Dá se předávkovat vitamínem C?

Přísloví „příliš mnoho dobrého škodí“ platí u vitamínů – většina Evropanů má nedostatek základních vitamínů a minerálů, jakými jsou například draslík a vápník, zda vitamíny E a A, nebo takový hořčík. Jak je to ale s vitamínem C? Při něm jsme totiž zvyklí, zejména v období nemoci, přijímat vysoké dávky. Může mít tento zvýšený příjem kyseliny askorbové negativní dopad na naše zdraví?

 

Dá se předávkovat vitamínem C

 

Vitamin C je pro zdraví nezbytný

Vitamin C (nebo jinak i kyselina askorbová) je ve vodě rozpustný vitamín, který podporuje růst a vývoj našeho organismu. Tělu také pomáhá absorbovat železo. Lidské tělo si tento esenciální vitamín nedokáže vytvářet a ani neukládat. Je proto nezbytné pravidelně ho přijímat ze stravy.

Většina lidí dokáže přijmout denní dávku vitamínu C v jídle. Stačí sníst jeden pomeranč, pár jahod nebo takovou červenou papriku. Pokud vás zajímá, proč vitamin C tak moc potřebujeme a jak jej doplňovat efektivně.

Kolik „céčka“ bychom měli denně přijmout?

Doporučená denní dávka vitaminu C je 75 mg denně pro ženy a 90 mg denně pro muže. Během těhotenství se doporučuje zvýšit denní dávku na 120 mg. Na dostatečný příjem vitamínu C by si měli dávat pozor i kuřáci – ti potřebují denně přibližně 35 mg vitamínu C navíc, protože kouření snižuje hladinu tohoto vitamínu.

Vitamin C - kolik už je mnoho

Horní hranice pro všechny dospělé je 2 000 mg denně. Překročíme-li tuto hranici, můžeme očekávat zažívací potíže – nevolnost, zvracení, pálení žáhy, bolesti hlavy a průjem. I zde platí, že nadměrná suplementace vitamínu C může ovlivnit některé skupiny lidí více než jiné. Například u jedinců s cukrovkou, kteří sledují hladinu glukózy v moči, může nadbytek doplňkového vitamínu C vést k falešně negativnímu výsledku.

Vitamin C může mít také za následek tvorbu ledvinových kamenů. Céčko se v našem těle rozkládá na oxalát, jehož část vylučujeme močí. Jsou-li však v moči příliš vysoké hladiny oxalátu, může to vést k tvorbě usazenin – oxalátových ledvinových kamenů.

 

Jak posílit svou imunitu na jaře

 

Vysoká jednorázová dávka „céčka“? Vyhozené peníze!

Pokud patříte mezi lidi, kteří „pro jistotu“ užívají podstatně vyšší denní dávky vitamínu C, než je doporučeno v naději, že děláte dobře pro své zdraví, vězte, že velmi pravděpodobně jen utrácíte své peníze.

Potvrzuje to i MUDr. Kateřina Bergendiová, PhD., klinická imunoložka a alergoložka, která říká: „Užít příliš vysokou jednorázovou dávku „céčka“ nemá velký význam. Na 100% se vstřebá v dávce do 200 mg. Při jednogramové dávce se ho vstřebá méně než 50 %. Ve stěně tenkého střeva je molekulární aktivní systém přenašečů, které zajišťují vstřebávání vitamínu C do krve. Těchto přenašečů je omezené množství. Pokud tedy užijeme vysokou dávku vitamínu C ústy, do krve se ho dostane jen omezené množství.“

Problémové vstřebávání „céčka“

Slova paní doktorky doplňuje internista MUDr. Vladislav Abaffy ze SZC Hippokrates: „Člověk umí jednorázově vstřebat asi 80 – 100 mg vitamínu C ze stravy, samozřejmě za předpokladu, že máte v dobrém stavu střevní bakteriální flóru, kterou označujeme jako mikrobiom, a dostatek receptorů vitamínu C ve střevech. Užíváme-li vitamin C v tabletách, je vhodnější užívat 250 mg tablety 3x denně, aby bylo vstřebávání na receptorech časově rozloženo.“

Lékař dále říká, že užíváme-li lipozomální formu vitamínu C, vhodné je přijmout jej v 1 – 2 menších dávkách denně. Kromě toho doplňuje: „Nezapomínejme na příjem potravin bohatých na vitamin C jako je zelí, bobulové ovoce, paprika, jablka, citrusy a jiné.“ Zahájen sychravý podzim a potraviny s vysokým obsahem vitaminu C by měly být na prvním místě našeho nákupního seznamu pro jejich antioxidační a protizánětlivé účinky. Jen to s nimi nepřehánějme!

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita