Sportovci by si měli hlídat příjem železa. Proč?

Nejen trénovaní, ale rovněž i rekreační sportovci dnes monitorují a sledují téměř vše. Většina z nich denně sleduje zejména příjem makroživin, které jsou jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících výkon, neboť při požadovaném nutričním příjmu má tělo dostatečné palivo na podporu vykonávané fyzické aktivity. Jedním z faktorů, který se obvykle nesleduje, jsou mikroživiny, jejichž nedostatek může také zásadně ovlivňovat výkon sportovce.

 

Sportovci by si měli hlídat příjem železa

 

Mezi mikroživiny patří vitamíny, minerály a stopové prvky. Zatímco vitamíny jsou nezbytné pro normální metabolismus a tvorbu energie, minerály jsou životně důležité pro rovnováhu tekutin, zdraví kostí či svalovou kontrakci, ale na starosti toho mají v lidském organizmu mnohem více. Jedním z nich je železo, které má vliv na celkové zdraví a sportovní výkon.

Železo - co to vlastně je?

Železo je jedním z nejdůležitějších minerálů v těle. Je součástí mnoha bílkovin a enzymů, které pomáhají podporovat imunitní systém a vývoj. Železo hraje důležitou roli také v energetickém metabolismu.

Jednou z nejdůležitějších funkcí železa, pokud jde o výkon při cvičení, je jeho role při transportu kyslíku. Železo je kritickou složkou hemoglobinu a myoglobinu – dvou hlavních proteinů zodpovědných za dodávku kyslíku do těla.

Hemoglobin a myoglobin

Hemoglobin je proteinová molekula nacházející se v červených krvinkách. Skládá se ze čtyř menších proteinových molekul, které jsou spojeny. Každá z nich obsahuje sloučeninu zvanou hem, která uchovává atom železa. Toto železo je životně důležité při transportu kyslíku a oxidu uhličitého v krvi. Hemoglobin přenáší kyslík z plic do tkání těla a následně vrací oxid uhličitý z tkání zpět do plic.

Myoglobin je také proteinová molekula, která se ale nachází v buňkách svalových. Je zodpovědný za nitrobuněčný transport kyslíku a funguje jako jeho zásobník – když je to nutné, pracujícím svalům poskytuje snadno dostupný zdroj kyslíku pro výrobu energie. Pokud máte málo železa, riskujete „vyhlazování svalů“ kyslíkem, což je, zejména pro sportovce, nebezpečný stav.

Železo je aktivní katalyzátor, který váže kyslík na hemoglobin a myoglobin. Ať už si rádi zaplavete, jezdíte na kole, pravidelně běháte, nebo milujete procházky v přírodě, každý váš nádech je závislý na železe.

Železo a sportovní výkon

Pracující svaly vyžadují kyslík, díky kterému dokáží maximalizovat produkci energie. Schopnost těla transportovat kyslík do značné míry závisí na hladině železa v organismu – je-li jej málo, schopností přenášet kyslík ve svalech a tkáních těla je snížena a výkonnost sportovce je omezená. Jednoduše řečeno, při nedostatku železa není naše tělo schopno prosperovat a podávat nejlepší výkony, kterých jsme schopni.

Koho ohrožuje deficit železa nejvíc?

Existuje několik skupin se zvýšeným rizikem nedostatku železa. Patří mezi ně:

  • Ženy - u sportovkyň se během silné menstruace ztrácí množství hemoglobinu, což může vést k negativní bilanci železa v jejich těle. Nedostatek železa může následně vést až k anémii.
  • Vytrvalostní a elitní sportovci – vytrvalostní sportovci a ti, kteří trénují ve vysoké intenzitě, mají zvýšené riziko nedostatku železa. Jedním z faktorů je také vysoká ztráta železa pocením. Těžký trénink může mít za následek i mechanickou hemolýzu – rozpad červených krvinek, který je často pozorován u běžců. Sportovci, kteří mívají intenzivní tréninky, by si proto měli dávat pozor na nízké zásoby železa v jejich těle.
  • Vegani nebo vegetariáni – omezení konzumace masa je stále populárnější. Čistě rostlinná strava však může mít za následek nedostatek železa v těle. Živočišné produkty v sobě obsahují hemové železo, ze kterého tělo dokáže absorbovat asi 5-35%. Nehemové železo se získává z rostlin. Nachází se v zelenině, ovoci, ořechách, luštěninách i obilovinách. Tělo dokáže absorbovat asi 2-20% zkonzumovaného nehémového železa. Nehemové železo má však více inhibitorů než hemové železo, což snižuje jeho celkovou biologickou dostupnost. Železo v potravinách naše tělo ne vždy dokáže využít. Proč je to tak a jak podpořit jeho vstřebávání?
  • Sportovci trénující ve vysokých výškách – vytrvalostní sportovci často vyhledávají hypoxické podmínky pro trénink. Trénink v takovém prostředí totiž zvyšuje poptávku po kyslíku, což následně stimuluje tvorbu nových červených krvinek a zvyšuje vytrvalostní výkon. Na tvorbu nového hemoglobinu se ale zároveň v těle zvyšuje také poptávka po feritinu. Feritin je krevní bílkovina skladující železo. Sportovci (stejně muži i ženy) trénující ve vysoké nadmořské výšce prokázali snížené hladiny feritinu v krevním séru. Tento nedostatek feritinu může inhibovat tvorbu nových červených krvinek a vést k anémii.

Jak vylepšit stav železa v organismu

Pokud se cítíte abnormálně unavení, může to být způsobeno nedostatkem železa. Hladinu železa lze určit krevním testem. Nejvýpovědnější je hodnocení sérového feritinu. Většina železa v těle je vázána na hemoglobin a myoglobin a zbývající železo je vázáno na feritin – proteinový marker pro zásoby železa. Nízké hladiny feritinu odrážejí nízké zásoby železa v těle.

 

Železo a sportovní výkon Hemoglobin a myoglobin

 

Fyziologie a tréninkové nároky každého sportovce se však liší, a proto se optimální hladina feritinu může lišit od člověka k člověku. Dalším užitečným testem je kompletní krevní obraz, kterým se měří hladina červených krvinek v těle. Tento test se využívá i při potvrzování anémie z nedostatku železa.

Jak zlepšit stav železa

Chcete-li vytlačit co nejvíce železa v tělocvičně, musíte jej nejprve „natlačit“ do těla prostřednictvím stravy. Metabolismus železa je přísně regulován proces. Prvním krokem ke zvýšení zásob železa v těle je zvýšení jeho příjmu ve stravě. Tady je třeba myslet na postupy, které zvyšují vstřebávání železa. To znamená vyhnout se souběžné konzumaci se známými inhibitory (jako káva, čaj či mléčné produkty – vápník) a souběžně konzumovat železo s vitamíny, které zlepšují jeho vstřebávání – vitamín C pomůže zvýšit absorpci železa. Běžné zdroje potravin bohatých na železo zahrnují hovězí maso, vepřové maso a drůbež, vejce, mořské plody, luštěniny, tmavě zelenou listovou zeleninu, sušené ovoce či cereální výrobky.

Železo jako doplněk stravy

BLUEIRON sport byl vyvinut tak, aby byl váš trénink efektivní – pomáhá snižovat únavu a vyčerpání, podporuje správnou tvorbu červených krvinek a hemoglobinu i správné fungování imunitního systému. Kromě toho podporuje správný přenos kyslíku v těle a správnou látkovou přeměnu, díky čemuž bude váš organismus schopen vytvořit dostatek energie potřebné pro jakoukoli sportovní aktivitu.

Výjimečnost produktu BLUEIRON sport spočívá v tom, že obsažené „železo Fe3+“ je obaleno vápníkovým polymerem, který umožňuje tělu vstřebat přesně takové množství, jaké potřebuje. Má rychlý nástup účinku, nezatěžuje žaludek a výborně chutná.

Železo je doplněno o magnesium citrát (hořčík), který přispívá k elektrolytické rovnováze, fungování svalů včetně srdečního svalu a správné tvorbě bílkovin. Dostatečná hladina hořčíku v organismu tak zvyšuje kvalitu tréninku i následnou regeneraci.

Každá chutná lžička BLUEIRON sport obsahuje kromě železa a hořčíku i zinek a vitamíny C a B12. Vitamin C zvyšuje vstřebatelnost železa a podporuje imunitní systém. Zinek je stopový prvek, který udržuje zdraví kostí, vlasů, nehtů a pokožky a podporuje imunitu. Vitamin B12 je důležitý pro správnou funkci krvetvorby.

Foto: Shutterstock
Text: Avita