Jak vybrat doplněk stravy s obsahem magnesia

Magnézium, nebo jinak hořčík, je minerál, který naše tělo nezbytně potřebuje pro jeho správné fungování, a to hned na více úrovních – mozkové, svalové a srdeční. Pokud má náš organismus nedostatek hořčíku, dává to najevo - můžeme se cítit unavení, máme problémy s pamětí, nechutná nám jíst, nebo nás trápí křeče a svalová slabost či další nepříjemnosti, které deficit hořčíku v těle vytváří.

 

Jak vybrat doplněk stravy s obsahem magnesia

 

Mnozí v takovém případě sáhneme po doplňku stravy a dopřejeme si magnéziovou kúru. Je ale dobré vědět, že není magnesium jako magnesium. Účinnost vybraného doplňku hořčíku závisí na několika faktorech, zejména na jeho obsahu (obsah elementárního hořčíku vyjádřený v %) a biologické dostupnosti. Chelát, citrát, nebo chlorid? Které magnesium z nabídky si vybrat, a jaké jsou jeho výhody?

Magnesium v lidském těle

Lidské tělo obsahuje 20 – 30 gramů hořčíku. Z toho 50 – 70 % se nachází v kostech, zbytek ve svalech, žlázách s vnitřním vylučováním, určité množství i v krvi.

Hořčík je důležitý prvek kostní látkové přeměny a je nezbytný pro správnou funkci nervů a svalů. Magnézium je známé jako antistresový prvek, pomáhá při zvládnutí deprese, podporuje zdravou funkci srdce a krevního oběhu, ochraňuje tkáně před ukládáním vápníku a tvorbou ledvinových a žlučníkových kamenů obsahujících vápník, působí proti zácpě, a má řadu dalších funkcí.

Nedostatek hořčíku v půdě i v potravinách

Vzhledem k našemu životnímu tempu není překvapením, že žijeme téměř neustále s nedostatkem magnézia. Věděli jste o tom, že stres zvyšuje potřebu hořčíku až 20krát? Navíc výrazně poklesl obsah magnézia v potravinách. Několik doplňků stravy z lékáren, kde se hořčík nachází v různých sloučeninách, mají často nedostatečnou vstřebatelnost – někdy jen čtyři procenta.

„V současném jídelníčku lidí je přítomnost hořčíku na spodní hranici. Je zajímavé, že například v jablkách se dnes nachází o 50 % méně hořčíku než v 80. letech. Velké množství hořčíku se z potravin ztrácí i technologickým zpracováním,“ uvádí prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., specialista v oblasti klinické výživy a intenzivní metabolické péče. Potravinová výroba se zindustrializovala, šlechtí se nové typy jablek, brambor. Úpravou mouky se ztrácí až 80% hořčíku, o další pak přicházíme nevhodnou přípravou jídel jako smažení či konzervace. Za poslední desetiletí se zaznamenal v ovoci a zelenině kromě poklesu hořčíku i pokles vitamínu C. Jelikož hořčík se u nás nenachází v povrchových vodách, máme ho nedostatek iv půdě.

Podle čeho vybrat magnesium?

Když se rozhodujeme mezi více doplňky stravy s obsahem hořčíku, měli bychom se zaměřit na dva nejdůležitější ukazatele – jeho obsah (vyjádřený v %) a biologickou dostupnost. Když mluvíme o biologické dostupnosti, mluvíme o kvalitě živin, které mají být absorbovány střevní sliznicí a následně v těle efektivně využity.

Hořčík je iont, který k tomu, aby se stabilizoval a prošel střevní bariérou, potřebuje transportérovou molekulu. Jeho absorpce v těle tedy závisí na zapojeném transportéru, nebo jinak řečeno přenašeči.

 

Nedostatek hořčíku v půdě i v potravinách

 

Dvě generace magnézia

Různé podoby hořčíku můžeme seskupit do dvou generací. K první řadíme anorganické soli, jakými jsou například oxid, hydroxid nebo uhličitan. Tyto soli jsou přírodního původu a mají také vysoký obsah magnézia, ale zároveň jeho nízkou absorpci. Kromě toho anorganické soli mohou způsobit zažívací problémy a průjmy. Nejsou proto ideální volbou.

Organické soli druhé generace již obsahují molekuly hořčíku přímo spojené s transportéry (přenašeči). Jedná se například o malát, bisglycinát nebo citrát. Tato organická forma chrání hořčík v žaludku, díky čemuž se minimalizují trávicí a žaludeční potíže. Jsou proto vhodným doplňkem výživy i pro lidi s poruchami trávení.

Tekuté magnesium?

V našem e-shopu naleznete dva vysoce kvalitní a vysokovstřebatelné formy magnézia. První z nich je lipozomální magnesium v tekuté formě. Jedná se o dicitrát trihořečnatý, sloučeninu, ve které se hořčík ve formě soli váže s kyselinou citrónovou. Na trhu běžně naleznete magnesium citrát, kdy na jeden atom hořčíku připadá jedna molekula citrátu. Naše lipozomální magnesium obsahuje tři atomy hořčíku na dvě citrátové molekuly. Ve srovnání s klasickým citrátem tak má větší podíl elementárního hořčíku (skutečné množství hořčíku v produktu), a proto pro přijetí stejného množství stačí užít méně produktu. Doplněk stravy v podobě lipozomálního hořčíku vám tak vydrží déle, než doplněk s klasickým hořčíkem citrátem.

Liposomální magnesium je vhodné pro ty z vás, kteří chcete podpořit nedostatečný příjem hořčíku ze stravy. Stačí si jej zamíchat ve vodě či přidat do džusu a vypít. U lipozomálních produktů byste ale měli dbát na jejich uskladnění – po otevření je odložte do chladničky a spotřebujte do 30 dnů.

Hořčík v kapslích

Pokud ale zjistíte, že specifická chuť lipozomálních produktů vám nevyhovuje, nebo vám nesedí tekutá forma lipozomálního magnézia, vaší volbou by měla být naše novinka – Hořčík Bisglycinát + B6. Jedná se o magnesium chelát ve formě kapslí, které si jednoduše sbalíte ai během cestování máte vždy po ruce.

Tato forma v sobě váže jednu z nejlépe vstřebatelných forem hořčíku – bisglycinát hořečnatý. Jedná se o chelátovou vazbu, která nevyžaduje absorpci kyselosti žaludku, díky čemuž nezpůsobuje průjem nebo jiné trávicí a žaludeční potíže. Je proto vhodným doplněk výživy i pro lidi s poruchami trávení.

Hořčík bisglycinát je doplněn vitamínem B6, který zlepšuje jeho vstřebávání a funguje jako výborný transportér – pomáhá dopravit hořčík tam, kde jej tělo právě potřebuje. Stejně jako magnesium, tak i vitamin B6 podporuje psychické zdraví a energetický metabolismus. Jejich vzájemná kombinace má proto synergetický účinek.

Foto: Shutterstock
Text: Avita