Stav pleti nám napoví, jak jsou na tom naše játra

Pokud při pohledu do zrcadla pozorujete akné nebo vyrážku, nemusí jít hned o hormonální problém či nedostatek ceramidů. Suchá, zarudlá a napnutá pokožka, pocit svědění či dokonce pálení? Vzhled naší kůže pouze odráží vnitřní stav organismu. I toto jsou signály, kterými nám tělo dává najevo, že naše játra a trávení na tom nejsou zrovna nejlépe.

Když nám játra kazí náladu

Kůže, jako náš největší orgán, plní několik funkcí, ale tou nejdůležitější je chránit organismus před poškozením. Kožní bariéra brání proniknutí škodlivých látek z vnějšího prostředí k vnitřním orgánům. V prostředí se ale nachází řada toxických látek, které se do našeho těla dostávají nejen přes kůži, ale i prostřednictvím stravy.

Nezdravý životní styl, nadměrné množství stresu a konzumace polotovarů či jídel obsahujících množství tuků a syntetických látek, alkohol i cigarety, s tímto vším si v našem těle musí poradit jaterní buňky. Přidáme-li k tomu znečištěné životní prostředí, užívání léků, používání agresivních čistících prostředků či prášků na praní, naše játra se velmi zapotí. A nejen játra, ale i celý trávicí systém. No a protože „imunita sídlí ve střevě“, vzniká problém.

Fakt, že játra již nestíhají zpracovat extrémní nával toxických látek, můžeme pozorovat na zhoršení stavu naší pokožky, ale i nadměrné únavě a špatné náladě.

Při detoxikaci organismu pomůže příroda

Jelikož játra jsou nejdůležitějším orgánem pro detoxikaci organismu, mají výrazný vliv na naše celkové zdraví. Jejich zdraví nám pomohou podpořit dary přírody.

Při očistě organismu a jater se doporučuje mrkvová, řepková či jablečná šťáva, které podporují i ​​zdravé trávení. Důležitý je i dostatečný pitný režim, který podpoříme například pitím zeleného čaje, a ani kávičkáři se nemusí omezovat – v malém množství totiž kofein působí na zdraví jater pozitivně. Káva prokazatelně snižuje riziko vzniku chronických i tukových onemocnění, a dokonce i rakoviny jater.

Do jídelníčku bychom si měli zařadit i grep, který obsahuje naringin a naringenin, antioxidanty, které játra chrání. Také hrozny, borůvky či brusinky obsahují látky, které tento detoxikační orgán pomáhají chránit a dokáží v našem těle snižovat riziko zánětu.

Chceme-li se stravovat zdravě, neměli bychom zapomínat na konzumaci superpotravin, jakými jsou například i zcela „obyčejný“ česnek, řepa, luštěniny, ovesné vločky, brokolice či probiotické jogurty.

Když nám játra kazí náladu

Játra ochrání bylinky

Nejen zdravou stravou umíme podpořit zdraví našich jater. Pomohou nám také léčivé bylinky. Unikátní kombinaci látek a bylin, které mají blahodárné účinky na funkci jater, ukrývá lipozomální jaterní booster. Jeho základem je ALTILIX™ vyráběný z extraktu listů artyčoku, které se již od nepaměti používají v bylinkářství při problémech s játry, vysokým cholesterolem, jakož i na celkovou detoxikaci těla. Kromě toho podporují také vylučování žluči a mají i silnou hepatoprotektivní a cholereticko-cholagogovou aktivitu.

Dalšími složkami boosteru jsou ostropestřec mariánský a glutathion. Ostropestřec má příznivý vliv na regeneraci jaterního parenchymu, pomáhá při obnově jaterních buněk a podporuje jejich činnost. Kromě toho ostropestřec působí silně antioxidačně, čímž podporuje imunitní i trávicí systém, a jeho užívání se projeví i na zlepšení stavu pokožky.

Glutathion svými antioxidačními účinky chrání tělo před poškozením jater, poruchami imunity a také nervového systému. Tuto silnou trojici jsme v boostru doplnili o kurkumovník pečující o správné fungování trávicího systému a selen posilující imunitu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita