Pocením přicházíme o životně důležité živiny – jak je získat zpět?

Po slunečném dni stráveném u vody či výživné jízdě na kole bychom se po příchodu domů měli ihned zastavit v kuchyni. I když možná nepociťujeme hlad, po takovém „letním pocení“ je pro nás strava důležitější, než kdy jindy. Je totiž velmi důležité, abychom do našeho těla doplnili minerální látky, které jsme vypotili. Jak na to?

 

Pocením přicházíme o životně důležité živiny

 

Pocení je přirozený a velmi účinný proces, kterým se náš organismus ochlazuje. Brání tělu, aby se přehřálo, a organismus si díky pocení dokáže udržovat stabilní teplotu. „Pot obsahuje 99 % vody a 1 % minerálů, zejména soli, proto je slaný. Dospělý člověk běžně vypotí asi 1,5 litru potu. Lidské tělo má však úžasnou schopnost přizpůsobit se a v extrémních vedrech je schopno vypotit i 20krát více,“ říká MUDr. Jana Bendová, PhD. Nezáleží na tom, zda se jedná o nadměrné letní pocení zapříčiněné vysokými teplotami vzduchu nebo sportovními výkony. Našemu organismu bychom měli dodat to, co vypotil.

Pocením ztrácíme důležité minerály

Pocení způsobuje ztráty některých minerálních látek, které označujeme jako makroprvky. Tyto jsou pro lidské tělo nezbytné. Jedná se například o draslík a sodík. Kromě toho může z našeho organismu vyčerpat zásoby glukózy, které potřebujeme jako zdroj energie. Je to opravdu tak, i po dni proleženém u vody s málem pohybu se večer můžeme cítit unavení.

I když naše tělo během „letního pocení“ ztrácí sodík, není třeba užívat žádné speciální solné tablety či jíst něco přehnaně slaného. Ve skutečnosti je tomu tak, že během pocení se koncentrace sodíku v krvi zvyšuje, protože ztrácíme mnohem více vody než sodíku. Tyto ztráty ale velmi jednoduše napravíme sklenicí vody či zředěnou ovocnou šťávou, a naše tělo se dostane zpět do rovnováhy.

Během pocení přicházíme také o draslík. Jak říká manažerka klinické biochemie společnosti Medirex MUDr. Eva Ďurovcová, PhD., „intenzivní pocení nahrazované pouze čistou vodou může také způsobit hypokalémii. V některých případech je nedostatek draslíku spojen se současným nedostatkem hořčíku, který podporuje ztrácení draslíku močí. V tomto případě je důležité nejprve doplnit hořčík a teprve poté je úspěšná i úprava hladin draslíku.“

Stejně tak vypocený draslík dokážeme do těla doplnit poměrně jednoduše, například vypitím sklenice pomerančového džusu nebo snědením banánu, sušených rozinek či brambor. „Draslík je hlavním nitrobuněčným iontem nejen u člověka, ale iv jiných živých organismech. V různých množstvích se nachází prakticky v každé potravině, vyšší je však v rostlinné,“ říká o zdrojích minerálu prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lékařské fakulty UK. Pokud našemu tělu chybí draslík, do stravy bychom měli zařadit více rostlinných pokrmů a přidat také mléčné potraviny, bobule, meloun, pomeranče nebo broskve.

I pocením přicházíme o hořčík

Pocení způsobuje také ztrátu magnézia. Při jeho mírném deficitu může pomoci konzumace celozrnného chleba a obilovin. Je ale dobře myslet na to, že přijatý hořčík nerovná se vstřebaný hořčík. Náš organismus vstřebá jen 30 – 40 % přijatého hořčíku a toto vstřebávání zhoršuje přítomnost tuků, cukrů, vlákniny či volného vápníku. Hořčík je lépe vstřebatelný, pokud s ním přijímáte vitamíny skupiny B (zejména pyridoxin - vitamín B6). Všechny formy hořčíku se lépe vstřebávají, pokud se užívají současně s jídlem.

 

Pocením ztrácíme důležité minerály

 

Jak doplnit vypocené minerály?

Jak můžeme svému tělu doplnit životně důležité živiny ztracené během letních aktivit? Máme pro vás pár tipů:

  • Konzumujme potraviny bohaté na sacharidy – po aktivním letním dni si právě díky sacharidům doplníme zásoby glukózy, které nám dodávají energii. Týká se to potravin jako jsou brambory, rýže, těstoviny a pečivo.
  • Zapomeňme na rychlé občerstvení s nízkým obsahem výživy. V létě máme tendenci jíst rychle, během pobytu u vody často saháme po hotdogoch či sladkých nanucích, nebo vyjídáme bramborové lupínky. Všechna tato jídla však mají velmi nízkou nutriční hodnotu. Pokud takové rychlé jídlo tvoří velkou část toho, co během dne sníme, naše tělo ztrácí výživu a pravděpodobně se na konci dne budeme cítit unavení.
    Dejme raději přednost čerstvému ovoci a zelenině, které jsou během letních měsíců téměř všude k dispozici. Při jejich výběru si všímejme barvy - zelenina syté a tmavé barvy obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Zkusme nahradit například ledový salát římským salátem nebo špenátem, jezme brokolici, zelenou papriku, rajčata a mrkev.
  • I v létě myslíme na čtyři základní skupiny potravin a jezme dobře vyváženou stravu. Zelenina a ovoce nám dodává vitamín A, vitamín C a vlákninu, mléčné výrobky zase vápník, riboflavin i bílkoviny. Konzumací masa, vajíček a ořechů si doplníme bílkoviny a železo, a díky obilovinám zase thiamin, niacin, železo i riboflavin.
  • Vytvořme si zdravé letní alternativy. Hamburgery, klobásky a tučné sýry jsou běžnou letní pochoutkou podávanou na nejedno grilování. Zkusme si tato jídla vychutnat výživnějším způsobem. Přihoďme ke klobáskám na gril i zeleninu, připravme si salát a vyhýbejme se přílišnému kořenění, které zvyšuje teplotu těla a také podporuje pocení.
  • Sledujme, kolik tekutin vypijeme. Vyhýbejme se slazeným nápojům, protože po jejich konzumaci musí tělo rozložit cukr na glukózu, a to vyžaduje energii. Během letních veder bychom se měli vyhýbat i kofeinu a alkoholu. Jedná se totiž o diuretika, kvůli kterým vedle pocení ztrácíme ještě více vody. Máme-li chuť na sklenku vína či jedno orosené, dopřejme si je raději až večer, když je už teplota vzduchu přijatelná.
    Nejúčinnějším a nejzdravějším způsobem, jak do těla doplnit tekutiny, je pití čisté vody. Voda by měla být vlažná, během veder se vyhýbejme ledu, který zvyšuje pocení a může nám způsobit zánět horních cest dýchacích. Pitný režim můžeme doplnit o minerální vody. Tady je však dobré mít na paměti, že minerálky je třeba střídat.

Optimální hladiny minerálů v organismu umíme dosáhnout i užíváním doplňků výživy. Jelikož na trhu je nepřeberné množství různých produktů, je třeba dávat si pozor a vybírat si jen kvalitní doplňky stravy. Ty méně kvalitní mohou totiž obsahovat minerály v jiné chemické struktuře, než jsou minerály ve stravě, což by mohlo například narušit jejich vstřebávání v organizmu.

Pokud hledáte kvalitní, vysokovstřebatelný doplněk stravy, kterým si do těla doplníte potřebné minerály (i ty, které během léta vypotíte) a navíc díky němu podpoříte vaši psychiku a správný průběh látkové výměny buněk, funkčnost svalů i pevnost kostí a zubů, vyzkoušejte náš lipozomální Minerál komplex.

Foto: Shutterstock
Text: Avita