proto, že vaše tělo posílá více krve (a také tepla) do okrajových částí těla, jakými jsou například nohy, aby je udrželo v teple. Když spíte s ponožkami, vaše nohy jsou teplejší, což napomáhá rozšiřovat krevní cévy stažené v chladu. To nám umožní uvolnit více tepla přes pokožku a ochladit zbytek těla a my dokážeme rychleji usnout.

S ponožkami si pospíte déle

Šest mužů se zúčastnilo studie, během níž byli sledováni za dvou různých podmínek – spaní s ponožkami a bez nich. Studie zjistila, že tito muži spali s ponožkami o 32 minut déle než bez nich, s ponožkami usínali v průměru o 7,5 minuty rychleji, a během spánku se vzbudili 7,5krát méně než ti, kteří ponožky na spaní nenosili.

Spánek s ponožkami vám tedy může pomoci rychleji usnout, ale také spát déle. Děje se to proto, že naše tělo prochází během dne různými fázemi zahřívání a ochlazování na základě našeho cirkadiánního rytmu. Před spaním se naše tělo přirozeně ochlazuje. Výsledky studie z roku 2007 naznačují, že zahřátí nohou před spaním může pomoci snížit tělesnou teplotu a rychleji usnout.

Ponožky a menopauza

Mnohé ženy si myslí, že spaní s ponožkami jejich tělo ještě více zahřeje a zvýší tak frekvenci návalů horka během menopauzy. Opak je však pravdou – teplé nohy zvyšují krevní oběh, který stabilizuje tělesnou teplotu a frekvenci návalů tepla může pomoci snížit.

Během spánku může tělo ženy v menopauze vysílat signály k zahřátí v důsledku nerovnováhy hormonů, která způsobuje návaly horka. Zakrytí chodidel ponožkami může pomoci regulovat průtok krve, čímž pomůžete udržet si stabilní teplotu.

Spaní v ponožkách zlepší váš orgasmus

Trápí-li vás suché a popraskané paty, může to být způsobeno neustálým vystavením chladnému a suchému vzduchu, který vysušuje i pokožku nohou. Zkuste spánek v ponožkách a předtím, než si ponožky obujete, si nohy navlhčete například hydratačním krémem. To by mělo pomoci udržet vlhkost a zlepšit jemnost pokožky chodidel během spánku.

 

S ponožkami si pospíte déle

 

Kromě lepšího spánku může nošení ponožek do postele zlepšit také váš sexuální život. Malá evropská výzkumná studie dospěla k závěru, že u žen, které nosily do postele ponožky, se zvýšila schopnost dosáhnout orgasmu o 30 %.

Spaní s ponožkami a voňavé nohy

Spánek s ponožkami pomáhá zlepšit krevní oběh. Pokud jsou však ponožky, ve kterých spíte, příliš stahující a těsné, mohlo by to způsobit snížení průtoku krve. Vyhněte se nošení kompresních ponožek na spaní, pokud vám to lékař nedoporučuje pro váš zdravotní stav. Stejně tak platí, že pokud vaše ponožky nejsou prodyšné, může to bránit uvolňování tepla z vašeho těla.

Pokud se rozhodnete zkusit spaní s ponožkami, nejlepší je ujistit se, že jsou prodyšné, čisté a svěží. Vyberte si každý večer nový pár ponožek, abyste eliminovali růst bakterií – nošení čistých a volnějších ponožek totiž může zabránit vzniku zápachu a infekcí vašich chodidel.

Spaní s ponožkami není pro každého

Pokud trpíte otoky nohou, problémy s krevním oběhem nebo jakýmkoli jiným problémem, který může ovlivnit prokrvení končetin, spánek s ponožkami pro vás nemusí být vhodný. Pokud máte obavy, vždy se nejprve poraďte s lékařem.

Zapomeňte na starosti

Přestože ponožky opravdu mohou pomoci zlepšit spánek, nedokážou udělat zázraky. Mnoho lidí má problém večer usnout jen proto, že v posteli přemýšlejí nad prací či různými problémy, které je trápí. Je důležité si uvědomit, že všechny starosti se lépe řeší, když má člověk dostatek energie a je vyspalý, protože kvalitní spánek zlepšuje i naše kognitivní funkce.

Během stresového období vám může pomoci užívání hořčíku, které podporuje nervový systém a působí regeneračně – před spánkem uvolňuje svaly a tělo příjemně zrelaxuje. Kromě magnézia doporučujeme užívat také Ashwagandhu-aa, která přispívá ke snížení stresu a zlepšuje spánek.

Lipozomální komplex Relaxin, sestává kromě Ashwagandhy i ze speciálního extraktu z šafránu, který obsahuje komplex bioaktivních látek zodpovědných za zlepšení nálady u lidí s příznaky úzkosti, deprese, stresu, a které trápí špatný spánek.

Foto: Shutterstock
Text: Avita