Jak připravit imunitu na sychravý podzim?

Podzim umí být krásně barevný a romantický, ale i sychravý a ponurý. S příchodem září se naše tělo nemusí vyrovnávat pouze s opětovným větším nasazením po prázdninách, ale i změnou počasí. A to v nás vyvolává stres, který oslabuje obranyschopnost našeho těla. Jak na příchod podzimu připravit naši imunitu?

 

Jak připravit imunitu na sychravý podzim

 

Imunita sídlí ve střevech

Věděli jste, že téměř 70 % našeho imunitního systému se nachází ve střevech? Není žádným tajemstvím, že náš střevní mikrobiom pomáhá udržovat náš imunitní systém v co nejlepším stavu. Přestože se složení střevní mikroflóry formuje již v dětství, nezdravý životní styl či sychravé počasí a stres, které jsou spojeny s příchodem podzimu, mohou toto složení narušit. Tehdy je vhodné posílit střevní mikroflóru a sáhnout po probiotikách.

Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy, které mají v případě podávání v dostatečném množství pozitivní vliv na zdravotní stav člověka. Jako probiotické kultury se nejčastěji využívají bakterie, které se přirozeně vyskytují v lidském trávicím traktu (například bakterie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium). Proto jsou potraviny, které obsahují probiotické bakterie, často označovány jako tzv. funkční potraviny.

Nejčastěji jsou živé mikroorganismy přidávány do kyselých mléčných výrobků (jogurt, kefír, bakteriálně fermentovaný sýr), výborným zdrojem je v našich podmínkách oblíbené kysané zelí a brynza. Přidávají se i do umělých mléčných náhrad pro kojence. Konzumace potravin obsahujících živé kultury je pro posílení zdravého složení střevní mikroflóry prospěšná po celý rok. Avšak v období, které je spojeno s nadměrným stresem, příjmem antibiotik či chladným a sychravým podzimním počasím, je vhodné užívat probiotika ve formě výživových doplňků.

Probiotika posílí imunitu i trávení

Probiotika obsahují živé mikroorganismy, které obecně přispívají k normální funkci střevního traktu, pomáhají optimalizovat trávicí soustavu a podporují imunitu organismu. Naše probiotika jsou vhodná i pro podporu udržení tělesné hmotnosti a mohou je užívat děti již od 3 let, stejně jako těhotné a kojící ženy. Probiotika dokonce pomáhají také v boji s ekzémem.

Buďme jako medvědi – s příchodem podzimu si dopřejme více spánku

I když se to možná na první pohled nezdá, spánek je pro naše tělo neuvěřitelně produktivní činnost. Organismus se během spánku regeneruje, snižuje se riziko infekce a zánětu, a při dostatečném spánku se podstatně rychleji zotavujeme z nemoci. Podíváme-li se na živočišnou říši, člověk je jediný tvor, který si spánek zkracuje. Šetření na tak důležité věci, jako je spánek, může oslabit naši imunitu a způsobit úbytek bílých krvinek bojujících proti infekci. Věděli jste o tom, že nedostatečný spánek vede k vyššímu riziku nachlazení?

Jakmile venkovní teploty klesají, naše touha jen tak si polenošit na gauči se stupňuje. Nezapomínejme ale, že pravidelný pohyb může mít velký vliv na naše zdraví i podzimní imunitu. Dostatečný spánek je pro naše zdraví klíčový, ale s lenošením bychom to opravdu neměli přehánět.

Jak spát kvalitně a zdravě?

I vy patříte mezi lidi, kteří mají problém večer usnout jen proto, že v posteli přemýšlíte nad prací či různými problémy, které vás trápí? Je důležité si uvědomit, že všechny starosti se lépe řeší, když má člověk dostatek energie a je vyspalý, protože kvalitní spánek zlepšuje i naše kognitivní funkce. S příchodem podzimu a nárůstem stresu vám může pomoci užívání magnézia, které podporuje nervový systém a působí regeneračně – před spánkem uvolňuje svaly a tělo příjemně zrelaxuje. Kromě magnézia doporučujeme užívat také ashwagandhu, která přispívá ke snížení stresu a zlepšuje spánek.

Sezónní nakupování posiluje imunitu

Denní doporučené množství alespoň pěti porcí ovoce a zeleniny doplní do našeho těla vitamíny, antioxidanty a živiny, které potřebujeme k posílení imunitní funkce, uklidnění oxidačního stresu a snížení zánětu.

 

Buďme jako medvědi – s příchodem podzimu si dopřejme více spánku

 

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C by měly být na prvním místě našeho podzimního seznamu potravin pro jejich antioxidační a protizánětlivé účinky. Vyberete-li se na nákup, nechtějte mít vše pod jednou střechou, dostupné celoročně. Řekněme si upřímně, chutnají vám jahody či maliny na podzim či v zimě? Cítíte v nich zde lahodnou chuť léta? Asi ne. To, že je něco dostupné, ještě neznamená, že je to pro nás dobré. Zkuste zajít na trh a nakoupit lokálně a sezónně. Na podzim to tam krásně hraje barvami.

Potraviny, které posílí imunitní systém na podzim

Sezónní produkty jsou čerstvé a plné živin – najdeme v nich přesně ty látky, které naše tělo v dané sezóně potřebuje nejvíc. Například výsledky studie monitorující obsah vitamínu C v brokolici potvrzují, že brokolice pěstovaná během její hlavní sezóny měla podstatně vyšší obsah vitamínu C než brokolice pěstovaná na jaře. Nebo taková růžičková kapusta - obsahuje celou škálu vitamínů skupiny B, které zatočí s únavou, dodají elán a energii. A to během sychravého a chladného podzimu potřebujeme.

Mezi nejlepší potraviny plné potřebných živin, které připraví naši obranyschopnost na podzimní období, patří mrkev, zelí (i kyselá), hlávkový salát, houby, kadeřavá kapusta, dýně, květák či řepa. Nebo sáhněte po Vitamin komplexu, díky kterému do těla doplníte celou škálu potřebných vitamínů.

Myslete na imunitu již v létě

Pro organismus každého člověka je příchod podzimu náročným obdobím a velkou zkouškou obranyschopnosti. Měli bychom myslet na to, že jedna multivitamínová pilulka denně naši imunitu neposílí, a platí to stejně pro děti i dospělé.

Pokud se již při posilování imunity rozhodnete pro vitamín C, zda vitamín D, probiotika nebo si zvolíte vitamín komplex, důležitá je důslednost a pravidelnost. Obecně platí, že při užívání doplňku stravy byste měli setrvat alespoň 3 měsíce. Na imunitu je proto dobré myslet už během léta, nejpozději před příchodem září. Nezapomínejte na pravidelnost a vedle suplementace dané látky doplňkem stravy se zkuste zaměřit i na potraviny, které mají přirozeně vysoký obsah potřebných živin.

Foto: Shutterstock
Text: Avita